Danske startups skal hoppe på det tyske væksttog

@jakob

I den sydligste del af Tyskland og i hjertet af Europa danner München et højteknologisk hotspot for uddannelse, innovation og fremstillingsindustri. Innovation Centre Denmark hjælper danske startups med at navigere i et økosystem, hvor samarbejdet mellem startups og etablerede virksomheder fylder mere end unicorns.

I den sydligste del af Tyskland og i hjertet af Europa danner München et højteknologisk hotspot for uddannelse, innovation og fremstillingsindustri. Innovation Centre Denmark hjælper danske startups med at navigere i et økosystem, hvor samarbejdet mellem startups og etablerede virksomheder fylder mere end unicorns.

Denne artikel er udarbejdet i samarbejde med Innovation Center Denmark.

Man fornemmer det straks, man bevæger sig ind igennem byens gamle byporte og går ned ad de snørklede gader i Altstadt. Fornemmer hvordan den bayerske hovedstad har været et tysk og europæisk centrum for arkitektur, videnskab og kultur i mange århundreder.

I dag har flere store tyske virksomheder placeret deres hovedkvarter i München, hvor de nyder godt af regionens gode infrastruktur til Europa og resten af verden.

Mest kendt er BMW og elektronikproducenten Siemens. Begge har indset, at startups er en god innovationskilde. Derfor driver de innovationsprogrammer for at fostre nye ideer og udvikle nye teknologier i samarbejde med startupvirksomhederne fra underskoven af det sydtyske økosystem.

Læs også artikel om BMW Startup Garage: Ventureforløb fokuserer på kunder fremfor kapital

Tættere samspil mellem danske startups og tyske virksomheder

Ikke langt fra Siemens’ hovedkontor i hjertet af München, har Innovation Centre Denmark adresse. Innovationscenteret er en aktiv organisme i innovationsøkosystemet og har været det siden 2008. I takt med at store tyske virksomheder efterspørger innovative samarbejdspartnere, ser Generalkonsul og Chef for innovationscenteret Lina Gandløse Hansen nye muligheder for danske startups.

”Tyskland er det europæiske vækstlokomotiv. Både som følge af deres geografiske beliggenhed men også fordi virksomhederne har forstået, at der skal ske en udvikling. Virksomheder i München fokuserer meget på leverandører og det skaber nogle nye muligheder i et nærmarked som Danmark. Dem må vi ikke gå glip af. Kan en dansk virksomhed eller startup blive leverandør eller underleverandør til en af de store virksomheder i regionen, så ligger der et stort udviklingspotentiale og venter,” siger Lina Gandløse Hansen.

Innovationscenteret har til opgave at fremme innovation og investeringer i et dansk-sydtysk samarbejde. Men der er barrierer, der skal overkommes, før danske virksomheder kan træde ind på det sydtyske marked. Centerets egne tal viser, at når danske virksomheder eksporterer for 10 danske kroner til regioner i Nordtyskland, eksporteres der for én krone til Sydtyskland. Når man kigger på demografi og købekraft i regionerne, bør der kunne gøres noget ved det. Men det kan ikke løses ved en skrivebordsøvelse, der skal handling til.

”Vi skal bidrage til, at danske startups er relevante i en global værdikæde. Det gør vi ved at fremme samarbejde mellem danske startups og etablerede virksomheder i Sydtyskland. Det er under hele paraplyen af industri 4.0. Det gælder energieffektivisering eller i hightech fremstillingsindustrien, hvor danske startups især er relevante,” siger Lina Gandløse Hansen og fortsætter.

”München udgør et af Europas førende miljøer inden for forskning og innovation. Der er et tæt sammenspil mellem de førende forskningsinstitutioner, universiteter og virksomheder. Det er netop dette unikke samspil, innovationscenteret er rustet til at hjælpe danske startups, SMVer og forskningsinstitutter med at tappe ind i. Derfor har vi etableret en inkubatorfacilitet med plads til danske startups,” siger Lina Gandløse Hansen.

Gør tingene på en anden måde

For mange står Silicon Valley som det forjættede økosystem. Her får værdiansættelserne et ekstra nul bag på og fiaskoer fejres og er et nødvendigt onde for serieiværksættere. I Sydtyskland hersker derimod en anden kultur og strukturer i et miljø, hvor gode råd som at udvise tålmodighed stadig gælder og gode tyskkundskaber kan bringe dig langt.

”Vi ser gerne flere danske virksomheder hernede. Men vi må også være ærlige og sige, at det er ikke for alle. Vi fokuserer på områder, hvor der er en efterspørgsel fra tysk side på løsninger, som vi er dygtige til at skabe i Danmark. Den strategi skal vi følge i et marked som dette, ellers slår vi ikke igennem. Derfor skal man også være godt forberedt, når man søger mod Tyskland. Man skal væbne sig med tålmodighed til forskel fra Silicon Valley, hvor der hersker en anden fandenivoldskhed, som mange tager med hjem til Danmark,” siger Lina Gandløse Hansen.

Hun har 14 års erfaring i Eksportrådet og har senest været handelschef lidt over fem år  på den danske ambassade i Washington DC. Hun ser flere forskelle mellem de to kulturer.

”Man kommer ikke uden om, at der er en anden tilgang her. Man snakker ikke meget om det man kan, man beviser det i stedet. Vi skal ikke ændre den kultur, men i stedet vende det til noget positivt. Når tyske virksomheder vil i dialog med danske startups, er det udtryk for, at de gør noget rigtigt. Dialogen bliver kun indgået, hvis der er en fælles værdi mellem startup og virksomhed,” siger Lina Gandløse Hansen.

Lars Svane Hansen er Teamleder for Innovation på innovationscenteret og har en fortid i Accelerace. Han har været på innovationscenteret i snart halvandet år og genkender forskellen mellem dansk og tysk økosystem.

”Startups i Danmark er lidt vildere i sin idéfase og i processen for at skabe noget. I München er man generelt mere afventende og sætter kun ting i værk, hvis de er så godt som sikre på at lykkedes. Der tages uden tvivl større chancer i Danmark. Det betyder, at vi heller ikke procentvis er lige så succesfulde, som startups her i München,” siger Lars Svane Hansen.

De mest succesfulde startups kommer fra München

11 procent af tyske startup-virksomheder har kontorer i München. Hvorimod koncentrationen er større i Berlin, hvor 31 procent af landets startups har adresse. Til trods for det lever startup-virksomhederne München længere, ligesom de også skaber flere arbejdspladser end ditto i Berlin.

Tal fra innovationscenteret viser, at München har flest startups med en omsætning på over 250.000 Euro i Tyskland. Derudover har Berlin og Hamborg dobbelt så mange startups, der ikke genererer en omsætning.

De store virksomheders tilstedeværelse styrker startup-virksomhederne. De får direkte kunder i en tidlig fase og de tyske partnerskabsstrukturer er gunstige for startups. Kombineret med den konservative markedstilgang blandt startups er de i stand til at opretholde en levedygtighed.

”Både startups og store virksomheder har fokus på at skabe løsninger i fællesskab. Der er prestige i at blive leverandør til en stor virksomhed og i mange tilfælde mere end at modtage en investering fra en venturefond,” siger Lars Svane Hansen.

Når det drejer sig om arbejdspladser ligger startups fra München også over det tyske gennemsnit, hvor to ud af tre startups ansatte nye kolleger sidste år. Muligheden for at skabe arbejdspladser skal være et vigtigt incitament for danske virksomheder, for at drage til det sydtyske.

“De skal komme herned i den tidlige fase, hvor de tilpasser deres produkt til en kunde. Der er for lidt mulige kundeemner i Danmark og det er vigtigt at være tæt på kunden for at få adgang til markedsekspertise,” siger Lars Svane Hansen.

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev

...så får du de seneste nyheder og største historier om tech og startups lige i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY