Scion DTU, Allan Berg, prototype, tips

Elektronik-ekspert: Sådan kommer du videre, når du har lavet en prototype

Mange gode elektronik-produkter lader livet efter prototypestadiet, fordi ingeniører ofte glemmer at få skabt en plads i markedet til deres device. Vi har spurgt en ekspert i elektronik-produktion, hvordan man skal gøre dét.

Du er iværksætter og ingeniør. Du har lavet prototype på prototype. Du føler egentlig, du skal ud af værkstedet og komme i gang med få produceret – og solgt, for Guds skyld – dit produkt. Men hvor begynder du? Hvad skal der til, for at lige præcis dit produkt ikke ender sine dage på prototype-kirkegården, aldrig set igen, fortabt udi glemslen?

Allan Berg er mentor på Scion DTU og ekspert i opskalering af elektronikproduktion

Det har jeg – dog knap så floromvundet og dramatisk – spurgt Allan Berg om. Han er mentor for startups på Scion DTU og en erfaren mand inden for opskalering af elektronik-produktion. Han er også Supply Chain Director hos Nordic Power Converters. Han har set mange fejlslagne iværksættere, der ikke kommer ordentlig væk fra prototype-fasen.

Som det allerførste spurgte jeg ham, hvad den største fejl, som ingeniører ofte begår, når de skal videre fra prototype-stadiet.

“Det er virkelig svært for os ingeniører at gå fra at være en enstrenget virksomhed, hvor der kun er fokus på at få en idé til et produkt, rode med elektronik, dimser og materialer – det elsker vi jo – og så gå videre til at tænke på flere ting på samme tid: netop både produktet og markedsintroduktionen. Jeg ser virkelig mange virksomheder, der har et produkt, men intet marked,” siger han.

Få styr på målet

Vi har i en tidligere artikel interviewet UX-eksperten Anja Thrane om, hvordan man skal arbejde med sin prototype konkret, og nu vil vi gerne videre i teksten: Prototypen er færdig, og nu skal vi finde ud af, hvordan vi får skabt et marked til produktet. Vi skal egentlig også finde investorer, men det er et emne til en anden artikel, så vi fokuserer på markedet. Men hvad gør vi så nu?

“Prototypen er sat sammen med gaffa og ligger på skrivebordet. Men nu skal vi skifte fra at være idémænd til at være virksomhedsejer. Du kan ikke blot tænke på teknikken mere, nu skal du til at tænke, hvad markedet vil have. Og for at vide dét, så skal du have et klart mål defineret: Vil du om fem år have solgt 5000 devices i Danmark? Være den dominerende gadget på byggepladserne? Det skal stå klart for dig,” siger Allan Berg.

Ambassadører, salgskanaler og branding

Når du så har styr på målet. så skal du begynde at tænke på flere ting: Salgskanaler, finde nogle pilotpersoner.

“For at finde ud af, hvordan vi når målet, skal vi overveje det helt praktiske i salget: Skal devicen sælges i vores egen webshop, skal vi få et samarbejde med en anden producent? Det er også vigtigt, for det kan åbne op for at finde ud af, hvem der kan blive ambassadører for dit produkt,” siger Allan Berg.

Læs mere om, hvordan du skal arbejde med prototyper her: UX-ekspert: Fem råd så brugerne kan finde ud af din dims

Ifølge ham er det utrolig vigtigt at finde nogle ambassadører, som er vilde med dit produkt allerede fra starten. De kan give dig uvurderlig feedback, så du ved siden af kan udvikle videre på dit device. De kan også hjælpe dig med at finde pilotkunder, som kan købe dit produkt fra starten – det er de såkaldte early adopters.

“Early adopters er utroligt vigtige at få med fra starten. De kan skabe buzz omkring dit produkt, give dig endnu mere feedback, og på den måde kan ordet sprede sig i de kredse du vil sælge til,” fortæller Allan Berg.

Få en talekanal og få lavet deadlines

Samtidig skal du også begynde at finde ud af, hvordan du ellers kan få ordet spredt om dit produkt i de sociale medier og i noget så farligt og sagnomspundet som pressen. Find ud af, hvilke medier du kan forsøge at sælge historien om dit produkt til.

“Find ud af om det er tech-gadget-sejt, så Euroman, So ein Ding og de andre tech-medier kunne blive interesseret. Og hvis de siger nej, fordi du ikke er langt nok med dit produkt, så spørg dem hvad der skal til, for at de ville skrive om jer. På den måde kan I måske få lavet nogle deadlines, som både hjælper jer til at komme i medierne, men også til at have noget konkret at arbejde henimod,” siger han.

Og så skal der certificeres

Det, vi indtil videre har nævnt – udvikling og kontakt til markedet – er noget, man skal fokusere og arbejde på samtidig. Til sidst står du med et rimelig færdigt produkt. Og nu skal du teste og undersøge dit eget produkt.

“Du skal undervejs lave et dokument med kravsspecifikation. Hvad skal dit device kunne? Det skal rettes til hele tiden, men det er nu, du skal teste og undersøge om dit produkt lever op til markedets og dine egne krav,” siger Allan Berg.

Derudover skal du have styr på lovkrav om, hvorvidt du eksempelvis har tænkt dig at lave uret med lovlige materialer. Alle testdata skal logges og analyseres, og så opdaterer du din prototype igen.

Når du er færdig med dét, skal du få din device CE-certificeret. Det er nogle krav fra EU, som al forbruger-elektronik skal overholde, så der er ingen vej udenom.

“Afhængigt af de produktstandarder, dit device skal overholde, kan du selv forestå de lovpligtige tests. Der findes også testhuse, der kan undersøge dit produkt og skrive en rapport, der viser, at du overholder kravene,” siger Allan Berg.

Og nu står du altså med et marked for dit device, du har aftaler med pilotkunder, du har fået nogle til at købe dit produkt før alle andre og skabe buzz, du har været i Euroman – og du er blevet CE-certificeret. Nu skal du bare få gang i en stor produktion af dit device.

Men dét er et emne til en helt anden artikel.

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev

...så får du de seneste nyheder og største historier om tech og startups lige i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY