Hedia, Peter Lucas

Hedia-stifter: “En mandag aften klokken halv 12 smuldrer mit liv”

@simone

Hedia er et hjertebarn. En virksomhed, hvor stifterne kører på kærlighed og kildevand, mens de leder efter den rette investor. Det er ikke fordi, tilbuddene ikke er der – under et halvt år efter lancering er Hedia blevet et varmt emne blandt flere europæiske investorer, acceleratorer og VC’s.

Sommeren er for mange en stille tid. En nedgangstid med ro på arbejdet, argurketid i aviserne og lange ferier. Men ikke hos diabetesvirksomheden Hedia. Da jeg fanger stifteren Peter Lucas skal han starte ugen ud alene på pinden med tre nye praktikanter, dagen efter skal han pitche for en mulig finsk investorer, to dage efter skal han pitche Heida for Sanofi med 108.000 medarbejdere i Tyskland, samtidig skal han også arbejde som ekstern marketingkonsulent for at tjene nogle penge, lege med sin datter og se sin kæreste, som arbejder i samme virksomhed og som sygeplejerske. Det er en mulighedernes kunst at få det til at gå op i en højere enhed. Men han er vant til højt tempo. En iværksætters livsstil med skiftende arbejdstider og hårdt arbejde.

Men siden 2010 har han måtte være mere opmærksom på de daglige svingninger. Da blev han nemlig diagnosticeret med type 1-diabetes, og for store udsving i blodsukkeret kan have fatale konsekvenser.

Det blev starten på Hedia.

Algoritme skal gøre det nemmere at leve med diabetes

Hedia er et startup, som har udviklet en løsning og en algoritme, der skal gøre det nemmere for de over 320.000 danskere med diabetes at leve med sygdommen og gøre det lettere at være bedre reguleret og have mere stabilt blodsukker over dagen og derved leve et normalt liv.

Sammen med partneren Andreas Jespensgaard fra et tidligere startup og kæresten Christina Kildentoft stiftede Peter Lucas i 2016 Hedia. Siden har de lanceret i Danmark, England og Tyskland, de har været gennem Accelerace, fået et Discoverylån af Seed Capital, de er blevet optaget i acceleratoren NOME, de har pitchet for nogle af verdens største medicinal virksomheder, blevet godkendt som medicinsk udstyr og afventer nu lægemiddelstyrelsen godkendelse.

Noget tyder på at diagnosen ikke har fået Peter Lucas til at sætte farten ned.

“Lige nu arbejder vi med Plan B. Da vi havde brugt pengene fra Discovery-lånet skulle vi tage en beslutning. Droppe Hedia eller bootstrappe? Og det ville være fuldstændig sindssygt at droppe det, så vi måtte stramme bæltet ind. Sådan gjorde vi også, før vi fik lånet. Det var hårdt, og det er hårdt, men det er det, der skal til, for at vi kan fortsætte. Vi tror på, vi nok skal kunne rejse penge, spørgsmålet er hvornår og hvorfra. Men interessen er der. Det er helt syret, at vi taler med globale virksomheder, og vi sidder tre en halv mand,” fortæller Peter Lucas.

“Man er altid lidt vingeskudt, når man bootstrapper”

Han er netop mødt ind på kontoret for at blive interviewet. Men samtidig stater tre nye praktikant, hvoraf den ene er kliniker. Dem tager Christina Kildentoft normalt imod, da hun som sygeplejerske arbejder med den mere kliniske del af Hedia, men med nattevagter hele weekenden, kommer hun først ind tirsdag. Det er en del af aftalen. Når man bootstrapper, skal der være plads til at arbejde ved siden af.

“Jeg arbejder selv 15-20 timer om ugen ved siden af Hedia. Det er kårene. Man er altid lidt vingeskudt, når man bootstrapper, fordi vi skal være flere steder. Men alle os stiftere har jobs, hvor vi kan trække stikket fra dag til dag. Det var vigtigt for os, at vi kunne nedbringe vores burn rate til nul nærmest med det samme og gå op til fuldtid lynhurtigt igen,” fortæller Peter Lucas.

Hedia ligger hjertet nær

Derudover prøver han så vidt muligt at have fri til sin fire-årige datter mellem klokken 16 og 19. Men det ender ofter med, at der blive klippet en hæl og hugget en tå i begge ender. Som Peter Lucas selv formulerer det, er det nogle gange skide svært at balancere. Vi taler lidt om sommeren, om ferie. Sådan en har han heldigvis lige holdt, fortæller han.

“Vi rejste en uge væk som familie uden computer og telefonen på flymode,” han afbryder sig selv, “Nej, ups. Vi var lidt på Snapchat, og jeg skulle lige sende en mail til Startup Boot Camp i Berlin. Men ellers var der altså ingenting!” bedyrer han og fortsætter:

“Det er jo noget, der ligger mit hjerte nær. Jeg bruger selv Hedia otte til ti gange om dagen. Det gør en kæmpe forskel for mig. Jeg er bedre reguleret end på noget andet tidspunkt i de syv år, jeg har haft diabetes.”

“Halv 12 en mandag aften smuldrer min liv bare”

Når man ikke er ordentligt reguleret kører blodsukkeret op og ned. Et normalt tal skal ligge stabilt mellem 5 og 5,5, men da Peter Lucas i 2010 fik tjekket sit blodsukker, lå tallet på 27,3. På dårlige dage svinger det mellem 2,5 og 30. Hedia får ham ned på mellem 6 og 10, hvor han helst skal ligge som diabetiker.

“Jeg fik konstateret type 1-diabetes som 27-årig. Samme alder, som min far. Det er noget af det, diabetes kan. Det ligger pænt og venter og popper pludseligt op. Jeg havde set, hvordan det påvirkede min far; han tabte sig, fik store humørsvingninger og begyndte at se dårligt. Da jeg fik de samme symptomer, jokede vi med, at jeg nok havde diabetes,” fortæller Peter Lucas.

Christina Kildentoft fik ham lokket med ind på hospitalet og målte hans blodsukker, og lægen kunne ikke længe efter tilføje Type-1 til hans fil.

“Halv 12 en mandag aften smuldrer min liv bare. Jeg ringer tudende til min far. Han er selvfølgelig ked af, at jeg har arvet det efter ham, men jeg har også set ham leve et normalt liv. Han fortæller mig, at jeg bare skal falde på plads i det, og så vil jeg snart være tilbage på 95 procent,” siger Peter Lucas, som siden 2009 har været selvstændig. Noget der gjorde hans situation lidt mere kaotisk, da det ikke lægger op til regelmæssige måltider af samme karakter og rigeligt motion.

“Min far spiser det samme på de samme tidspunkter. Jeg er mere spontan, og tiden kan godt løbe fra mig. Det er sådan, jeg vil leve. Men det er ikke nemt. Det tillader denne tilstand ikke. Det er dét, Hedia skal hjælpe mig med. At jeg kan leve som iværksætter, gå ud med drengene om lørdagen og tage på legepladsen med min datter og spise en is,” siger Peter Lucas.

Hedia
Hedias interface hjælper personer med diabetes med at holde bedre styr på sygdommen og holde dem bedre reguleret

Eksekverede hurtigt på første idé

Da idéen til Hedia i 2015 begyndte at spire, lukkede han sit tidligere startup Boligmærket og begyndte sammen med Andreas Jespensgaard at tegne deres vision på papir. De overtalte Christina Kildentoft til at gå med, fik en ingeniør med på holdet, og fik lavet en MVP, som de begyndte at pitche.

Med hjælp fra en overlæge fra Steno fik de ret hurtigt defineret, at de havde fat i noget. Og i sommeren 2016 fik de den første investering fra Seed og kunne lancere i februar i år. Nu leder de efter de rette investorer til at tage Hedia til næste niveau.

“Vi vil kunne allokere 100 procent af vores tid til Hedia igen. Vi vil ansætte nogle udviklere og kliniske fagpersoner, få verificeret vores AI og lavet kliniske forsøg,” siger Peter Lucas.

Med kunstig intelligens vil Hedia slå konkurrenterne

Hedia er nemlig ikke bare en app, som kan logge data. For i den data, kan Peter Lucas se, at folk regner forkert. Det gør han også selv. Konsekvent. Når der skal indtastes hvor mange kulhydrater en burger præcist indeholder, rammer han altid ved siden af.

“Hedia kan så se, hvilken fejlberegning, der er sket, og kan automatisk korrigere baseret på den enkelte brugers data. Jeg kan med den algoritme blive ved med at regne forkert, og så tager Hedia over. Vi har testet det i lille skala, men er nu i gang med at finde partnere, så vi kan teste i stor skala,” siger Peter Lucas.

Det har blandt andet gjort Hedia interessant over for tyske Sanofi, Startup Boot Camp i Berlin, og de har været i dialog med både Novo Nordisk og Roche. Det er dog vigtigt for Hedia, at hvis de indgår samarbejde med nogen eller får investering, at det ikke bliver på bekostning af eksklusivitet. De vil hellere åbne op, så flere kan få adgang ved at tingene kan tale sammen på tværs. Hedia trækker eksempelvis også information fra andre redskaber som fitness-ure og blodsukkermålere.

“Vi skal ikke være en løftet pegefinger til folks vaner. Vi hjælper dem til at leve nemmere og blive bedre reguleret med vores løsning, som kombinerer kunstig intelligens, design og brugerinteraktion. På den måde adskiller vi os fra konkurrenter, som er drukner brugerne i information, og når vores AI-lag bliver implementeret front-end, er vi unikke på markedet.”

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev

...så får du de seneste nyheder og største historier om tech og startups lige i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY