Nystartet it-virksomhed gør 100 procent oppetid til allemandseje

En netværksopkobling med 100 procent oppetid og høj datasikkerhed har hidtil været forbeholdt samfundsvital it-infrastruktur, forsvar, politi og sikkerhedstjenester. Men nu har det nordjyske startup 365uptime udviklet en teknologi, der skal gøre det tilgængeligt for alle virksomheder uanset størrelse.

Det hele tog sit udspring i 2006, da Simon Kissel udviklede og patenterede bonding-teknologien. En teknologi der gør det muligt at sammenkoble flere WAN-forbindelser – de digitale motorveje man bruger til at forbinde sig til internettet og lokale netværk der er geografisk adskilt – og på den måde opnå større og mere robust båndbredde.

Teknologien satte den nystartede nordjyske virksomhed 365uptime sig i foråret for at udbrede. Og i praksis betyder det, at startuppet vil gøre det muligt for enhver virksomhed at sikre 100 procent oppetid med en simpel løsning, der kan etableres hos kunden indenfor 48 timer.

”100 procents oppetid er der ingen, der tør at levere. Kigger man på operatørerne hver for sig, så arbejder de slet ikke sammen med de andre operatører – det har de absolut ingen interesse i. Vores løsning tager for eksempel en fiber forbindelse fra TDC, en 4G forbindelse fra Telia/Telenor og en 4G forbindelse fra 3 og anvender dem samtidig,” siger Henrik Hartvig, direktør og stifter af 365uptime.

Aktiv redundans

Løftet om 100 procents oppetid kan lyde vovet. Men det er på det punkt, at 365uptime mener at have fat i den lange ende med sin service. Helt konkret leverer virksomheden en simpel boks, der for den almindelige virksomhed bare skal sættes i stikkontakten, mens 365uptime tager sig af resten.

”Vi arbejder ikke bare med én linje, som står og venter på at den fejler og derefter skifter over på en anden – det er der masser af systemer, der kan gøre. I vores verden bruger man de forskellige opkoblinger samtidig og fra forskellige operatører. Sandsynligheden for at for eksempel TDC og Telia vil gå ned samtidig er jo nærmest utænkelig,” siger Henrik Hartvig.

Han peger desuden på, at bonding-teknologien siden 2006 har været anvendt af store internationale virksomheder og institutionelle kunder, herunder nationale efterretningstjenester og forsvar. Men med den store fremgang i cloud-baserede it-tjenester bliver konstant forbindelse til nettet mere og mere vital, hvorfor 365uptime ser et stort marked for sin løsning.

Fiber og 4G

365uptimes fokus er i første omgang det nordiske marked. Her er vi heldige, at mange har adgang til fibernet og dets høje hastighed. Men når man kører aktivt på forskellige forbindelser samtidig, hvad sker der så, hvis den ene forbindelse ryger? Der er jo unægteligt forskel på en fiberforbindelse og en 4G forbindelse, når det kommer til båndbredde.

”Vores boks er så intelligent, at hvis en af forbindelserne mistes, så ved den at spillereglerne er ændret. Boksen overvåger konstant, hvad der er til rådighed. Og baseret på en række opsatte regler prioriterer den dynamisk hvilke it-services, det er forretningskritiske at tildele båndbredde,” forklarer Henrik Hartvig.

Det er også muligt at aggregere flere 4G-netværk afhængig af behov. Det betyder, at der altid vil være en tilstrækkelig forbindelse til at holde de kritiske services oppe, selvom fiberforbindelsen ryger.

Høj indbygget datasikkerhed

I en tid hvor hackerangreb og manglende datasikkerhed er et varmt emne, kan det jo være ligegyldigt at have 100 procent oppetid, hvis sikkerheden er hullet som en si. Men her mener 365uptime også at have en løsning, der er på forkant.

”Normalt transporteres din data i sessioner mellem din computer og den cloud-baserede løsning, du sidder og arbejder i. Det gør vi ikke. Vi tager den enkelte session og klipper den op i fragmenter. Fragmenterne sendes derefter over flere forbindelser, hvilket gør det nærmest umuligt at hacke. Det betyder jo, at du for eksempel skal hacke fiber og to mobiloperatører samtidig,” siger Henrik Hartvig.

Desuden ligger der en stærk kryptering på toppen, hvis det skulle lykkes en hacker at indsamle alle fragmenterne og samle dem igen. Det er netop den stærke sikkerhed, der, ifølge Henrik Hartvig, er grunden til, at militær og efterretningstjenester anvender samme teknologi. Der er dog stadig ikke noget at gøre, hvis en medarbejder vælger at trykke på et link og får noget skadeligt ind af den vej.

Investeringer og fremtiden

På trods af den nordjyske beskedenhed har 365uptime hele tiden haft en stærk tro på sit produkt, som man på ingen måde vil sælge. I stedet er virksomhedens forretningsmodel bygget op omkring en klassisk abonnementsordning.

Målet er i første omgang at lande 2.400 lejeaftaler indenfor de første tre år, så forretningen bliver rentabel. Og virksomheden har netop sikret sig tilstrækkelig funding til at komme igennem de tre første år ved at sælge en stor portion ejerandele i virksomheden.

”Vi gik i markedet og sagde ”vi har den her forretningside, vi har produktet og vi vil gerne vise og demonstrere det for jer”. Det resulterede i, at vi solgte 70 procent af virksomheden med den tanke, at vi hellere ville eje 30 procent en succes end 100 procent af en fiasko,” siger Henrik Hartvig.

For de 70 procent ejerskab sikrede 365uptime sig en kapitalindsprøjtning i millionklassen, som giver virksomheden råderum til at opnå sit foreløbige mål og senere skubbe videre globalt.

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev

...så får du de seneste nyheder og største historier om tech og startups lige i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY