Penstable: Pension med impact

@Michael

Det finansielle danske startup Penstable forener en traditionel finansiel pensionsopsparing med ønsket om at gøre en positiv forskel på den ene eller anden måde. Samtidig skabes en oplevelse, som skal gøre pensionen mere interessant og engagementsværdig for kunden.

Det finansielle danske startup Penstable forener en traditionel finansiel pensionsopsparing med ønsket om at gøre en positiv forskel på den ene eller anden måde. Samtidig skabes en oplevelse, som skal gøre pensionen mere interessant og engagementsværdig for kunden.

Sidste år sad Niels Fibæk-Jensen i New York som del af den danske FN-mission. I dag står han i spidsen for et ambitiøst finansielt startup, der om få uger flytter til Holland, hvor store muligheder og nye udfordringer ligger for døren.

Således tegner situationen sig nemlig for startuppet Penstable, der siden sin undfangelse ni måneder tilbage har gennemgået en rivende udvikling på vejen mod at kunne tilbyde kunder bæredygtige pensionsopsparinger.

”Vi startede fra et word-dokument med en god ide. Og herfra begyndte vi at arbejde på, hvordan man kan skabe en pensionsløsning, som på den ene side investerede både grønt og ansvarligt, og på den anden side også var interessant for kunder, investorer og helt almindelige pensionsopsparere. Og det var sådan set der, det startede,” siger Niels Fibæk-Jensen, der sammen med Emil Fuglsang og Morten Bruun, står bag Penstable.

Afkast og impact

På den måde er Penstable mål at levere løsninger, som foruden et stabilt finansielt afkast også gør en positiv forskel på den ene eller anden måde. Her arbejder startuppet i øjeblikket ud fra tre formål: Ligestilling, miljø og global sundhed.

Indenfor disse formål udvælger Penstable kundens pensionsportefølje, som vil være udgjort af investeringer, der for eksempel arbejder med mødredødelighed, genbrug eller rent vand.

”Helt konkret vælger kunden ét, to eller alle tre formål, og så bruger vi moderne porteføljeteori, ligesom alle andre, så risiko og afkast svarer til klassiske pensionsinvesteringer. Man gennemgår ligeledes et risiko-spørgeskema, som ligger til grund for den portefølje af investeringer, vi foreslår,” siger Niels Fibæk-Jensen.

En helstøbt kundeoplevelse

Foruden selve investeringsstrategien fokuserer Penstable på at skabe en unik kundeoplevelse, der bygger på tendenser fra hundreder af interviews foretaget af startuppet.

”Vores undersøgelser indikerer for det første, at unge mennesker går op i bæredygtige investeringer, men også at de skal kunne se, hvor deres penge gør gavn. Vi skal altså bygge en brugeroplevelse, der viser vores kunder, hvordan deres penge gør gavn. Det vil bidrage til, at pension bliver mere interessant, så vores kunder engagerer sig mere i deres pensionsopsparing,” siger Niels Fibæk-Jensen.

Derfor arbejder Penstable hårdt på selve brugeroplevelsen, når man logger ind på virksomhedens platform.

Fra papir til realitet

Men som for så mange andre iværksættere har den foreløbige vej ikke været uden huller. Således har Penstable både oplevet at blive skudt sønder og sammen af investorer og business angels efterhånden, som ideen er blevet forfinet.

Der har dog også været sejre som deltagelsen i Climate-KICs accelerator og en flot præstation ved Seed Capitals Discovery Day, hvor Penstable imponerede et kritisk dommerpanel og løb med prisen for bedste pitch.

Niels Fibæk-Jensen og Morten Bruun til Venture Cup.

Læs også: Reportage fra Discovery Day 2017

“Efter vi kom med i Climate-KICs accelerator, og måske i endnu højere grad efter vi klarede os rigtig fint til Discovery Day, begyndte vi for alvor at tro på, at vi havde en ide, der måske ikke var i sin perfekte form, men var god og havde potentiale. Og den tro er kun blevet forstærket hen over sommeren,” siger Niels Fibæk-Jensen.

Her har især Discovery Day gjort det nemmere for Penstable at komme i tale med banker, pensionskasser og andre finansielle institutioner, der har givet virksomheden meget brugbar feedback.

Langt fra i mål

Men det ambitiøse startup er stadig et stykke vej fra at have et produkt klar til markedet. Derfor vender Penstable om få uger snuden mod Holland, hvor Startupbootcamp og et samarbejde med det hollandske pensions-administrationsselskab PGGM venter.

”Vi skal selvfølgelig blive bedre til at drive startup, men vi skal også ned og finde ud af, hvordan vores model kan bidrage til at løse nogle af de problemer, pensionsbranchen står med i både Holland og Danmark. Så vi kører et miks af et acceleratorprogram og en masse sparring med PGGM. Her er PGGM optimale for os, dels fordi de har den licens, vi skal bruge, og dels fordi de er nogle af Europas største på impact investeringer,” afslutter Niels Fibæk-Jensen.

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev

...så får du de seneste nyheder og største historier om tech og startups lige i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY