At skabe vækstvirksomheder er et spørgsmål om overlevelse

Rettelse: Denne artikel er bragt i samarbejde med og sponsoreret af Jonathan Løw.

Iværksættere skal lære at forstå vigtigheden af at arbejde med forskellige scenarier for fremtiden, hvis de vil skabe en bæredygtig vækstvirksomhed. Det kan være ren overlevelse, og kigger man på foregangseksempler er der én egenskab, der går igen: stamina.

Hvis du nogensinde kommer til at opleve stress, så vil du også opleve, at din krop formentlig reagerer på følgende måde. Til at starte med vil den frigive kortisol, der øger hjerterytmen. Herefter modererer den dit adrenalinniveau, sætter din krop i alarmberedskab og slører din bevidsthed.

Hvis du kan identificere symptomerne, stille den rigtige diagnose og handle proaktivt, kan du også tackle problemerne og omlægge dine rutiner og handlemønstre.

På samme måde er det også en fordel, hvis du kan forberede dig på, at dit livsværk – din virksomhed – kan komme ud i stressfulde situationer, hvor eksistensgrundlaget kan synes at smuldre.

Ifølge serie-iværksætter Jonathan Løw løber mange startups ind i vanskeligheder allerede i en tidlig fase, fordi de rykker hurtigere, end produkt og forretningsmodel kan holde til.

Hvad er dit worst case scenario?

Jonathan Løw er manden bag GURUBOGEN og stifter af Listen Louder. Han rådgiver startups med PR og forretningsudvikling baseret på sin egen erfaring fra fire virksomheder. Han startede i begyndelsen af 00’erne en succesfuld virksomhed, der dog måtte dreje nøglen om som et resultat af finanskrisen seks år efter. Han mener, at mange startup virksomheder fejlfortolker succes. Og for mange er der fejlagtigt et lighedstegn mellem hurtig og eksponentiel vækst og permanent succes.

En fejl som Jonathan selv begik med sin første virksomhed engodsag.dk.

“Vi havde egentlig en fornuftig forretning med en pæn millionomsætning, og vi havde ekspanderet til syv nye markeder. Men vi måtte ændre forretningsmodel og havde ikke kapital nok til at få flyttet strategi og fokus i tide. Det kostede os i sidste ende livet. Vi havde mange folk på lønningslisten og løb derfor tør for penge. Vi havde allieret os med en investor, der ikke ville skyde flere penge i selskabet og en bank, der fjernede underskudsgarantien, da det så kritisk ud,” siger Jonathan Løw.

Retrospektiv ville Jonathan gerne have haft mulighed for at give sit yngre jeg et råd.

”Vi troede for meget på vores mange loyale brugere og samarbejdspartnere til, at vi kunne forestille os modgang. Men den kom udefra, og vi kunne ikke agere hurtigt nok. Det handler om at vide, hvornår man skal tage hvilke skridt samt lave scenarier for, hvad der kan komme til at ske alt efter, hvordan man selv udvikler sig, og hvordan markedet gør. Man skal som supplement til de positive excel-ark have et dokument, hvor man også er klar til at håndtere et worst case scenario.”

For hans eget vedkommende havde virksomheden ikke en plan B og C for, hvis kapitalen skulle løbe ud. Det handler om at tage højde for både en positiv og negativ udvikling samt ikke blive selvfed, når tingene tilsyneladende bare kører derudaf.

“Vi glemte sulten i Paradis.” Som Jonathan formulerer det.

Vand og brød er også en strategi

Det kan lyde ulogisk eller ligefrem unaturligt. Men ifølge Jonathan Løw er tålmodighed en af de vigtigste egenskaber, man skal besidde som iværksætter. Der findes ikke én opskrift på succes, men mange cases peger på, at det tager mere end tre år og i mange tilfælde også mere end fem år at bygge en økonomisk bæredygtig startup op.

Når han skal fremhæve startups, der er blevet til etablerede virksomheder, kigger Jonathan Løw mod sin hjemstavn Aarhus og det netværk, der var med til at forme engodsag.dk.

“Just-Eat, Whiteaway.com, GoMore og for den sags skyld også Jacob Risgårds Coolshop.dk var fire af vores gode samarbejdspartnere dengang. De var alle sammen små og up-coming, og de skulle konkurrere med hundredvis af andre online koncepter og shops omkring, hvordan man kunne tjene penge på det her Internet, om alle råbte så højt op omkring,” forklarer Jonathan.

Hvad der dengang var små virksomheder, der ikke kunne matche den samme gode form på vækstkurven som engodsag.dk, er i dag blevet til virksomheder med hundredvis af ansatte og positiv vækst.

“De havde alle konkurrenter, men de endte med at vinde. Af flere årsager, men også fordi de havde stamina og en plan for overlevelse. De tænkte i scenarier, så de ikke pludselig stod uden en krone på lommen,” siger Jonathan Løw.

Netop overlevelses-genet og tålmodigheden har været udslagsgivende for, at mange danskere i dag kender virksomhederne.

“Når jeg kigger på Matias Dalsgaard og Søren Riis fra GoMore, så tog det jo dem syv år at stable noget på benene, som de kunne leve af. De havde en realistisk tilgang og tog jobs sideløbende med deres kerneforretning. Derfor brændte de heller ikke meget kapital af. Det var det samme med holdet bag Just-Eat. De valgte at leve på vand og brød. Men det er jo også en strategi,” siger Jonathan Løw.

Ikke verdensmester på én dag

For elitesportsfolk er deres vej til målet en proces. En proces baseret på forskellige strategier for, hvordan de skal agere i pressede situationer. Istedet for investormødet handler det for sportsudøverne om at avancere i en styrketest eller i et kvalifikationsløb. Istedet for at vinde et mesterskab handler det for iværksætteren om at indfri forventninger til sine salgstal.

“Iværksættere og elitesportsfolk skal være 100% i processen fra dag til dag. Men de skal også være bevidste om, at det ikke bliver nemt. Når man har den tålmodighed, og hvis man er dygtig nok, så skal man nok finde den forretningsmodel, der er den rigtige for dig og dit marked og sætter dine konkurrenter til vægs. Hvad enten du er iværksætter eller hundredemeterløber,” siger Jonathan Løw.

Han har selv en baggrund som Danmarksmester i badminton. Hans egen baggrund indenfor både iværksætteri og elitesport har inspireret ham til at søsætte et nyt forsknings- og vidensforløb, for at iværksættere og sportsudøvere kan lytte mere til hinanden. Formålet er at bringe stamina ind i iværksætterkredse og inspirere sportsudøvere til at kaste sig ud i livet som selvstændige. Et projekt der bliver tid til sideløbende med den travle PR- og rådgivningsvirksomhed.

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev

...så får du de seneste nyheder og største historier om tech og startups lige i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY