Tre nordiske startups om tre unikke nordiske økosystemer

Artiklen er udarbejdet i samarbejde med Nordic Startups Awards, hvor TechSavvy er country partner. Du kan læse artiklen på engelsk her.

Fra olie til fintech i Norge og svensk unicornfabrik til en lille men stolt islandsk startup nation. Nordic Startup Awards står for døren og vi varmer op ved at dykke ned i økosystemerne hos vores nordiske naboer.

Der er ikke længe til at nomineringer for årets Nordic Startup Awards lukker. Du skal huske at nominere dit favoritstartup inden den 15. juni og det kan du gøre her.

Vi har talt med tre vindere af den nationale kategori “Startup of the Year”. Vi bad Activity Stream (Island), Xeneta (Norge) og Min Doktor (Sverige) dele deres tanker om, hvad der gør hver deres økosystemer unikke.

Stort overlevelsesinstikt og sorgløs mentalitet

Einar Sævarsson er CEO i Activity Stream, der vandt prisen for ‘Start of the Year’ i Island sidste år.

Hvorfor er Island den perfekte inkubator og hvad er unikt ved økosystemet unik?

Island er unikt i forhold til resten af ​​Skandinavien af ​​en række årsager. Befolkningens størrelse er naturligvis det første, der springer i øjnene. Island er med afstand den mindst befolkede i Norden og med kun en femtende del af Norges befolkning, har vi en tendens til at skabe generalister fremfor specialister. Dette er et godt udgangspunkt for at klæde fremtidige entreprenører på så de kan drive en virksomhed i en tidlig fase, men det bliver en udfordring, når der skal vækstes. Fordi økosystemet ikker er større, så er der en stor risiko for, at dårlig omtale hænger ved i lang tid og så er økonomien mere sårbar end i andre nordiske lande.

Derudover så er Janteloven, som ellers præger resten af ​​Skandinaviens kultur, aldrig kommet til Island. Vi islændinge er ikke bange for at satse stort, og ofte vender vi det blinde øje til, når nogen fortæller os at tingene ikke kan lykkedes, hvilket nogle gange kan føre til uventede succeser – men naturligvis også ende i frygtelige fiaskoer.

Det tredje er overlevelsesinstinktet. Islændinge har udviklet en stor vilje til at klare sig igennem hårde trængsler, som nationen har lidt under i løbet af hundreder af år. Vi har en meget sarkastisk tilgang til liv og død, som oversættes til en mere sorgløs tilgang til at fejle, hvilket må siges at være et essentielt element i en grundlæggers mentalitet. Derfor mener jeg at den islandske kultur udgør den perfekte inkubator.

Hvordan kan Islands økosystem sammenlignes med de øvrige nordiske lande?

Jeg fornemmer, at Island er en smule bagud i forhold til ​​de andre nordiske lande, mens vi stadig ligner Danmark og Norge. I Sverige og Finland virker det til at startup økosystemet er mere udviklet. Jeg tror, ​​at Activity Stream vil kunne klare sig godt i de nordiske lande, men der er noget, der siger mig, at det er godt drive et startup i Finland.

Offentlig opbakning og mediernes dagsorden

Xeneta vandt prisen for “Startup of the Year” i den norske finale sidste år. Katherine Barrios er CMO i startuppet.

Om mediernes betydning for økonosystemet

Vi har været vidne til et sandt boom af startups i Norge. Flere og flere startups viser sig i økosystemet. Det samme gælder antallet af acceleratorprogrammer, fælleskontorer og iværksættermøder og evemts. Vi har flere medier, der viser særlig interessere for at dække udviklingen af startups og så har det norske erhvervsliv fået øje på os for at blive mere agile og innovative. Det betyder at mange nye produkter, løsninger og ideer ser dagens lys og chancen for at de bliver realiseret er markant større end for få år tilbage.

Den norske regerings støtte til startups har været uvurderlig. De har sat større fokus på innovation og teknologi end de sædvanlige olie- og gasindustrier. Internationale venturefonde har helt sikkert bemærket det, hvilket gør økosystemet til et godt springbræt for norske startups, der ønsker at gå globalt.

Om startups fra andre nordiske lande, de beundrer i øjeblikket

Realm fra Danmark. De har en imponerende kundeliste og har i løbet af kort tid opbygget deres brugerbase til over 100.000. De har udarbejdet en niche, der resonerer med store internationale virksomheder med milliarder af brugere. Det virker til, at de har haft en global fra starten, hvilket har gjort det muligt for dem at erhverve værdifulde mærker og skalere hurtigt.

Cutting-edge teknologi og adgang til innovation

Petronella Warg er Corporate Communications Officer hos Min Doktor, der også kvalificerede sig til den regionale finale ved vinde den nationale pris ‘Startup of the Year’ i Sverige sidste år.

Om Sveriges nuværende startup-økosystem og de udfordringer startup møder

Der er et bredt, diversificeret og generøst netværk af offentligt støttede inkubatorer og forretningsmæssige rådgiverhubs i Sverige. Det er nemt at få vejledning fra miljøet når man tager de første skridt som iværksætter. Men når du vokser til mere end ti medarbejdere, har du brug for en anden form for rådgivning, der drejer sig om organisationen ledelse og hvordan du håndterer en bestyrelse. Og så er der pludselig ikke megen hjælp at hente.

Sveriges innovationsagentur og de europæiske regionale udviklingsfonde kan give et betydeligt økonomisk bidrag til projekter, der sigter mod at fremskynde innovative løsninger og forretningsidéer, specielt til løsninger der løser globale udfordringer. Men ansøgningsprocessen og afrapportering er ofte for tung at administrere for et startup, og det er sjældent at den type projekter bliver givet til startups. Det kunne ellers tjene som testbeds for første kunder. Derudover er der der er mangel på offentlige interessenter i økosystemet, mens både mindre og veletablerede virksomheder som Ericsson og Volvo er meget involveret i inkubatorer og andre startupprojekter.

De offentlige institutioner har nogle gange repræsentanter involveret i de initiativer, ​​men de fokuserer mest på at bevare kompetencer i regionen. De taler om at støtte startups for at sikre jobs, men den samme region kan aktivt forhindre det samme startup i at skalere for i stedet at forsøge at kopiere løsningen og opbygge en offentligt ejet service.

Om den svenske delingskultur og det unikke af dets startøkosystem

Sverige er et land velsignet med banebrydende viden, store universiteter og en god samfundsnorm, der giver friheden til at skabe innovation. Nøglen til den mentalitet er den  svenske delingskultur. Vi har en dybt rodfæstede følelse af at alle der har erfaring og viden skal sidde med ved bordet, når der tages beslutninger.

Jeg vil også sige, at nogle få mennesker har banet vejen de sidste ti år. Det er mennesker der generøst deler deres netværk og er med til at forme startup økosystemet med deres viden, store hjerter og batterier der aldrig løber tør for energi.

Disclaimer: Indholdet er leveret af den digitale matchmaking-platform Valuer.ai, der forbinder virksomheder med relevante startups, der kan øge virksomhedernes innovation. Med et et globalt agentnetværk, en kvalitativ analysemetode og en AI-matchmaking algoritme er Valuer.ai værktøjet til at finde de rigtige startups.

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev

...så får du de seneste nyheder og største historier om tech og startups lige i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY