SCALEit

“Vi er en forlomme ind til Silicon Valley”

@simone

Gennem forløbet SCALEit får danske virksomheder en lynintroduktion til miljøet i Silicon Valley. Det 17. af sin art er netop blevet gennemført. Hvad der gør SCALEit unik, er det tætte netværk i tech-iværksætteriets moderskib, som deltagerne bliver en del af.

Kun fem dage er gået, men det føles som meget længere tid. Nu står de her med et glas vin i hånden og en udsigt, der hvis man kniber øjnene sammen, strækker sig helt til Monterey Bay, hvor hvaler boltrer sig i bugten bag kilometer efter kilometer af tæt, tyk skov mellem kysten og Byington Vineyard and Winery.

En efter en træder de frem foran ejeren af vingården, Benny Madsen. Men lad dig ikke snyde af sandalerne og skjorten, der hænger uden på bukserne eller flasken med Pinot Noir, som han lader gå på omgang. Benny Madsen er venture investor. Han solgte i sin tid virksomheden LitePoint for 700 millioner dollars til it-giganten Teradyne. Hvis du vælger dine ord med omhu nu, kan det være, Benny Madsen vælger at sætte nogle af de penge på dig.

Men der er ingen rysten på hænderne, ingen stammen i vokalerne. Samtlige ti virksomheder leverer selvsikkert deres pitches. Noget de har gjort dagligt, siden de landede i San Francisco og tog til Palo Alto, hvor de har deltaget i SCALEit, et intenst forløb for danske startups udarbejdet af Innovation Centre Denmark og firmaet Yggdrasil.

SCALEit giver adgang til et unikt netværk

SCALEit har siden 2011 kørt to til tre gange årligt. Flokken hos Byington er det 17. hold. Med dem har i alt 140 virksomheder været gennem SCALEit. Men det er ikke præcis det samme program, som dengang i juni 2011, da de første danske virksomheder tog med til Silicon Valley. Programmet har udviklet sig. Det er en nødvendighed, for tiden står ikke stille hverken i Danmark eller Californien. Teknologien venter ikke på nogen.

“Dét, der gør os unikke, er det netværk, vi har i Silicon Valley. Vores program er bygget på en kondenseret viden om økosystemet, der gør, at vi på kort tid kan skabe en forståelse for, hvordan man fører forretning her. Vi sparer virksomhederne måneders arbejde ved at give dem en headstart med adgangen til vores netværk. Har du været med her, er du en del af den cirkel. Vi er en forlomme ind til Silicon Valley,” fortæller Christian Vinther, Innovation Advisor og en af frontfigurerne bag SCALEit sammen med Commercial Advisor Jakob Søderberg, som begge er med under hele forløbet, og som igen i august kører et program i Silicon Valley.

Læs også: Ingen er større i Silicon Valley end Danmark

I kernen af dette er pitchet. Det er pitchet, der sælger din drøm, idé, koncept eller produkt til folkene i Silicon Valley. Og det er pitchet, der især er fokus på over de fem dage med SCALEit.

Da de ti udvalgte virksomheder landede, var der knap tid til at lide af jetlag. Tingene går stærkt her. Mandag morgen flokkedes stifterne og deres nøglemedarbejdere til Innovation Centre Denmark i Palo Alto, hvor programmet tog sin start. Især én ting adskildte denne rundes deltagere fra sidste omgang; modenheden.

Et eksperiment med Innovationsfonden

Alle virksomhederne havde, inden de fløj over Atlanten, modtaget enten Iværksætterpiloten eller Innobooster fra Innovationfonden. Det er første gang, Innovationsfonden har valgt at køre et helt SCALEit-forløb. I nogle af de foregående programmer har Innovationsfonden sendt tre virksomheder af sted, primært Iværksætterpiloter, for at teste vandene af. Nu har Innovationsfonden valgt at poste en lille million i at sende ti virksomheder af sted.

“I vores innovationcases ser vi simpelthen et for stort potentiale til ikke at gøre noget. Når vi køber et SCALEit-program, ser vi det som en investering i, at virksomhederne skal lykkes,” fortæller René Damkjer, regional Program Officer hos Innovationfonden, som også fulgte virksomhederne under hele SCALEit-forløbet:

“Men målet er ikke, at de skal komme hjem med kapital. Det er processen, der er i fokus. Det er meget vigtigere, at de kommer hjem skarpere og stærkere, end at de får hentet penge med hjem. Det handler om at skabe en global tankegang og en skalerbar forretningsmodel.”

Her i Silicon Valley er succes ikke nødvendigvis lig med penge. Det er selvfølgelig et mål for mange, men her ligger vægten også meget på at gøre noget godt for andre, at der er en mening med ens idé andet end at tjene penge til sig selv, og på at give tilbage. Det er den mentalitet, René Damkjer håber, SCALEit-virksomhederne kan blive ambassadør for hjemme i Danmark. Det samme håber Christian Vinther.

“Mit eget succeskriterium for virksomhederne er, at de får noget ud af det, og at de er åbne over for, at vi udfordrer dem. Eksempelvis at de efter forløbet gentænker deres strategi og forretningsmodel ud fra den viden, de får ind, og at de kan kuratere den viden, så det passer til deres forretning og ikke bare blindt følger det nyeste input,” siger Christian Vinther.

Fokus på interaktion med virksomhederne

Det er anden dagen af forløbet. Vi er kørt fra solbeskinnede Palo Alto ind til San Francisco, hvor vinden hyler blandt højhusene i Tenderloin-området. Et af de hårdere områder i byen, som i stigende grad må se nye tech-virksomheder komme til. Det er eksempelvis her, at danske Zendesk i sin tid oprettede kontor.

Vi sidder dog på taget af et luksushotel, hvor medsitfter af SCALEit Søren Therkelsen sammen med Gustaf Alströmer fra AirBnb, nu ansat i Y Combinator, holder oplæg for de nye virksomheder. Der er sat masser af tid til spørgsmål. Sådan foregår de fleste oplæg nu; mere interaktion, mere fokus på de individuelle udfordringer og one on one-tid til pitchtræning frem for foredrag og virksomhedsbesøg.

“Vi udvikler os hele tiden. Ikke ét program er identisk. Der er selvfølgelig gengangere, sessioner, som vi ved, virker, men vi tager meget udgangspunkt i feedbacken fra virksomhederne. De ønsker at rykke sig og at være i centrum. Så det er da fedt at se Googles hovedkontor, men hvor de virkelig flytter sig, er der, hvor de kan netværke, teste markedet og blive skarpere på deres egen forretning gennem den viden, vores tilknyttede partnere her har,” fortæller Christian Vinther.

En følelse af uopsættelighed, der sparker én i gang

En af gengangerne er Bill Joos fra Go To Market Consulting. Med sine medbragte Lego-klodser (som han selv gør opmærksom på faktisk er Duplo) og sine hudløst ærlige pointer om netværk er han en af de personligheder, langt de fleste startups nævner som en session, de især fik meget ud af. Ligesom mødet med investorerne på sagnomspundne Sand Hill Road, dér, hvor pengene er.

“Vi forventede klart at få udvidet og plejet vores netværk. At blive bedre på vores pitch og blive klarere på de amerikanske standarder. Man kan godt blive lullet lidt i søvn, når man sidder i Danmark, så det er sundt at komme over og få et spark bagi. Derfor tog vi med på SCALEit,” siger Philip Femø, medstifter af Collabo, en visuel platform for mode- og beklædningsindustrien, efter hans medstifter, Lise Lin, har leveret endnu et vellykket pitch, denne gang i en bygning i China Town, hvor SCALEit har lavet en miniudgave af Løvens Hule på programmet tredje dag.

“Den her sense of urgency, så man kan se, hvor hurtigt markedet bevæger sig, så man ikke lever i sådan en falsk tryghedszone. Og møde andre danske startups, og se hvor langt de er og tage af sted som gruppe. Det smitter vildt meget, og når vi er flere af sted, kunne det være fedt, hvis vi alle kan tage den her sense of urgency med hjem,” tilføjer Lise Lin.

Tag ikke hjem med det samme

Virksomhederne bliver også ansporet af Christian Vinther og Jakob Søderberg til at blive hængende i området efter de fem dage er afsluttet. Fordi møder opstår spontant. Det er en af de smukke ting ved Pay it forward-kulturen; alle er gode til at pege på folk i deres netværk, som kunne være interessante. Flere startups benytter sig af tilbuddet, og kan takke Innovationsfonden for at sponsorere ikke bare det fem dages program, men at de kan bo i Silicon Valley i ti dage.

“Jeres succes er vores succes,” siger Jakob Søderberg, da rundturen på Byington Vinyard and Winery slutter af i havestolene ude foran stenhuset. Han var i sin tid selv gennem et SCALEit-forløb med virksomheden Arpedio, men arbejder nu bag linjerne. Sammen med Christian Vinther er han med til at udvælge, hvilke virksomheder der skal med på programmerne. Han går benhårdt efter skalerbarhed, et godt team med forskellige kompetencer og såkaldt coachability; at de vil tage imod input.

“SCALEit er lig med skalerbarhed. Man skal turde ændre sig – eller indse, at det amerikanske marked måske alligevel ikke er noget for en. Succes er ikke kun en amerikansk investering. Det kan også være, at man finder ud af, at ens marked er i Europa, eller man kun flytter en person til USA,” siger han.

Et intenst forløb, et hårdt forløb, men det er kræfter godt givet ud

Han gennemgår turningspoints med virksomhederne, inden vinen og trætheden efter fem stormfulde dage sætter ind. Næsten alle ti startups lægger vægt på netværksdelen, og Bill Joos’ “Connecting the Dots”. Enkelte kunne godt tænke sig lidt mere teori og forberedelse hjemmefra inden og måske bare en halv time branchespecifikt møde i løbet af ugen.

Men alle er enige om, at det har været intenst. Det har været hårdt. Og det har været tiden værd.

“Vi ser på scaleability på en helt ny måde nu. I forhold til hastigheden skal vi godt nok ned i kælderen igen og arbejde hårdere,” siger Rasmus Arendt, partner i influencerstartuppet BrandHeroes:

“Det er det bedste offentlige startupprogram, jeg har prøvet. Hvor jeg er fra, bliver der brugt mange offentlige kroner på små programmer, som ikke skaber ægte værdi; møder med konsulenter som ender i et par e-mails og den slags. Der er for meget fokus på, hvor mange startups man har hjulpet, men ikke på hvor mange, der rent faktisk bliver succesfulde, skaber jobs eller tjener penge. Det ville være bedre at luge ud i det, og investere i programmer som dette.”

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev

...så får du de seneste nyheder og største historier om tech og startups lige i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY