Det kræver mod, fokus og forberedelse at stille sig op foran en hel forsamling og fire kritiske dommere, der ikke er bange for at skære igennem og teste dine argumenter. Nogen rystede i bukserne, mens andre klarede det med bravoure. Men i sidste ende kunne kun ét startup slå kløerne i de 500.000 kroner. Her er takeaways fra dette års D-dag.
Spænding, nervøsitet og høje forventninger – det er følelser der gang på gang går igen, når endnu en stifter, til lyden af det energiske publikums klapsalver, indtager scenen. Forud venter et fem minutters pitch efterfulgt af kritiske spørgsmål, der i en lind strøm slynges af sted af det kompetente dommerpanel.
Sådan var realiteten for de ti udvalgte startups, der til årets SEED Discovery day gav alt, hvad de havde for at vinde publikums, og vigtigst af alt dommernes, gunst.
På højkant var i vanlig stil 500.000 kroner suppleret af Pre-Seed Innovation. Men det handlede ikke blot om at kurtisere de kræsne dommere, der i år talte Ulla Brockenhuus-Shack, Managing Partner i Seed Capital, serieiværksætterne Tine Thygesen og Henrik Teisbæk samt den altid farverige Jesper Buch, der ikke behøver nærmere introduktion. Publikum spillede nemlig også en rolle med priserne for bedste pitch og mest innovative idé sponsoreret af henholdsvis Baker Tilly og Arrow. Og publikum fik noget at tænke over med et bredt felt, der berørte alt fra banking til festivaler.
Til gengæld var det ikke alle, der klarede sit pitch og dommernes efterfølgende granskning lige godt. Her kommer nogle af de takeaways, som du bør tage hensyn til, så dit startup kan tage sig ud på bedst mulig vis, når du pitcher.
Et kompetent dommerpanel var på plads til Discovery day.
Gør dit koncept forståeligt og vær selvsikker
Er din idé kompleks eller nørdet, gør du klogt i at omformulere dit pitch, så alle kan være med. Ved mere end én lejlighed stod det ikke klart for dommerne, præcis hvad konceptet egentlig var. Det er et stort problem, når du forsøger at pitche din idé for en investor. Og er dit koncept så komplekst, at du ikke mener, det er muligt at gøre forståeligt for enhver, bør du være selektiv i din søgen efter en investor.
”Nu er jeg ikke så klog. Men jeg forstår faktisk ikke rigtigt dit koncept. Så som en investor, er jeg nok ikke den rigtige,” kommenterede Jesper Buch efter et pitch til D-dag.
Samtidig er det afgørende, at du fremstår selvsikker og har øvet dit materiale helt ned i bunden – det gælder også potentielle spørgsmål, som dommere eller investorer måtte have efterfølgende. Her viste den bulgarske trio fra OBI+, i første halvdel af konkurrencen, hvordan det skulle gøres, hvilket gav gode point i dommernes bog.
Mario Filchev fra OBI+ var sikker i sit pitch og svarede kækt på dommernes spørgsmål.
Hav styr på dit USP
Det lyder måske som en selvfølge. Men ikke desto mindre havde flere af de aspirerende stiftere problemer med at forklare præcis, hvad der gør netop deres koncept unikt. Ved flere lejligheder spurgte dommerne ind til et startups unique selling point, som nogle klarede til UG, mens andre faldt igennem. Som startup skal du kende til konkurrencen og kunne svare på, hvorfor kunderne skal vælge dit startup frem for dem. Kan du ikke det, er du ikke længere relevant i en konkurrence som Discovery day. Og svaret skal gerne komme med det samme og uden tøven. På den måde understreger du, at du er bevidst om din og konkurrenternes position i markedet.
Du kan selvfølgelig også bare finde et koncept, der er såkaldt blue ocean, som faktisk var tilfældet hos en af de deltagende startups.
Omnio overbeviste dommerne om, at deres koncept er blue ocean, altså uden direkte konkurrenter.
Kend din på din CPE
Flere af de deltagende pitchede apps eller andre brugerbaserede idéer. Her var et varmt spørgsmål hos dommerne, hvad præcis startuppets cost per engagement er. Altså prisen for at bringe en ny bruger ombord. Og her tolererede især Jesper Buch ingen slinger i valsen, hvilket nogle af deltagerne fik at føle.
”Er produktet online? Okay. Har i testet det med for eksempel 10.000 kroners markedsføring? I så fald hvad koster det at få en bruger ind?,” spurgte Buch, hvortil han ikke fik noget nøjagtigt svar og med det samme gav igen til de tvivlende svar:
”’Jeg tror’, er ikke nok. Det her er super, super vigtigt.”
Med andre ord gør du klogt i at lave tests, så du har en klar idé om, hvad det vil koste at finde nye brugere.
Og vinderne er..
Selvom ikke alle var lige overbevisende, var set over en bred kam et utrolig stærkt felt med mange lovende idéer. Men da det kom til at kåre vinderne, var der ingen tvivl hverken blandt publikum eller hos dommerne.
Bedste pitch blev vundet af Penstable, der skaber et bæredygtigt alternativ til din pensionsopsparing. Her var det en selvsikker og velforberedt stifter i Niels Fibæk-Jensen, der i overlegen stil guidede de tilhørende gennem virksomhedens koncept og efterfølgende besvarede alle dommernes spørgsmål.
Penstables Niels Fibæk-Jensen sikrede publikumsprisen for bedste pitch.
Men dagens højdespringer blev det industrielle IoT-startup, Omnio, der løb med aftenens hovedpris på 500.000 kroner og oven i købet også høstede publikumsprisen for mest innovative idé.
”Vi kom her med en forestilling om, at ingen overhovedet ville kunne forstå vores idé. Men vi fik hjælp til at gøre det lidt mere forståeligt – eller tilsyneladende meget mere forståeligt. Vi sætter virkelig pris på det her. Det kommer virkelig til at hjælpe os i de kommende måneder med at gøre denne virksomhed til hvad den burde være: at gøre industriel IoT meget simplere. Tusind tak,” udtalte to stolte stiftere i forbindelse med prisoverrækkelsen.
De glade vindere fra Omnio.