You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

15 tips til at bygge et succesfuldt startup (næsten) uden en krone på lommen

@jakob

Det er inspirerende, når startups formår at skalere deres forretning med egne midler og mange håbefulde iværksættere investerer blod sved og tårer i deres startup for at gøre de bedste kunsten efter. Hvert år hylder Nordic Startup Awards de bedste i disciplinen ’bedste bootstrappede startup’ og nu hvor nomineringerne stadig er åbne, har vi talt med tre af sidste års nationale vindere.

CrankWheel (Island), Vainu.io (Finland) og Sleeknote (Danmark) deler her deres mest værdifulde tips til den næste generation af iværksættere, der overvejer at starte en forretning med (næsten) ingen penge.

Overvåg alle udgifter

“Som founder er det vigtigt, at du ved præcis, hvad hver en øre går til. Du skal være opmærksom og godkende betalingerne personligt. Det betyder også, at du skal gennemgå kreditkortopgørelser grundigt, for eventuelle automatiske betalinger, du foretager, for eksempel til abonnementer eller annonceopkøb. Dette giver dig et meget bedre overblik over, hvad din virksomheds penge går til,” siger Jói Sigurdsson, CEO og stifter af CrankWheel.

Hold dig til et kerneteam og et enkelt produkt, så længe som muligt

“Et lille talentfulde team kan skabe utrolige resultater, så længe det fokuserer på enkelte opgaver. Så snart dit produkt bliver for kompliceret, eller hvis dit salg og din markedsføring spredes ud over for mange kanaler, får du behov for flere hænder og dine omkostninger vil stige markant. Finde et smalt marked der passer med et produkt, der er meget specifikt for en bestemt kundetype. På den måde kan du holde dit produkt meget enklere end hvis det fra start af skal ramme mange forskellige kundetyper,” siger Jói Sigurdsson, administrerende direktør og grundlægger fra CrankWheel.

Skab et cash flow

Founderne af CrankWheel Gilsi Sigvaldason og Jói Sigurdsson

“Hvis dine driftsomkostninger er 200.000 dkk om måneden, og du netop har landet din

første indtægt og solgt varer solgt for 200.000 dkk for denne måned så går det lige op. Men hvis dine kunder betaler med 30 dages betalingsfrist i stedet for at betale op foran så har du stadig brug for yderligere 400.000 dkk i investering. Og det er bare for at holde hjulene i virksomheden kørende, indtil betalinger lander.

Gå i dialog med dine kunder og få dem til at betale hver måned på forhånd for at hjælpe med dit cash flow og prøv så vidt det er muligt, at forhandle om at betale dine leverandører i restance. Hvis dine kunder er store virksomheder, vil de sandsynligvis foretrække at betale et år ad gangen. Det bør du helt sikkert anmode om dette og endda gøre det til den eneste måde at betale på. Det samme gælder hvis du sælger til SMB’er. Hvis du er i stand til at give en god rabat for at de betaler et år ad gangen, bør du gøre det. På den måde kan dine kunder finansiere din vækst,” siger Jói Sigurdsson, CEO og grundlægger, CrankWheel.

Ansæt kun når der virkelig er behov for det og gør det ekstra grundigt

“Et bootstrapped startup vil typisk kun rekruttere én person ad gangen, når indtægterne tillader det. Når du kun rekrutterer til en position ad gangen, bør du være yderst forsigtig med, hvem du ansætter. Lav masser af interviews, hver grundig med referencerne, og sørg for, at de passer ind i dit eksisterende team.

Vær heller ikke bange for at vente til sidste øjeblik og vente med at rekruttere til det er allermest nødvendigt og dit team stadig kan håndtere det. Det er meget bedre at opbygge en lille buffer af penge og have super travlt, fordi du ikke har ansat endnu, selvom du har råd til det, end det er at ansætte den forkerte person, så snart pengene er tilgængelige.

Endelig er en måde at øge dit nuværende teams kapacitet til en meget lavere pris end at besætte en fuldtidsstilling, at tilknytte en ekstern assistent eller to, der kan tage sig af mange af dit teams dagligdags tidskrævende opgaver fra en anden lokation et andet sted i verden. Jeg har brugt Upwork til dette og med gode resultater,” siger Jói Sigurdsson.

Minimér dine faste omkostninger

“Du kan betale mindre husleje ved at bruge billigere og / eller mindre kontorrum, eller endda ved at arbejde hjemmefra eller fra cafeer i den tidlige fase. Sidst men ikke mindst, så glem ikke de “små” omkostninger, da de hurtigt løber op. Det kan være de 15 forskellige SaaS-abonnementer, du føler, at du skal bruge for at køre virksomheden. Er de virkelig hvad du har brug for? Kan du vælge gratis abonnementsmuligheder i stedet der eller kan du bruge alternative gratis programmer til at løse de samme opgaver? Man kan overraskende meget i Google Sheets,” siger Jói Sigurdsson, CEO og grundlægger, CrankWheel

Fundamentet for succes er netværk

“I 2016 havde jeg chancen for at tale med Peep Laja, grundlægger af ConversionXL, om værdien af netværk. Han sagde: “Nepotisme er ikke noget af den korrupte fortid. Sådan hænger verden stadig sammen.”

Jeg kunne ikke enig mere. Uanset om du er på udkig efter medstiftere, nye medarbejdere, freelancere, mentorer, salgspartnere eller andre, bliver det så meget lettere, hvis du har et solidt netværk. Du kan ikke – og bør ikke – kende alt selv. Det er umuligt, og det giver ingen mening, da synergien du får ved at have en god sparringspartner, typisk resulterer i et meget bedre resultat,” siger Mogens Møller, CEO og medstifter, Sleeknote.

Byg et netværk af iværksættere, der er 1-2 år foran dig

“Hvis jeg skulle give dig et tip om, hvem man kan have gavn af meget ved at have i sit netværk som ny iværksætter, vil det være en ligesindet iværksætter, der er 1-2 år foran, og som for nylig overkom nogle af de samme udfordringer som. En der træffer de samme beslutninger og kender til konsekvenserne,” siger Mogens Møller.

Kend dine metrics

“Hvis du er tech-iværksætter, ved du hvor mange besøgende, du har på din hjemmeside hver måned. Du ved også, hvor mange besøgende, der tilmelder sig en gratis prøveperiode, et nyhedsbrev eller opretter en konto. Du ved også, hvor mange af disse, der konverteres til kunder, og hvor mange der melder sig fra hver måned. I sidste ende overvåger du sandsynligvis din omsætning og omkostninger nøje.

Vi fokuserede på de tal i begyndelsen. Vi målte dem hver måned, og vi følte, at vi havde et godt overblik over, hvordan vores forretning gik fremad. Problemet med kun at kigge på disse tal – i hvert fald for os – var, at de ikke gav nogle svar. De gav os kun information om vores status her og nu, og i virkeligheden havde vi ingen anelse om, hvorvidt vores forretning lykkedes med at indfri potentialet for massiv vækst, eller om vi var få uger væk fra at lukke,” siger Mogens Møller.

Sæt en uge i din kalender af til SaaS-metrics og ’Unit Economics’

“Min verden ændrede sig væsentligt under et møde med en af ​​vores betroede rådgivere, Thomas Kragelund, der er medstifter og CEO for Pixelz. Han spurgt mig blandt andet:

Hvad er din gennemsnitlige omsætning pr. kunde? Ikke kun denne måned, men i hele perioden at kunden er hos dig?

Hvor meget koster, det at købe en ny kunde, og hvordan varierer det på dine forskellige markedsførings- og salgskanaler?

Hvor lang tid tager det, før omsætningen fra en kunde dækker dine oprindelige omkostninger for at erhverve den pågældende kunde?

Hvor meget omsætning taber du hver måned fra din eksisterende kundedatabase, og hvordan påvirker opsvinget til de eksisterende kunder dette beløb?

Det er alle spørgsmål, som jeg ikke kunne svare på under mødet. Men jeg indså hurtigt at svarende ville være afgørende for vores fremtidige vækst. Derfor tog jeg straks en hel uge ud af min kalender og gennemgik alle tilgængelige oplysninger om SaaS-metrics og Unit Economics. Det førte mig ind i en verden af ​​​KPI’er og konkrete forretningsmål. En verden, der i dag er grundlaget for alle langsigtede beslutninger vi træffer i Sleeknote. Vi gik fra at træffe beslutninger baseret på mavefornemmelse og gode hensigter, til at træffe beslutninger baseret på data,” siger Mogens Møller.

Content Marketing er værdiløst, medmindre du går all in

“Content marketing er utrolig svært at mestre. Ofte ved folk ikke, hvor meget tid og ressourcer det kræver, og de har alt for høje forventninger til resultaterne, hvilket er grunden til mange fejl. Jeg tror ikke, det er en genvej til hvor som helst. Faktisk er det en omvej. Det kan åbne nogle fantastiske døre til din virksomhed, og på lang sigt kan det blive en stor drivkraft for nye kundeemner. Men content marketing er meget tidskrævende. Det er tidskrævende at producere, hvilket betyder, at det vil kræve mange ressourcer, men det tager også lang tid før du ser resultater,” siger Mogens Møller

Forvent ikke hurtige resultater med Content Marketing

“Forvent ikke mærkbare resultater i løbet af de første 12-18 måneder efter du starter med den markedsføring. Forvent ikke at folk skynder på dit websted, bare fordi du har udgivet et nyt blogindlæg. Der er allerede utallige blogs om alle mulige emner, så tænk på denne blog som et nyt produkt, du har opfundet. Du har brug for en målgruppe, en niche og et behov, du kan tilfredsstille. Ellers vil det aldrig være en succesfuld blog.

Vores arbejde med content marketing resulterede i blogserien: Inside E-commerce. Et år efter vi begyndte at arbejde på det, begyndte vi at se resultater, men vi er stadig langt væk fra den store succes,” siger Mogens Møller.

Det indhold du producerer er kun 30-40 procent af arbejdet med content marketing

“Den største opgave er at skabe opmærksomhed omkring dit indhold, fremme det, få folk til at snakke om det, få dem til at dele det på LinkedIn, skriv om det på blogs, fora osv. Denne proces kræver en enorm mængde manuel arbejdskraft, der vi begynder kun nu at lære og forstå. Nederste linje: Hvis du tænker på at gøre indholds marketing, skal du gå all-in eller vente. Ellers risikerer du at spilde dine ressourcer,” siger Mogens Møller.

At vokse organisk giver dig ufiltreret feedback fra markedet

“Når du beslutter dig for at vokse uden ekstern finansiering, vil du naturligt fokusere mere på aktiviteter der genererer salg. Det er en fantastisk måde at få ufiltreret feedback fra markedet, og det hjælper dig med at definerer dit market-fit hurtigt,” siger Mikko Honkanen, der er medstifter af Vainu.io.

Lær dig selv at sige nej

“Når du arbejder med begrænset indtægt, lærer du dig selv en meget vigtig færdighed, som er en evne til at sige nej til ting, der ikke er på din liste over topprioriteter,”siger Mikko Honkanen.

Det er vigtigt at søge eksterne råd

“Eksterne investorer giver ofte værdifulde tips og råd. Som et bootstrapped startup har du ikke erfarne investorer, der sidder klar til at rådgive dig. Det er dog vigtigt, at du søger eksterne tips og benchmarker med andre virksomheder i lignende situationer,” siger Mikko Honkanen.

Fokus på at opbygge dit firma og skabe indtjeningsvækst

“Du behøver ikke bruge uger på at tilpasse dine investordæk. I stedet skal du fokusere på at opbygge dit firma og generere vækst i din omsætning. Hvis du klarer det, vil investorerne komme til dig før eller senere,” siger Mikko Honkanen.

Indholdet er leveret af den digitale matchmaking-platform Valuer.ai, der forbinder etablerede virksomheder med relevante startups, der kan øge virksomhedernes innovation. Med et et globalt agentnetværk, en kvalitativ analysemetode og en AI-matchmaking algoritme er Valuer.ai værktøjet til at finde de rigtige startups. 

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY