3 virksomhedssalg på 10 måneder: Virksomhedsfabrik sælger Handyhand til Pinploy

Med salget af Handyhand gennemfører den aarhusianske virksomhedsfabrik Heymate sit tredje salg på under et år. Opskriften er simpel men effektiv: De mange selskaber i porteføljen drives selvstændigt af egen direktør, så de kan vokse vildt – uden at blive store og træge.

Startuppet Pinploy har netop købt den konkurrerende markedsplads Handyhand, og med fusionen bliver de sammen Danmarks suverænt største markedsplads for opgaver mellem private. Virksomhedsfabrikken Heymate, som står bag Handyhand, indtræder med handlen i ejerkredsen af det nye selskab, og ifølge Heymate-stifteren Christoffer Hübertz er det et perfekt match:

”Pinploy har en stærk forretningsmodel og et stærkt team, som har leveret stærke resultater. Vi ser det derfor som et meget stærkt match i forhold til, at vi med fusionen tilfører trafikken og branded fra Handyhand, som vi over de seneste fire år har udviklet til at være Danmarks klart største tjeneste. Både Pinploy og Handyhand har været på en imponerende vækstrejse, og vi glæder os til at være med til at accelerere væksten yderligere,” siger han.

Læs også: Pinploy: »Det handler om at forløse det potentiale, vi hver især går rundt med«

Særligt opsigtsvækkende er det, at salget er det tredje på bare 10 måneder for Heymate, som kun har været i gang med at bygge virksomheder i fire år: I oktober solgte de rejseplatformen Spain-Holiday til den tyske gigant Holidu; I december solgte de markedsføringsbureauet Heymedia til Obsidian; Og nu er salget af Handyhand til Pinploy altså også gennemført.

Fra 10 til 250 medarbejdere på fire år

Da Heymate åbnede sin aarhusianske virksomhedsfabrik i 2018, indlemmede de fra start en bred vifte af virksomheder, websites og apps i porteføljen. Medstifteren Kenneth Andersen, som tidligere har bygget Bilbasen gennem 16 år, fik nemlig mulighed for at overtage 45 sites, 6 apps og tilhørende medarbejdere fra Nordjyske Medier (blandt andet Bazoom-gallerierne som BilGalleri og HesteGalleri, Admill, Handyhand og en række biltjenester). Det blev udgangspunktet for Heymate, som er stiftet sammen med Christoffer Hübertz.

Siden er omsætningen på tværs af selskaberne steget fra 10 til knap 200 mio. kroner. Antallet af ansatte er steget fra 8 til 250. Dog med færre ansatte i moderselskabet – for det er helt afgørende for Heymate, at selskaberne står på egne ben og drives decentralt af en dedikeret direktør.

“Når nogen udefra spørger: Hvad er det, der har gjort, at Heymate er blevet så store, så er nøglen, at det ikke må blive corporate. Vi vækster i vildskab uden at blive store. For vi kommer selv med en baggrund fra store virksomheder og har oplevet hvordan iderigheden og gejsten bliver dræbt, fordi tingene går langsomt. Vi skal ikke have lange processer og mellemledere, vi skal bare ud over stepperne,” siger Christoffer Hübertz.

Alle Heymate-forretningerne er i dag repræsenteret under samme tag på kontoret i Aarhus. Her er virksomhedsfabrikkens fineste opgave at hjælpe selskaberne med alt det praktisk som regnskab, husleje og frokostordning. Samtidig understøtterne de selskaberne økonomisk, hvis der er brug for penge til væksten. Men derudover blander de sig kun på et strategisk niveau, og lader de ansatte direktører stå for at drive væksten.

De fleste virksomheder på fabrikken bliver skabt af interne ideer – enten helt fra bunden eller i forlængelse af de eksisterende selskaber. Og for at sørge for, at det ikke fører store og tunge virksomheder med sig under vækstfasen, skiller Heymate hele tiden nye ideer ud i selvstændige selskaber.

”Så snart noget kan stå på egne ben økonomisk, skal det ud i sit eget selskab. Så finder vi en direktør, der kan købe nogle procenter af forretningen, så direktøren også har hænderne på kogepladen. På den måde vækster det meget hurtigere, end hvis det hele var en lille del af hele Heymate,” siger Christoffer Hübertz.

Mediebureauet Heymedia er et godt eksempel på, hvordan virksomhedsfabrikkens filosofi fungerer i praksis. Bureauet blev stiftet af Heymate med fokus på online markedsføring. En dedikeret direktør købte sig ind kort efter starten. Og undervejs blev der tilføjet en linkbuilding-forretning, som blev hevet ud i sit eget selskab i stedet for at være en underafdeling til Heymedia.

Tidligt salg er ikke en svaghed

Fra start har planen for Heymate været at etablere nye selskaber, vækste dem til et godt sted og sælge dem. Selskaberne skal altså gerne vokse videre hos de nyere ejere – men betyder det så ikke, at Heymate sælger for tidligt? Sådan ser Christoffer Hübertz ikke på det.

”Det der tænder os, og det vi er gode til, er, at skabe ting. Vi sætter i gang, men når vi finder en dygtig direktør, så er det hans butik, selvom vi er medejere. Så skal vi ikke stå i vejen for noget som helst, og når de føler, at der skal andre partnere med, så er det cool for os,” siger han.

Heymate er gode i startfasen, men salget af de relativt unge vækstvirksomheder kræver også en selverkendelse: På et tidspunkt får selskaberne mere ud af at komme videre til andre ejere, for Heymate er ikke de bedste til alt.

”Vi er gode til startup go scaleup, men når det bliver stort og kommer til drift, er der andre, som er bedre. Det er virkelig blevet tydeligt i salget af Heymedia: Vi var sindssygt gode til at stifte bureauet og få kunder og gode medarbejdere ombord. Men vi var ikke verdensmestre i at drive et bureau, så derfor gav det sindssygt god mening at få Obsidian med. Og i dag kan vi jo se, at det var godt, at vi solgte, for de har bare vækstet forretningen helt sindssygt siden. Og det skyldes jo, at der er kommet nogle andre gode kræfter ind,” siger Christoffer Hübertz.

Heymate har hovedkontor i Aarhus, men har også afdelinger i København, Miami, Serbien og Malaga. Og her er virksomhederne samlet på tur til Marbella.

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev

...så får du de seneste nyheder og største historier om tech og startups lige i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY