30 business angels slår sig sammen i Danmarks første co-investeringsfond målrettet startups

30 business angels slår sig sammen i Danmarks første co-investeringsfond målrettet startups

Foto: Gavin Allanwood.

Angel-netværket ’Danish Business Angels’ har netop lanceret en ny co-investeringsfond målrettet startups, som indtil videre består af 30 business angels.

Angel-netværket ’Danish Business Angels’ har netop lanceret en ny co-investeringsfond målrettet startups, som indtil videre består af 30 business angels.

I de gode, gamle dage var der en ensporet investeringsvej for et startup: Først penge fra venner og familie. Så en lidt større investering fra business angels. Og gik det rigtig godt, kom en venturefond med det store beløb til for alvor at pumpe gang i væksten.

I dag er finansieringslandskabet langt mere broget. Der er hård konkurrence om de startups, der klarer sig godt mens de stadig er på et tidligt stadie. Det betyder, at VC-fonde investerer tidligere, mens Business Angels syndikerer sig i små fonde for at kunne være med på større beløb.

Det seneste skud på stammen kommer fra angel-netværk ’Danish Business Angels’ (DanBan), som har lanceret den første co-investeringsfond i Danmark. En fond som skal være medinvestor i de startups, som medlemmer af netværket i forvejen har besluttet sig for at smide penge i.

”Danish Business Angels deal flow er rigtigt stærkt, hvilket vi kan se af det afkast, som medlemmerne laver på deres investeringer. Dette skyldes også, at der bliver gjort en dygtig indsats af de medlemmer i Danish Business Angels, som aktivt arbejder med startup’erne, når investeringen er foretaget. Med co-investment-fonden ønsker vi at give alle DanBANs medlemmer en let mulighed for at medinvestere i nogle af de mange gode investeringer,” siger Søren Jørgensen, som er business angel og én af initiativtager til fonden.

Nemmere for nye angels

Fonden består indtil videre af 30 business angels og 30 mio. kroner målrettet startups. Fonden skal deltage som passiv medinvestor i syndikerede DanBAN-investeringer og i runder med en VC-fond eller anden ekstern lead-investor. Det mener Søren Jørgensen særligt gør fonden attraktiv for nye angels.

Læs også: DanBAN: Over en halv milliard kroner er skudt ind i startups over de seneste tre år

”En af de største udfordringer for business angels er, at de mangler risikospredning, fordi deres portefølje af investeringer er for lille. Hver investering kræver typisk en løbende indsats, og der er dermed en grænse for, hvor mange investeringer man kan have. Og det tager typisk adskillige år at opbygge en større portefølje. Ved at investere i co-investment-fonden bliver man med en enkelt underskrift medinvestor i de 15-20 startups, som fonden i løbet af de næste tre år forventes at medinvestere i,” siger han.

Flere millioner til startups

Risikovillig kapital er stadig en af udfordringerne i det danske startup-miljø. Men interessen for at blive business angel i DanBan er voksende, og derfor er timingen for fonden også rigtig, mener direktøren. Det kan nemlig få de nye investorer hurtigere i gang – og pengene hurtigere ud til startups.

”Med co-investment fonden bliver der stillet endnu mere kapital til rådighed for de danske startups. Vi har en forventning om, at både antallet af investeringer i startups samt den samlede mængde af kapital bliver forøget. Alt i alt ser vi det som en kæmpe fordel for det danske vækstlag,” siger Michael Hansen, CEO for Danish Business Angels.

Danish Business Angels investerede 256 mio. kroner i det danske vækstlag i 2019 – svarende til 700.000 kroner om dagen. Netværket forventer, at det tal bliver noget højere i 2020.

FLERE FRA COMMUNITY
Mest læste