Menneskeknogler i forskellige farver og størrelser står side om side med en række underlige værktøjer på en hylde, og i vinduskarmen ligger et sæt knogler fra en underarm og solbader.
Men det er ikke værkstedet for en gal videnskabsmand, vi er trådt ind i, for menneskedelene i det Joachim Lindhards laboratorium er ikke den ægte vare. I stedet er det 3D-printede replikaer, lavet på de 3D-printere hospitalet fik i 2018 som en del af et pilotprojekt i mellem kæbe- og brystkirurgisk afdeling. Et projekt der skulle afsøge muligehederne ved at have teknologierne i huset.
“3D-print blev allerede brugt i rekonstruktion af underkæber, hvor det blev brugt til at forberede operationer og til hjælpeværktøjer – eksempelvis til cancer-operationer. Men 3D-printene blev lavet af en ekstern leverandør, så det vare dyrere og tog længere tid at få leveret,” siger Joachim Lindhard, som er manager for 3D-print centret på Skejby Universitetshospital.
Men den nye teknologi kan værktøjer skræddersyes til den enkelte patient, og fordi tid er en afgørende faktor, kunne afdelingerne ikke vente en uge på at få stumperne leveret fra en ekstern leverandør. De havde altså en ny og bedre metode at behandle på, men kunne ikke bruge den på grund af leveringstid. Derfor skulle pilotprojektet flytte produktionen in-house.
“Tidligere blev metoden kun tilbudt meget komplekse paienter, men i dag er det simpelthen standard, fordi jeg kan lave det både billigere og hurtigere i huset,” siger Joachim Lindhardt.
Og efter pilotprojektet blev afsluttet, havde det bevist sig så værdifuldt at have teknologien i huset, at printcentret nu er blevet permanent og i dag dækker alle hospitalets afdelinger.
Præcise operationer i 3D
Når en tumor skal fjernes fra kæben, skal kirurgen være sikker på at få det hele med, men vil samtidig ikke fjerne mere end allerhøjest nødvendigt. Samtidig skal de finde en knogle i underbenet som kan bruges til at erstatte den fjernede part.
Mennesker er forskellige, og derfor er hver operation også forskellig. Men med en CT-scanning – som allerede blevet udført i den diagnostiske fase – kan Joachim Lindhardt lave et 3D-bilelde af både kæben og underbenet. Og de rekonstruktioner kan bruges til at forbedrede operationen – både digitalt og som 3D-print.
”Med 3D-billederne kan man gå ind og lave en virtuel operation – ligge underbensknoglen op til kæben og vende og dreje den, så man finder den bedste måde at gennemføre operationen på. Og den helt store fordel ved computeren er jo, at man kan trykke crtl + z – fortryd,” siger Joachim Lindhardt.
Med metoden bliver operationen mere præcis, og der vindes tid på operationsbordet. Man kan nemlig på forhånd tilpasse den titaniumsskinne, der skal holde knoglerne sammen, ud fra en 3D-model i stedet for på operationsbordet. Og ud fra computer-operationen kan man 3d-printe hjælpeværktøjer, der passer præcis til patienten, som sparer tid under operationen – til fordel for både patientens helbred og lægernes arbejdstid.
Hospitalsdækkende innovationshub
Med de gode erfaringer fra pilotprojektet besluttede man at gøre 3D-printcentret permanent. Ikke fordi centret skal opfinde den næste og mere avancerede printteknologi. Men som et center, der kan give hurtig produktion af hjælpeværktøjer og mulighed for at teste gode ideer.
”Der skete jo lynhurtigt det, at andre specialer begyndte at henvende sig med ideer til, hvad 3d-print så kunne gøre for dem. Og med et centret er det meget nemmere at prøve ting af – hvis jeg møder en kirurg på gangen kan vi diskutere en ide, og så er der en prototype få dage senere, som vi kan arbejde videre med,” siger Joachim Lindhardt.
Det betyder ikke, at operationer fra den ene dag til den anden laves om, fordi en ny prototype skal prøves af, for de gode ideer skal selvfølgelig stadig testes forsvarligt inden de tages i brug i virkeligheden. Men centerlederen håber, at muligheden for at få embodied ideer uden at lange udviklingsforløb og fundraising kan blive startskuddet på et decideret innovationshub i huset.
”Det kræver selvfølgelig en kulturændring. Vi skal vende folk til at tænke, at 3d-print er en mulighed, for de har ikke tidligere haft adgang til det på den her måde. Men det er jo et hus med 10.000 dygtige ansatte, så selvfølgelig skal der være et sted de kan gå hen med deres gode ideer og få lavet nogle funktionelle prototyper,” siger han.