Da Emplate tog førstepræmien til iværksætterkonkurrencen Guldæg, vandt de også en rundtur i det israelske økosystem. Shopping center platformen gjorde sig vigtige erfaringer og skærpede missionen, der begyndte i et shopping center i Herning.

Dette års guldæg, Emplate, står på en interimistisk scene. Klar til at pitche for en af de mange venture kapital-virksomheder, der ligger langs Tel Avivs bankende kranspulsåre, Rothschild Avenue. Men indenfor i iAngels’ lille lokale hviler alles øjne på co-founder, Simon Staack, der iført hvid skjorte og stålsat blik pitcher.

Co-founderen forklarer, at Emplates mission er at hjælpe indkøbscentre med at finde en relevans for forbrugere i en tid, hvor fysiske butikker i stigende grad taber til deres digitale modstykker. Startuppet bygger bro mellem bits og beton med sin egen udviklede software-platform, der i al sin enkelthed hjælper shopping centre med at kommunikere relevante budskaber til deres gæster og kunder på tværs af apps, websites, sociale medier og så videre.

Co-founder af Emplate, Simon Staack, pitcher for blandt andet Daniel Bahar fra iAngels og Lars Seier Christensen fra Guldægs-juryen.

Tilskuerne til det intime pitch-event udgøres af nogle af Guldæg-konkurrencens jurymedlemmer, Lars Seier Christensen, Morten Wagner og Sussi Bianco, samt Daniel Bahar fra iAngels investeringsafdeling. Da pitchet slutter, bryder sidstnævnte klimaanlæggets hvide underlægningsstøj.

“Jeg er virkelig imponeret over holdet. Det er helt tydeligt, at i er passionerede omkring det, i laver, og det er beundringsværdigt, at i har bootstrappet jer så langt, som i har,” roser Daniel Bahar og fortsætter: “Men jeg har lidt svært ved at finde ud af, hvem jeres ideelle kunder er. Jeg tror i kommer fra et meget homogent hjemmemarked, hvor der ikke er stor forskel på kunderne, men det er der for eksempel her i Israel.”

Simon Staack besvarer spørgsmålene efter bedste evne, mens Emplates andre medstiftere også byder ind. Men Daniel Bahars sidste kommentar:“ I har ikke mange grå hår tilsammen, så det er vigtigt, at i har nogle erfarne kræfter med,” er sværere at modsige. De nyuddannede diplomingeniører – og en enkelt datalogs – gennemsnitsalder er tættere på de 20 end 30.

Dobbelt dogmebrud

Daniel Bahars afsluttende kommentar går på antallet af medstiftere. Men hvad er det optimale antal af stiftere i et startup egentlig? En, tre eller fem. Halvdelen af 7.400 startups, der havde rejst mere end 10$ millioner, havde en solo stifter ifølge techcrunch. I den forstand er Emplates stiftere, Simon Staack, Christoffer Hauthorn, Kristian Lyhne, Søren Gregersen og Nikolaj Dahlgaard, sorte svaner.

“Vi møder nogle gange skepsis, når investorer finder ud af, at vi er fem medstiftere. Men jeg siger altid til dem, at de skal komme ud og sidde på vores kontorer, og se hvor godt vores samarbejde fungerer. Vi har hvert vores fokusområde, som vi er vildt ambitiøse omkring,” siger Simon Staack.

Men det er ikke det eneste dogme, der er blevet brudt i startuppets korte levetid. Faktisk gik de fem midtjyske drenge imod iværksætterens ABC fra dag et.

“Vi begyndte med løsningen i stedet for problemet. Det var helt forkert. Vi var fascinerede af geo-lokations teknologi, men manglede en god anvendelse. Derfor stod vi virkelig stille i lang tid. Vi havde lavet en fed løsning med noget virkelig spændende teknologi, men det var svært at få brugere. Vi overvejede da også, om vi skulle lukke ned i den tid, men det er nu nogle år siden efterhånden,” siger Simon Staack.

Det ændrede sig da Emplate indgik et samarbejde med Herning Storcenter i 2016. Mindre end et år senere  leverede Poul Erik Skammelsen – ifølge Simon Staack – “Det bedste Emplate pitch nogensinde” på landsdækkende tv. Siden da er det gået stærkt. Rigtig stærkt. Emplate har fået nomineringer, priser, prominente navne på advisory boardet og et hav af butikscentre på kundelisterne.

I dag opererer Emplate til i 10 centre, rundt regnet 700 butikker og 30-retailkæder i Danmark og de regner med at skalere til to andre europæiske markeder indenfor den nærmeste fremtid.

“Israelske VCs  skærer hurtigere ind til benet”

Det momentum har de holdt kørende på rejsen til Israel. Simon Staack, den hvide skjorte, det stålsatte blik og det prisvindende pitch bliver opført ti dage i træk under ørkensolen. Vi mødes på sidstedagen til en snak om, hvad turen til startup-Mekka – for hver 1.400 israeler er der et startup – har bidraget med.

Noget af det største er helt sikkert den startup-kultur, der er hernede. Tel Aviv emmer af iværksætteri. Forleden var vi til reception på den danske ambassade, hvor vi mødte en repræsentant fra det israelske økosystem. Senere tog han os med til et møde, hvor vi sad til bords med en kvinde, der står bag det største retail brand i Kina, og stifteren af det største uafhængige medie- og marketingbureau i Indien,” siger en tydeligt imponeret Simon Staack.

It is not a joke, this is how I love to network:A guy who represents Israel in the Startup Ecosystem with a lady who…

Geplaatst door Shahar Matorin op Dinsdag 4 september 2018

Men det allervigtigste, som de fem stiftere tager med hjem, er et endnu klarere fokus. De mange pitches og de kvalificerede spørgsmål fra VCs og andre netværksparate israelere har skærpet missionen.

“Danske investorer er super skarpe, men vi har mødt nogle af de allerstørste VCs hernede. De skærer hurtigere ind til benet, og trykker steder vi ikke vidste gjorde ondt. Det har skubbet på vores udvikling, og vi er blevet helt klare i spyttet i forhold til vores mission. Vi skal nok få butikscentre til at ride med på den digital disruption i stedet for at blive ramt af den,” siger Simon Staack.