This post is also available in: English
Engang var der gang i de helt store kødgryder, når der skulle laves mad til hundredvis af hospitalspatienter i det gamle centralkøkken. Nu er de kringlede gange og kroge hjemsted for et livligt iværksættermiljø – The Kitchen – hvor studerende på Aarhus Universitet og det øvrige aarhusianske økosystem kan arbejde, netværke og få vejledning. I det gamle køkken sidder også organisationen The Link, der har til formål at forbinde økosystemet i Aarhus.
“Ingen kalder Aarhus verdens startup-hovedstad – endnu. Vores mission er krystalklar: Vi fjerner friktion, så founders kan accelerere. Vi er forankret i vores community og er i daglig kontakt med founders for at forstå deres udfordringer og støtte dem på deres rejse. Uanset om det handler om at sikre finansiering, opbygge netværk eller få indsigt, er vi her for at hjælpe dig med at komme videre,” siger COOCOO betyder Chief Operating Officer og er den øverste leder ansvarlig for virksomhedens daglige drift og operationelle effektivitet. COO’en sikrer, at virkso... More for The Link, Sisse Heiselberg Melsen.
Hun ser mange spændende bevægelser i startup-miljøet. Og mange af dem har internationalt potentiale.
“Aarhus’ fremtid summer af muligheder. Biotech og health tech er på nippet til at eksplodere, takket være byens dybe forskningsrødder og det gnidningsløse samarbejde mellem universiteter og industriens sværvægtere. Aarhus rider på den grønne teknologi-bølge, i tråd med den globale indsats for bæredygtighed, og satser stærkt på en bedre fremtid. Cybersikkerhed? Det er også klar til massiv vækst, da verden hungrer efter banebrydende sikkerhedsløsninger,” siger Sisse Heiselberg Melsen.
Bedre plads til tech scale-ups
Virksomheden INCUBA driver kommercielt en række hubs i Aarhus, der huser startups inden for en lang række tech-områder. Her kan iværksættere også få vejledning, sparring og få adgang til investornetværk. Hos INCUBA ser man også positivt på økosystemet i Aarhus.
“Det er en styrke ved Aarhus, at økosystemet er relativt tæt på hinanden både geografisk og organisatorisk. Det er nemt at snakke sammen, og det giver et velfungerende økosystem,” siger Jacob Mogensen, der er Director of Communications, Community og Acceleration hos INCUBA.
I Aarhus begynder man at høste frugterne af et stærkt økosystem, hvor flere og flere startups bliver til scale-ups. Derfor åbner INCUBA en spritny bygning – INCUBA Next – i efteråret 2024, hvor der er fokus og bedre plads til netop scale-ups.
“Der er et godt flow af startups, så nu laver vi et hus, hvor der er bedre plads til scale-ups. Vi håber, at vi kan blive ved med at skabe rammerne til den positive udvikling. Det bliver rigtig spændende at se, hvordan det påvirker hele økosystemet,” siger Jacob Mogensen.
Jacob Mogensen oplever, at virksomhederne hos INCUBA i højere grad har et internationalt perspektiv for øje i deres vækstrejse. Det er en tendens, som han forventer vil sprede sig yderligere i økosystemet, når flere og flere lykkes med ude i verden eller tiltrækker internationale investeringer til Aarhus.
“Mange starter i dag med et internationalt mindset og kigger ud i verden. Det giver også startups med internationalt fokus og potentiale. De er bedre i stand til at tiltrække penge fra udenlandske investorer. Det spreder sig i økosystemet, og det er virkelig spændende, at der er kommet et internationalt aspekt hos startups i Aarhus,” siger han.