Onlinespil er konkurrenceprægede, og det kan være en giftig oplevelse for spillerne. Derfor vil et spilstudio fra Aarhus gå den modsatte vej: Digital Devotion Games’ mission er at gøre det hyggeligt for venneflokken at hænge ud mens de spiller computer.

Artiklen er sponseret af Digital Devotion Games – en af de partnere, som har gjort “Games as a Business 2021” muligt.

De mest populære onlinespil i dag har alle et element af konkurrence, og kombineret med adrenalinpumpende aktion får det hurtigt spillerne op i det røde felt. Det medfører en rå tone mellem spillerne, og de største online-spil som League of Legends, Counter-Strike og Dota2 er alle kendt for at have et notorisk giftigt community – “N00b, go play tetris!”

Udfordringen kender Mikkel Søgaard kun alt for godt. Samtidig har han altid vist, at han ville skabe en virksomhed. Han har uddannet sig mod og arbejdet i spilindustrien i flere år, og derfor var det nærliggende for ham, at den virksomhed, han ville skabe, blev et spilstudio. Et spilstudio som skulle skabe et spil, der kunne løse problemet – hvor hyggen er i højsædet så vennegrupper kan hænge ud mens de spiller med hinanden uanset om de er nybegyndere eller hardcore gamere.

“Problemstillingen kommer fra et ret personligt sted: Jeg har brugt spil som mit primære sociale space i det meste af mit liv, ligesom mange andre gør i dag. Men jo ældre jeg er blevet, jo sværere er det at få nogle gode, sociale oplevelse i spilverdenen sammen med vennerne. Kompetitive spil har overtaget spilmarkedet, og det skaber ikke det positive, sociale samvær,” siger Mikkel Søgaard, stifter og direktør i Digital Devotion Games.

Prøver man i dag at finde et mere afslappet og socialt alternativ til de store titler, vil man ofte møde casual spil, der ikke appellerer til de mere hardcore gamere i venneflokken. Derfor ender man ofte tilbage i de kompetitive titler efter et par timer – på trods af deres negative sociale konsekvenser.

“De spil, der er på markedet, som fokuserer på socialt samvær, er blevet designet omkring korte play sessions og overfladisk gameplay. Derfor fungerer de lige nu primært som ‘social fast food’ frem for meningsfuld social underholdning,” mener Mikkel Søgaard.

Sometimes you meet up and play football with some mates. But other times you just want to chill out with them with a barbecue in the backyard. Right now, major games such as Counter-Strike and League of Legends only offer the competitiveness of a football game. The forthcoming game from Digital Devotion Games will be the game version of barbecuing on a sunny afternoon.

Missionen er kernen

Da Devotion Digital Games blev stiftet i 2019, var drømmen ikke at skabe et spil, som tager spilleren ind i en enorm fantasy-verden eller et hårdtpumpet aktionmiljø. I stedet startede studiet med at gå til inkubationsmiljøet ‘Ideas Lab’ i Filmbyen i Århus og sige: Hey, vi har ikke noget spilkoncept endnu, men vi har en masse data på det sociale problem i spilverdenen, som vi gerne vil løse. Kan vi få lov at være her?

“Chefen for stedet var meget skeptisk, men synes vi havde et stærkt team, og han kunne godt se problemstillingen. Så han gav os en måned til at bevise, hvad vi kunne. Så vi brugte en måned på at bygge en prototype af spillet, som vi fremviste for en flok spilveteraner fra Aarhus. Og så fik vi lov at blive i labet,” fortæller Mikkel Søgaard.

Digital Devotion Games Offices

De følgende to år har selskabet brugt i Ideas Lab på at udvikle spillet – men også på at bygge fundamentet til en virksomhed.

“Hvordan får vi skabt nogle friktionsfrie scenarier, når vi spiller, hvor det ikke handler om at vinde men om at have det sjovt sammen? Den problemstilling er ikke bare brugt til at bygge vores spil, men vil at bygge en virksomhed,” siger Mikkel Søgaard.

Undervejs har Digital Devotion Games måtte blande eksisterende spilgenrer og opfinde helt nye mekaniker. Den nye genrer kalder udviklerne for et “Adventure Party Game”, og forklarer at det skal føles som at være i forlystelsespark med vennerne. Meget mere vil de endnu ikke røbe om den endnu uudgivne titel.

Sikkert er det dog, at de med de seneste års megahits i Fall Guys og Among Us, der begge satser på hygge over hårdpumpet aktion, er ved at udvikle sig ind i en voksende trend i markedet.


Digital Devotion Games: Early Access

Digital Devotion Games har endnu ikke udgivet sit sociale spil. Har du lyst til teste det, før det bliver udgivet, kan du skrive dig op til nyhedsbrevet her: https://digitaldevotion.io/


Problemer er investerbare

Digital Devotion Games er startet med at fokusere på et problem i spilverdenen, og først efterfølgende afsøge, hvordan problemet løses i spillet. Det har ikke bare gjort udviklingsprocessen anderledes, men også gjort spilstudiet interessant for investorer. Og det er ikke småting i en branche, hvor tidlige investeringer er notoriske svære at få fat i.

“Hele vores process, og at vi går op i at bygge virksomhed samtidig med vi udvikler et spil, viser sig at være meget værdifuld. Der har vi rent faktisk ramt noget – at vi har en problemstilling, vi gerne vil løse, og at vi faktisk tracker data og har forskellige markedssegmenter at kigge på, har givet os et boost,” siger Mikkel Søgaard.

Digital Devotion Games kom hele vejen gennem acceleratorprogrammet ‘Beyond Beta’ fra Accelerace – som bare 1 af 16 startups blandt blandt over 200 ansøgere fra forskellige brancher. Og det har efterfølgende ført til en investering fra Accelerace – den første som seed-acceleratoren har foretaget i et spilstudie.

“De har et dedikeret og dygtigt team med et ekstremt højt vidensniveau om lige deres specifikke segment. De har en formuleret og meget klar vision for, hvordan fremtidens spil skal se ud, og de bygger et studio omkring visionen frem for bare et spil. Det er med til at trække dem i retning af noget, der minder om mere gængse VC-investeringer,” siger Michael Rohde Böwadt, Business Accelerator & Investment Manager i Accelerace.

Denne artikel er en del af temaet “Games as a Business 2021“. Du kan læse næste artikel i temaet her:

Spilbranchen er en overset pengemaskine: Politikerne har sovet i timen