E.ONs iværksætterprogram #accelerateCPH er trådt ind i sidste fase. Tre virksomheder er blevet udvalgt og er nu flyttet ind hos E.ON, der samtidig har tilført hver finaledeltager 30.000 euro i startkapital.
De startede i et felt af 32 håbefulde iværksættere, der hurtigt blev til ti, og nu er der kun de tre bedste tilbage. Det er resultatet af de seneste måneders intense udskilningsløb i energivirksomheden E.Ons iværksætterprogram #accelerateCPH. Her har grønne startups dystet om muligheden for at sidde inhouse hos E.ON for en tre måneders periode og samtidig få tilført 30.000 euro i startkapital.
I alt bød 32 ansøgere ind på E.Ons tretrins-iværksætterprogram, der tog sin begyndelse i november. Her blev de første idéer undfanget ved et weekend-hackathon. Senere blev feltet reduceret til ti projekter, der på pitch-dagen i februar fik mulighed for at fremlægge deres projekt foran en jury og tilhørende publikum. Dagen kulminerede efterfølgende med udvælgelsen af de tre vindere, der nu er flyttet ind hos E.ON.
”Som virksomhed skal vi leve af at udvikle og sælge bæredygtige energiløsninger. Derfor vil vi gerne i kontakt med spirende iværksættere, der sidder derude med gode idéer og et reelt ønske om at føre dem ud i livet. Det kan vi bruge #accelerateCPH-programmet til. Udover at række ud mod det danske iværksættermiljø har vi et ønske om at skyde startkapital i innovative løsninger, som kan være med til at åbne helt nye forretningsområder. De tre startups, vi nu inviterer inden for, har alle potentiale individuelt set, men vi ser også flere synergier mellem dem,” fortæller Lars van Hauen, Chief Innovation Officer hos E.ON i en pressemeddelelse.
Således har rammerne for projekterne hele tiden været koncentreret omkring bæredygtighed og fremtidige løsninger på energiudfordringer.
De tre indflyttere er alle koncenteret om en grønnere fremtid
De tre tilbageværende startups er Aarup Net, SpectroInlets og Refarmed, der alle tre er sluppet igennem nåleøjet og sidder nu hos E.ON og nyder godt af sparringmuligheder og fagsupport, foruden de 30.000 euro, som fulgte med indflytningen.
Aarup Net arbejder på at kunne etablere energieffektive løsninger til produktion af bæredygtig dele-varme i boligområder, der ligger uden for fjernvarmeområder.
SpectroInlets står bag en mikrochip, der sikrer præcise målinger af opløste gasser og organiske stoffer i væsker i real time. Det kan eksempelvis anvendes til analyse og overvågning af elektrokemiske power-to-gas processer og biogasproduktion.
Slutteligt er der Refarmed, der vil producere bæredygtige fødevarer med udgangspunkt i cirkulær økonomi. Det skal ske ved at udnytte overskudsvarme fra supermarkeder og madaffald fra restauranter.
Bygningsintegreret gartneriløsning vandt publikums hjerter
Til pitch-dagen blev det Refarmed, der både løb med jury- og publikumsprisen. Startuppet, der har været undervejs i halvandet år, vil udnytte det ressourcespild, som store indkøbscentre og supermarkedet dagligt præsterer. Det sker ved at placere en form for fødevareproduktion i, ovenpå eller i forlængelse af bygningen.
”Vi har udviklet en low-impact, bygningsintegreret gartneriløsning til supermarkeder og fødevarelagre med afkøling. Ved at placere drivhusproduktionen oven på butikker og lagerbygninger kan vi genanvende varme, kompostere bioaffald og udnytte regnvand i en lokal fødevareproduktion. På den måde kan bygning og drivhusproduktion både få en billigere driftsøkonomi og et grønnere fodaftryk. Endelig vil supermarkederne kunne få de mest bæredygtige og friske råvarer på markedet,” siger Camilla Enge, medstifter af Refarmed.
De tre startups arbejder nu intensivt på at videreudvikle deres projekter, inden de i slutningen af juni skal præsentere det endelige koncept for E.ON, investorer og potentielle kunder. Herefter skal E.ON tage stilling til, om samarbejdet skal fortsætte.