Overnatningsplatformen Airbnb bliver ved med at vokse i Danmark. Men det går ud over især provinshotellernes belægning og hotelbranchen mener, at der er tale om unfair konkurrence.

“Har man set ét hotelværelse, har man set dem alle”.

En standardreplik i enhver forretningsrejsers lingo, men noget tyder dog på, at flere og flere bliver enige i påstanden. Når turister kommer til Danmark booker de i hvert fald i stigende grad private hjem gennem den deleøkonomiske gigant Airbnb.

Ifølge tal fra VisitDenmark, som Airbnb har indgået et datasamarbejde med, steg antallet af Airbnb-overnatninger i Danmark fra 711.920 i 2016 til 898.380 i 2017. Det skriver Business.dk.

Stigningen bekymrer særligt provinshotellerne, hvor stigningen i Airbnb-gæster har været størst, og som samtidig ikke oplever den samme generelle stigning i overnatninger, som København, Aarhus, Odense og Aalborg.

“Hoteller i provinsbyer kører på pumperne i forvejen, så det gør ondt, når en spiller som Airbnb kommer ind,” siger Kirsten Munch, politisk direktør hos brancheforeningen Horesta, til Business.dk.

Danmark skal være deleøkonomisk mekka, men…

I efteråret lancerede regeringenen en deleøkonomisk strategi for Danmark, og i den forbindelse luftede Erhvervsminister Brian Mikkelsen sin begejstring for tendensen.

“Vi skal have flere og større deleøkonomiske virksomheder. Og vi skal have flere danskere til at udnytte alle de nye muligheder, deleøkonomien giver os. Det vil skabe udvikling og vækst, som både kommer miljøet, samfundet og den enkelte borgers privatøkonomi til gavn,” sagde han.

Men fordi de deleøkonomiske platforme foregår mellem privatpersoner er spillereglerne for blandt andet moms, skat og egenkontrol nogle andre end for hotellerne, og Erhvervsministeren indrømmer overfor Berlingske, at det kan være problematisk.

“Det er derfor, vi vil sætte grænser for, hvor lang tid man må udleje. Ellers kan man smadre boligmarkedet, og der kan være ulige konkurrence med hotellerne,” sagde Brian Mikkelsen.

Spædingerne mellem Airbnb-udlejning og lokale boligmarkeder har i stil med Uber-konflikterne allerede medført konflikter i flere europæiske storbyer.