You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Svenska Dagbladet, Fremtidens Journalistik, algoritme, ai

Algoritme styrer nyhederne hos svensk storavis

@Redaktionen

Redaktøren hos Svenska Dagbladet har sat en algoritme i egen stol. Nu skal han kun bekymre sig om, hvor vigtig historien er, og hvor lang levetid, den skal have. Resten er automatiseret – og det har reddet de nedadgående tal.

Som mange andre dagblade blødte den svenske storavis Svenska Dagbladet abonnenter. Tallene var i frit fald, og der skulle gøres noget drastisk. Nu fire år senere ser det ud til at gå den anden vej takket være store investeringer i teknologi, skriver Storybench.

I 2013 overtog Fredric Karén redaktørstolen, og ejeren af Svenska Dagbladet, skandinaviske Schibsted Group, havde kun én ting at sige: Gør noget radikalt for at sikre avisens fremtid. Den del af investeringen, som Fredric Karén tilskynder det meste af ændringen til, er en algoritme.

En maskine designer forsiden

Algoritmen er en del af Creation Suite, et CMS program ikke ulig WordPress og Medium, som de flesre journalister kender til. Forskellen ligger i, at forsiden, som læserne kommer ind på, ikke er sammensat af redaktøren, men af en maskine.

Når en journalist er færdig med sin historie, tillægger de historien en nyhedsværdi fra ét til fem og en livsstids-værdi fra kort til lang. Resten klarer algoritmen.

“Der er ikke noget at bekymre sig om for forsideredaktøren; hjemmesiden bliver opdateret automatisk. Det eneste, redaktøren skal gøre, er at tage to beslutninger: Hvor vigtig historien er, og hvor lang levetid den skal have,” siger Freric Karén til Storytel under SXSW i Texas, hvor han holdt foredrag om, hvordan teknologi kan hjælpe journalistikken.

Tiden sparet kan bruges på lækker journalistik

Det sparer redaktionen en del tid, tid som kan bruges til at skabe bedre journalistik, mener Fredric Karén. Han har skåret tiden ned fra 15-20 minutter til 20 sekunder på at lave store pakker af historier på hjemmesiden med gallerier, videoer, baggrundshistorier og analyser, og algoritmen kan danne dedikerede undersider til teamer og automatisk opdatere dem.

Men en større investering i teknologi betyder også, at redaktionen hos Svenska Dagbladet har outsourcet en del arbejde. Nyhedsrummet er altså blevet mindre, for der skal laves færre papiraviser – en af de bedste beslutninger, avisen har taget, siger Fredric Karén til Storybench.

Vigtigt ikke at miste sin integritet

Med de drastiske ændringer har avisen vendt tallene. De vandt også INMA Global Media Awards’ toppris i 2016 for deres innovative initiativer til at vækste både omsætning, læserantal og styrke brandet.

Dog advarer Fredric Karén om at miste kontrollen med sin platform til teknologien. Det vil sætte spørgsmålstegn ved ens integritet, hvis aviser overgår til Facebooks og Googles platforme; man skal stadig tage ejerskab over, måden man publicerer på, hvornår man publicerer historier, og hvor de bliver publiceret, siger han til Storybench.

Du kan læse mere om CMS-systemet på Svenska Dagbladets blog.

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY