You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Fake news

Algoritmer kan blive det vigtigste våben mod fake news

@Michael

Med hjælp fra internettet kan falske nyheder sprede sig med lynets hast udenom de traditionelle medier. Derfor kan teknologien blive et stærkt våben mod misinformation i fremtiden.

Fake news har længe været et kendt fænomen, men er i den senere tid blusset op som et varmt emne. De falske nyheder kan sprede sig som en steppebrand, der pustes frem af internettets mange muligheder for at omgå de etablerede medier. Det har blandt andet fået virksomheder som Facebook og Google til at lancere teknisk baserede initiativer, der har til formål at forhindre spredningen af de tvivlsomme artikler.

Google introducerede i starten af april en funktion, der fremhæver faktatjekkede søgeresultater. På samme måde kan amerikanske Facebook-brugere nu markere nyhedshistorier som falske. Herefter videresendes artiklerne til faktatjek-organisationer og bliver nedprioriteret i andre brugeres feed.

At virksomheder som Facebook og Google påtager sig et ansvar for indholdet i de artikler, brugerne ser, er ifølge Aske Kammer, der er medieforsker på ITU, udtryk for en ny tendens.

”De har hidtil set sig selv som tech-virksomheder og ikke medier. Men især efter præsidentvalget i USA, hvor Donald Trump blev valgt, og hvor der var en stor efterfølgende diskussion om informationsforurening i det offentlige rum, er der kommet tiltag fra både Facebook og Google i retning af at markere indhold, som man formoder er misinformation. Det er et interessant skifte, fordi virksomhederne faktisk påtager sig en grad af redaktionelt ansvar for informationernes kvalitet,” siger han.

ITU sætter fokus på teknologi og falske nyheder

I fremtiden vil de teknologiske muligheder for at bekæmpe falske nyheder kun blive bedre. I den forbindelse inviterer IT-Universitetet til åben debat om teknologiens rolle i kampen mod falske nyheder. Det sker i anledning af Forskningens Døgn den 25. april. Her vil Natalie Schluter, der forsker i big data og kunstig intelligens på ITU, give de fremmødte et indblik i nogle af de nyeste tekniske metoder, som kan anvendes i kampen mod misinformation og falske nyheder på nettet.

”Jeg tror, at teknologien kan blive et meget vigtigt instrument i kampen mod fake news. Med de store digitale informationsmængder, vi oplever i dag, er vi nødt til at benytte de redskaber, som kan gøre vores liv lettere,” siger hun.

Sprogteknologi som middel mod falske nyheder

Natalie Schluter specialiserer sig i sprogteknologi, som allerede bruges i søgemaskiner og oversættelsesværktøjer som Google Translate. Men i disse år er der også stor udvikling inden for sprogteknologiske algoritmer til verificering af indholdet i tekster.

”Sprogteknologien kan blandt andet afsløre, hvorvidt en tekst modsiger andre kilder. Man arbejder også på automatisk sporing af rygter, det vil sige information, der ikke kan bekræftes, og som derfor er tvivlsom. Ofte er brugere, der deler misinformation gennem sociale medier, ikke bevidste om, at indholdet enten er i strid med fakta eller er ubekræftet. Derfor kan det være en stor hjælp for brugerne, at teknologien gør opmærksom på det, hvis en artikel ikke er verificeret,” siger Natalie Schluter.

Kan ikke erstatte mennesker

Ifølge Aske Kammer er teknologien på den korte bane især relevant som værktøj til at luge ud i de enorme informationsmængder, der findes på nettet.

”I gamle dage kunne avisredaktørerne kigge telegrammerne igennem og vælge dem til eller fra. Men de digitale informationsmængder er i dag så store, at det ikke er menneskeligt muligt at have et overblik. Der kan teknologien være en særdeles effektiv første grovsortering,” siger han.

Han ser dog ikke at algoritmer inden for en overskuelig fremtid, vil kunne erstatte journaliser og redaktører i kampen mod falske nyheder, noget som Natalie Schluter erklærer sig enig i.

”Teknologien kan ikke erstatte tænkende individer fuldstændigt, og sprogteknologi kan ikke overtage menneskers arbejde. Men som et hjælpemiddel kan den gøre vores liv lidt nemmere,” afslutter hun.

Arrangementet om teknologiens rolle i kampen mod falske nyheder og misinformation på nettet finder sted på IT-Universitetet tirsdag den 25. april fra klokken 17-19.

Det er gratis at tilmelde sig.

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY