BDO, SMV Barometeret, SMV'er

Analyse: To års limbo afløst af jubelår for SMV’erne

@simone

Omsætning, overskud og soliditetsgrad er steget pænt i de danske SMV’er. Det er konklusionen i den store, årlige analyse, SMV Barometeret, udarbejdet af BDO.

Efter nogle års limbo i den økonomiske udvikling hos danske SMV’er er den gennemsnitlige omsætning, overskud og soliditetsgrad nu steget. Og den er steget pænt ifølge BDO, som netop har udgivet den årlige anaylse SMV Barometeret.

Den gennemsnitlige omsætning blev i 2016 hævet med 5,5 procent, overskuddet steg med 8,5 procent, og soliditetesgraden voksede fra 34 procent i 2015 til 35,5 procent i 2016.

Dansk økonomi på vej i topform

De danske små og mellemstore virksomheder er lykkedes med at vækst både omsætning og bundlinje – et tegn på, at dansk økonomi er på vej i topform, lyder det optimistisk i analysen.

Det så da unægteligt også anderledes ud ser man på 2014. Her faldt omsætningen med to procent, mens overskuddet steg med 12,8 procent, resultater, der indikerer en form for venteposition. Året efter lød omsætningen på en stigning på 0,5 procent, men et fald i overskuddet på to procent, hvor virksomhederne var mærket af at lønomkostningerne oversteg omsætningen.

“SMV Barometret viser, at der i den grad er medvind til SMV’erne – i omsætning, i overskud og soliditetsgrad, hvilket er helt afgørende for dansk velfærd, da de mindre og mellemstore virksomheder fortsat er rygraden i dansk økonomi,” udtaler Stig Holst Hartwig, administrerende direktør i BDO, i en pressemeddelelse.

En landsdækkende tendens

Og stigningen er altså sket på landsplan. I Hovedstaden steg omsætningen med 9,6 procent, på Fyn lå omsætningsstigningen på 6,1 procent, den var 5,5 procent i Region Midtjylland, 4,7 procent i Region Syddanmark – uden Fyn, og 4,1 procent i Region Nordjylland.

Det er især landets servicevirksomheder, der oplevede fremgang; en omsætningsstigning på brancheplan på 15,1 procent efterfulgt af virksomhederne inden for videnservice, information og kommunikation, hoteller og restauranter samt sundhed og socialvæsen, som alle hævede omsætningen med omkring otte procent.

Størrelsen betyder noget

Små og mellemstore virksomheder kan være mange ting, både forskellige brancher og forskellige størrelse i såvel antallet af ansatte og en omsætning fra under én million kroner til over 100 millioner kroner. Og ifølge analysen betyder størrelsen noget.

I gennemsnit hævede de største SMVer omsætningen med næsten 12 procent, og overskuddet steg med 18 procent- det samtidig med at de største selskaber hævede lønnen med knap ni procent.

“SMV Barometret viser, at jo større virksomhederne er, jo bedre er de også til at skabe vækst. De mindre virksomheder bør derfor overveje at have fokus på at blive større – eller som minimum bør de have fokus på mulige effektiviseringer ved automatisering, hvis de også i fremtiden ønsker at være vindere i deres respektive markeder,” siger Claus Bonde Hansen, videnchef og Senior Partner i BDO.

Analysen viser dog, at 58 procent af SMV’erne ikke i øjeblikket har fokus på automatisering og robotics.

Det skal være mindre bureaukratisk at drive virksomhed

Efter en markant stigning i antallet af CVR-registreringer fra 2013-2015. stagnerer væksten i CVR-registreringer fra 2015-2016 ifølge Erhvervsstyrelsen. Og skal vi have flere virksomheder, ser det ud til, at det politiske klima skal ændres.

I analysen svarer 58,9 procent af de adspurgte, at lempeligere administrative krav er den vigtigste faktor for et bedre, dansk erhvervsklima.

“Med SMV Barometret har vi nu entydigt flere år i træk dokumenteret, at hvis politikerne ønsker at skabe bedre erhvervsvilkår for SMV’erne, så skal de arbejde for at gøre det nemmere og mindre bureaukratisk at drive virksomhed – en politisk dagsorden, der ikke er nem, men som trods alt bør være mere spiselig på tværs af det politiske landskab end eksempelvis dagsordenen om lavere skatter, der også fremhæves af SMV’erne som væsentlige faktorer til at forbedre dansk erhvervsklima,” siger Stig Holst Hartwig.

Læs hele analysen her.

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev

...så får du de seneste nyheder og største historier om tech og startups lige i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY