You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Anette Nørgaard løfter sløret for Shine: ”Det skal kaste lys og solskin på startupøkosystemet”

Dele af den nye bestyrelse for Shine var samlet til stiftelse af organisationen på Folkemødet – mens resten var med på en lettere støvet computerskærm.

Den har været længe undervejs, men nu er Shine officielt stiftet under Folkemødet: En platform der skal samle aktørerne, øge sammenhængskraft, rapportere på økosystemet – og ultimativt tilføre en ny superfond, som skal skaffe penge til at styrke aktørerne i startup-økosystemet.

Den har været længe undervejs, men nu er Shine officielt stiftet under Folkemødet: En platform der skal samle aktørerne, øge sammenhængskraft, rapportere på økosystemet – og ultimativt tilføre en ny superfond, som skal skaffe penge til at styrke aktørerne i startup-økosystemet.

Gennem 30 år har Anette Nørgaard bevæget sig i it- og startupøkosystemet herhjemme: Er man en del af økosystemet, har man også mødt supernetværkeren på et eller andet tidspunkt.

Derfor kommer det også med en vis pondus, når hun i dag officielt kan løfte sløret for den nye organisation Shine, som har store ambitioner på startup-økosystemets vegne.

”Overordnet set er Shine til for at kaste lys og solskin på aktørlaget i startupøkosytemet,” siger Anette Nørgaard, der til daglig er Relationship Director i Visma Dinero.

I praksis skal Shine være en platform, hvor interessenter kan finde aktørerne i startup-økosystemet. Den skal styrke sammenhængskraften balndt aktørerne som fælles fora. Og så skal den lave en samlet rapport over startupøkosystemets impact.

For der er mange aktører i økossytemet, men de har et problem:

”Vi siger altid, at vi har et stort økosystemet. Problemet er bare, at økosystemet er ustabilt. Det er præget af, at aktørerne kæmper for deres overlevelse: De kæmper hele tiden for midler fra den næste pulje. Det giver en stor usikkerhed og stor udskiftning, og det gør det svært at lægge langtidsplaner,” siger hun.

Med bestyrelsen på plads er først skridt taget mod den store ambition: At skabe et datagrundlag, der i sidste ende skal føre til en milliardfond, der med et bredt perspektiv kan styrke hele startupsøkosystemet.

Mere af det der beviseligt virker

Med en mere holistisk tilgang ønsker Shine at understøtte et mere sammenhængende økosystem, hvor aktørerne kender hinanden og bruger hinanden mere, så ressourcerne bliver brugt bedre. Og det skal foregå databaseret, så fonden kan kvalificere hvilke indsatser, der virker bedst.

”Vi vil skabe et databaseret grundlag, hvor vi med en impact-score kan se, hvilken impact økosystemet faktisk har samlet set; hvad det egentlig er for en impact, der kommer ud af, at vi har et stærkt aktørlag i økosystemet,” siger Anette Nørgaard.

Fonden skal ikke være dommer, men skabe en fælles målestok og et fælles sprog. Og det skal foregå databaseret, så fonden kan kvalificere hvilke indsatser, der virker bedst.

”Jeg kan godt synes noget om, hvad der virker, og hvad der ikke virker, men vi skal have data bag, så vi kan tage de rigtige beslutninger i økosystemet. Det vil give os mulighed for at spotte trends og se hullerne i økosystemet,” siger hun.

En langsigtet løsning

Rigtig meget af fondens ambition handler om at skabe et mere langsigtet, økonmisk bæredygtigt og stabilt økosystem, som kan lægge langsigtede planer og bygge videre på den viden, der allerede er derude.

Mens Anette Nørgaard ser gode takten i det netop offentliggjorte udspil til en iværksætterstrategi fra regeringen, mener hun også at Shine Fonden er en afgørende tilføjelse.

”Målet er simpelthen at vise, at Danmark er verdens bedste iværksætterland. Det lykkes bare ikke uden et aktørlag, der kan være med til at facilitere det. Det er faktisk en nødvendighed, hvis iværksætterstrategien skal lykkes,” siger Anette Nørgaard.


Den stiftende bestyrelse for Shine:

  • Anette Nørgaard, Visma Dinero
  • Niels Holst, Heyfunding
  • Ricky Thomsen, TechSavvy.media
  • Steen Asgreen, Erhvervsrådgiver
  • Bo Koch-Christensen, BlackWood
  • Kim Balle, Global Startup Awards
  • Aleksander Bordvik, Startup Borgen

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY