En succesfuld startup-investering handler om mere end bare kontanter. Skal kapitalen omsættes til vækst, kræver det også et godt forhold mellem startup og investor. Og det er netop et af de vigtigste temaer på Angel Investor Academy i Danske Bank.

Artiklen er udarbejdet i samarbejde med Danske Bank.


Million-investeringer, mega-runder og unicorn-status. Succes-overskrifterne er blevet dagligdag i takt med, at risikovillige investorer som aldrig før satser sine penge på at finde den næste store startup-succes.

Bedre adgang til vækstkapital er selvfølgelig godt nyt for startups, men investeringsrunder handler ikke kun om kolde kontakter. Hvis kapitalindskuddet skal føre til succes, kræver det i lige så høj grad et godt samarbejde mellem investor og startup. Og det er netop en af årsagerne til, at Danske Bank for tredje gang inviterer vordende engel-investorer ind i sit ”Angel Investor Academy”.

”Fælles for alle investorerne er, at de har interessen, de har erfaring fra erhvervslivet, og de har en formue, der gør, at de kan lave den her type investeringer i startups. Når de deltager i akademiet, er det fordi, de faktisk gerne vil ud og gøre en forskel for startups med andet end kapital,” siger Lissen Hallager, Private Banking Direktør København, i Danske Bank.

Forløbet tilbydes til 25 kunder fra Danske Bank, som er interesserede i at investere i startup-miljøet. Akademiet lærer dem selvfølgelig at spotte den gode investering – men i lige så høj grad at skabe det gode parforhold til startuppet, som en fremtidig succes kræver.

Ikke bare købmænd

Efter at have været konsulent for startups og engel-investor, er Frederik Vind nu sprunget ud som fuldtidsansat i startuppet Nøie. Når han holder oplæg for Angel Investor Academy er det derfor også med en kæphest om at være ’founder friendly’.

Selvom investorerne altid går ind i unge virksomheder med de bedste intentioner, går samarbejdet mellem de to parter alligevel galt ind imellem. Har man som investor ikke gjort sit forarbejde, kan samarbejdet ifølge Frederik Vind allerede fra start være udfordret – fordi man kommer fra at investere i en traditionel portefølje med aktier og mursten, og overfører de samme logikker til startups.

Frederik Vind, Head of People & Culture i Nøie.

”Den klassiske investor vil kigge på at få så meget kontrol og så stor en andel som muligt. Kortsigtet egennyttig optimering af handlen giver generelt mening i investering, men ikke altid. Og hvis man som investor vil afdække al risiko og have for meget kontrol i kontrakten, så skaber det et dårligt samarbejde allerede fra start, som gør det svært at vækste videre sammen,” siger Frederik Vind, og tilføjer at unødige kontrolrettigheder skaber støj, som kan stå i vejen for, at startuppet lykkes med egne beslutninger.

“Det moderne investormindset er at kigge på, hvordan vi skaber den største succes sammen – og det betyder ikke nødvendigvis, at den første investor skal have den største andel.”

Den anden klassiske faldgrube er investorer, der selv har drevet et selskab. De har typisk stor erfaring og netværk, som kan gøre en kæmpe forskel for et startup. Men det er svært at gå fra at være direktør til investor.

”Man er vant til at have magten og kontrollen, og den tilgang kan man komme til at tage med sin ind i startups – hvilket ikke nødvendigvis er det, startups efterspørger. Planerne holder aldrig for startups, strategien kommer til at ændre sig, og det er der tingene kan blive svære. Men deter faktisk her, man kan have den største positive indvirkning på sin investering, hvis man altså har skabt en tillidsfuld relation til startupet, så de tør og ser værdi i at komme til dig med deres udfordringer,” siger Frederik Vind.


5 gode råd til samarbejdet mellem investor og startup:

  • Startups skal også lave due diligence: Det gode match mellem investor og startup er ikke kun investorens ansvar. Startups skal også gøre sit forarbejde for at sikre, at investoren er det rigtige match for dem – og det handler i de fleste tilfælde om andet og mere end pengene.
  • Flest procenter er ikke nødvendigvis godt: Nye engel-investorer skal glemme det klassiske købmandskab, som de bruger i andre investeringer. Når man investerer i startups, handler det ikke nødvendigvis om at få så stor en andel som mulig for så lavt et beløb som muligt. Stifteren skal beholde nok ejerskab til at kunne holde fast i motivationen, og der skal være plads til nye investorer, hvis vækstrejsen er ambitiøs.
  • Tillid over kontrol: Startups er fuld af risiko, og det ændrer en avanceret, juridisk investeringsaftale ikke på. Uhensigtsmæssige rettigheder kan påvirke partnerskabet negativt fra start, fordi det kan få en klang af, at investorerne ikke stoler på iværksætterens beslutningen – og derfor har været nødt til at tage forbehold for det i kontrakten før samarbejdet overhovedet er gået i gang.
  • Date før du bliver gift: Hvis det kan lade sig gøre, er det en god ide at lære hinanden at kende inden en investering – fx som mentor. Har man allerede kæmpet kampe sammen, ved begge parter også, hvordan man reagerer i svære situationer.
  • Money vs. Smart Money: Tag pengene hvor de er bedst, og tag rådene hvor de er bedst. Man ender hurtigt med at få dyre penge og dårlige råd, hvis man går efter begge dele – men det er selvfølgelig fantastisk, når begge dele findes samme sted.

Kilder: Stine Jersie Olsen, Danske Bank og Frederik Vind, Nøie.


Investorer er også et tilvalg

Investorerne har længe haft et godt øje til startuppet Fresh.Land. Og med god grund. Virksomheden er på seks år vokset til 45 medarbejdere, fire markeder og en omsætning på 40 mio. kroner i 2020 – vel at mærke uden at få en eneste investering.

”Vi har da været fristet af at tage penge ind tidligere, når investorer har banket på døren med en stor pose penge, men hvad skulle vi bruge dem på? Vi havde stadig meget at lære, inden vi var klar til at få vækstkapital til vores skalering,” siger Mathilde Jakobsen, CEO og medstifter af Fresh.Land.

Men nu er virksomheden klar til at rejse penge, og forventer i sin første investeringsrunde at rejse 100 mio. kroner til at sætte ekstra skub i den i forvejen hastige vækst. Fordi Fresh.Land allerede har bevist forretningsmodellen – og at den kan skaleres til nye markedet – er investorerne særligt interesserede. Faktisk har 15 forskellige fulgt virksomheden gennem de seneste år, og med den interesse tager Mathilde Jakobsen også processen med at vælge de rigtige investorer meget seriøst.

”Vi søger investorer, der kan bringe mere end bare kolde kontanter. Eksempelvis nogle der har arbejdet med ecommerce, logistik eller impact, som er store dele af vores forretningen. Generelt nogle, der har været på sådan en skaleringsrejse før – som allerede har gjort det, og ved hvad det kræver, at skalere på tværs af Europa,” siger hun.

Mathilde Jakobsen, CEO og medstifter af Fresh.Land.

Tempoet skruet op

Det fremstilles ofte som om, at investorerne vælger og vrager mellem startups med deres store tegnebog. Men i dag gør det modsatte sig i stigende grad gældende: Lovende startups er opmærksomme på, at de også har et ansvar for at vælge den rigtige investor, hvis samarbejdet skal blive en succes.

Det øgede fokus på, at en succesfuld investering sker i samarbejde mellem investor og startup, er samtidig vigtigere end nogensinde, mener Stine Jersie Olsen fra Danske Bank. Da hun senest skulle finde seks kapitalsøgende startups til investorakademiet, havde to af dem allerede fået en investering inden pitch-sessionen bare to måneder senere.

”Det er et godt tegn på, hvor hurtigt det går lige nu – og med højt tempo er der større risiko for et fejlmatch, hvis ikke begge parter tænker sig om. Derfor er det også super vigtigt, at de nye engle kommer med i et netværk, hvor de møder hinanden og kan bruge hinandens kompetencer på tværs,” siger hun.


Fakta: Om Angel Investor Academy

  • Et uddannelsesforløb for 25 Private Banking-kunder i Danske Bank, som skal udfordre og skærpe deltagernes kompetence til at investere i startups. Forløbet strækker sig over en måned med tre dages fysisk tilstedeværelse og en dag med online-tilbud.
  • Emnerne er blandt andet investorprofilen, due diligence/værdiansættelse og afprøvning af de nye kompetencer ved en konkret pitch fra en række startups. Hertil kommer tilbud inden for diversitet, bæredygtighed mv.
  • Konceptet har gået sin sejrsgang og gennemføres nu i forskellige udgaver i både Danmark, Norge, Sverige og Finland.
  • Akademiet er en del af Danske Banks ambitioner om at bidrage til vækst og udvikling i samfundet, herunder hjælpe startups med at skalere deres forretning.
  • Læs mere på: https://danskebank.dk/erhverv/seneste-nyt/2021/angel-investor-academy-parate-til-at-investere-i-vaekst