Ansvarlige investeringer trender i Norden

@jakob

Den nordiske fond The Rising North Fund har netop udbetalt mere end 400.000 euro til nordiske projekter i årets første runde, og summen af ansøgningerne afslørede en stigende tendens. Et stort antal af projektansøgerne ønsker at fremme socialt- og miljømæssigt ansvarlige virksomheder og støtte dem i deres bestræbelser på at rejse kapital – også kaldet impactinvesteringer.

Der er en stigende interesse for virksomheder, der arbejder med en bæredygtig dagsorden. Nye iværksætter-generationer er draget af at skabe en forskel for andre mennesker, og talenterne drages af virksomheder, der bekæmper presserende sociale udfordringer. Det ser man både hos norske No Isolation, der bekæmper ensomhed, danske M-Payg, der bringer elektricitet til verdens største flygtningelejre, og finske Carbo Culture, der omdanner affald til værdifulde kulstofprodukter.

Nu følger pengene. Venturefonde retter deres fokus mod virksomheder, der ønsker at ændre verden til det bedre. Ifølge The Nordic Web var 2017 et rekordår for antallet af investeringer i ansvarlige virksomheder. Siden 2014 har der været 163 samfundsmæssige investeringer i Norden til en samlet værdi på 452,7 mio.

Det betyder, at 8 procent af de samlede tech-investeringer i Norden bliver lavet i startup-fasen. Norge er i øjeblikket i spidsen for impactinvesteringer, hvor kategorien udgør 14,7 procent af landets samlede investeringsbeløb.

Tre af de ti projekter, der finansieres af Rising North, sigter mod yderligere at forbinde startups i Norden. En af dem er Impact State i Norden. Den fysiske rapport giver et overblik over den aktuelle tilstand af impactscenen i Norden, kortlægning af de relevante startups og investornetværk i regionen. Projektet er skabt i et samarbejde med eksperter inden for området; Katapult Future Fest, The Nordic Web og the Upright Project.

“Antallet af impactinvesteringer stiger. Vi mener, at de nordiske lande kan spille en vigtig rolle for at fremme det voksende økosystem, og vi ser en stigende bevidsthed blandt investorer og startups, der sætter mening over profitmaksimering. Vi vil sætte yderligere skub i den tendens ved at samle disse aktører på Katapult Future Fest i maj og forbinde impactinvestorer over hele Norden,” siger Kaja Kirstine Lilleng, fra Nordic Impact og Katapult Future Fest.

The Rising North Fund finansierer projekter og initiativer, der organiseres af tre organisationer fra tre forskellige nordiske lande. Det skal forbinde det nordiske økosystem og gøre mennesker og organisationer i stand til at arbejde sammen og hjælpe nordiske startups med at skalere.

De ti projekter, der har modtaget funding fra The Rising North Fund i denne omgang er:

  1. Game Plan Asia – nordisk delegation, der fremmer nordiske gaming virksomheder til asiatiske interessenter. Hovedarrangør: SPELPLAN-ASSOCIATION SWEDISH GAME DEVELOPERS (SE)
  2. The #NordicMade Capital Market – rapport der skal præsentere det nordiske venturemiljø. Hovedarrangør: Suomen Pääomasijoitusyhdistys ry (FIN)
  3. Nordic Startups conquering Global Meetings – skal skabe et nordisk fællesskab ved kaotiske tech events verden over. Hovedarrangør Business Sweden (SE)
  4. CANUTE Startup Program – skal støtte nordiske startups, der ønsker at indtage det britiske marked. Hovedarrangør: The Danish Trade Council of UK and Ireland (DK)
  5. NIIN – Nordic Impact Investing Network – nordisk online og offline platform til at forbinde det nordiske impactinvesteringsnetværk. Hovedarrangør: Nordic Impact AS (NO)
  6. Nordicmade Impact Investment – event, der skal forbinde nordiske impactinvesteringer med et international publikum. Hovedarrangør: The Nordic Frugal Innovation Society (FIN)
  7. State of Impact in the Nordics – rapport der skal analysere det nordiske netværk af impactinvesteringer Hovedarrangør: Katapult Future Fest AS (NO)
  8. Talk the Talk – Et initiativ der skal gøre nordiske startup entreprenører bedre til at pitche og skærpe deres præsentationskompetencer. Hovedarrangør: Slush Oy (FIN)
  9. Nordic Roadshows – give nordiske startups bedre muligheder for at rejse kapital ved at udvikle deres forretning og modtage investortræning. Hovedarrangør: Aalto Entrepreneurship Society ry (FIN)
  10. Secretsauce – event der forbinder ledere med den kreative industri I Norden. Hovedarrangør: Tame ApS (DK)

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev

...så får du de seneste nyheder og største historier om tech og startups lige i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY