You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Anti-greenwashing: Ugens Startup vil gøre klimahandling enkel og overskuelig for virksomheder

Stifterne af Contribe (fra venstre): Christoffer Bouet, Tobias Ørskov Madsen og Lasse Viggo.
En ny platform vil gøre det enkelt for virksomheder at investere i grønne projekter – og samtidig dokumentere virkningen i klimaregnskabet.

Grøn omstilling er en enormt kompleks opgave. De fleste virksomheder er begyndt at regne på deres grønne fodaftryk, men selv når man kender tingenes tilstand er omstillingen svær – særligt i virksomheder, som ikke er født med det grønne fokus i kernen af virksomheden.

Startuppet Contribe vil gøre det simpelt. De har nemlig udviklet en platform, hvor virksomheder både kan finde, investere og rapportere den grønne indsats, så de slipper for bekymringerne om greenwashing.

”Alle virksomheder begynder at vide, hvad de udleder, men så stopper det også lidt der. Vi vil gerne hjælpe dem med næste skridt: Hvordan kan de faktisk ændre nogle ting. Vi tror på, at hvis der er dokumentation, transparens og værdi for forretningen, så vil alle virksomheder gerne engagere sig i det her. Vores drøm er at gøre det så tilgængeligt, at flere kommer i gang,” siger Christoffer Bouet, medstifter af Contribe.

Platformen fra Contribe forbinder virksomheder med grønne projekter over hele kloden på en gennemskuelig og simpel måde. Den første version af platformen er klar, de første kunder er ombord og Contribe har netop rejst en millioninvestering fra VC-fondene Rockstart og HumanAct Development.

Fra greenhushing til handling

Selvom Contribe er en nystiftet virksomhed, har de tre stiftere har bevæget sig i startupsfæren i årevis. De har altså erfaring med vækstrejser og fundingrunder, men Contribe er første selskab de bygger op fra bunden – med et ønske om at skabe en vækstcase der gør en forskel.

Mens CO2-regnskab er ved at blive standard for virksomheder, er grundideen bag Contribe at bygge den platform, der kan drive de forandringer, som klimaregnskabet opfordrer til.
”Gennem platformen kan man udforske grønne projekter, og finde dem, man gerne vil engagere sig i. Man kan se, hvilken impact det skaber, hvordan det fx fjerner CO2. Og fra et samlet dashbord kan virksomheden se, hvordan pengene er blevet brugt og hvor meget impact, det har skabt,” siger Christoffer Bouet og tilføjer, at der indtil videre er 150 projekter på platformen.

Projekterne er screenet af Contribe, som dermed står på mål for deres legitimitet og sørger for den rigtige afrapportering fra projekterne. På den måde håber de både at kunne gøre op med greenhushing – hvor virksomhederne ikke gør noget, fordi de er bange for at gøre noget forkert og blive anklaget for greenwashing.

”Vi gør hele kæden transparent og dokumenteret. Det er helt afgørende – særligt hvis indsatsen også skal have et link til en kommercielt upside. Og det giver vi kunderne mulighed for; blandt andet med en embedded side, hvor virksomheden kan fremhæve sine grønne tiltag overfor kunder,” siger Christoffer Bouet.

Et operativsystem til grøn omstilling

Den grønne omstilling kræver en myriade af forandringer, som spænder fra nye grønne produktionsmetode til vedvarende energikilder. Contribe er med på, at de ikke kommer til at være en silverbullet, der kan løse alt. Men lige nu fungerer platformen som en markedsplads for grønne initiativer, som virksomheder kan bruge til at bidrage med impact udenfor deres kerneforretningen – fx gennem samarbejder, donationer og investeringer, som kan bidrage med positive tal til ESG-rapporten.

”Kunderne kan eksportere data direkte fra platformen, så det er transparent og bevist, hvordan de arbejder med bæredygtighed. Virksomhederne ved hvad de får, og kan meget konkret bruge indsatsen aktivt i deres forretningsmodel,” forklarer Christoffer Bouet.
På sigt er planen dog, at platformen skal kunne håndtere hele indsatsen med bæredygtig omstilling for virksomheder.

”Vi er startet med et mere snævert fokus, og er kommet godt fra start. Men vi ønsker med tiden at udvikle os til at blive en fuld sustainability management platform, hvor virksomheder kan håndtere hele bæredygtigheden; ESG-håndtering, engagere sig med bæredygtige leverandører og interne klimaindsatser,” siger Christoffer Bouet.

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig vores "Ugens Startup"-nyhedsbrev, hvor du ud over det ugentlige portræt også får ekstra baggrundsviden så som startuppets nuværende investor-status, pitchdeck og yderligere datapunkter.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

UGENS STARTUP: