Selvom virksomheden besluttede at rejse penge i et blødende kryptomarked sidste sommer, har det danske stablecoin-projekt Aryze succesfuldt afsluttet sin ICO og rejst mere end 10 millioner kroner. Aryze insisterede på at rejse pengene i Danmark, for selvom det kan have forlænget processen, var det afgørende for virksomhedens DNA.

Read the article in English here.

Penge bør være nemme at overføre på tværs af hele kloden uden mellemmænd, og dét på en hurtigt og billig måde. Det er de fremtrædende løfter for krypto-revolutionen. Men Aryze ønsker at tage det et skridt videre ved at forbinde digitale mønter med analoge, så den kryptografiske revolution bliver usynlig for den gennemsnitlige bruger.

Visionen er at lave en global infrastruktur for e-penge med priser fastlåst til traditionelle penge. Og den vision er blevet støttet af 283 investorer fra 15 lande gennem virksomhedens private token salg, som blev afsluttet i dag. En bedrift som sikrer startuppet fra København mere end 10 millioner kroner – alt sammen udført i et blødende krypto-marked.

“Da vi begyndte at planlægge ICO’en var det et helt anderledes marked. Men vi ønskede at lave en compliant og due diligent ICO ved i bund og grund at følge de samme regler, som gælder ved en børsnotering. Og det er ikke muligt at gøre på et par uger,” siger Jack Nikogosian, CEO i Aryze.

Jacko Nikogosian, CEO in Aryze.
Jack Nikogosian, CEO i Aryze. Foto: Nicolas Cosedis.

ICO’en begyndte at tage form i det tidlige forår sidste år og er den første succesfulde ICO lavet i samarbejde med finansmyndighederne under dansk regulering.

“Oprindeligt var vores mål at være i markedet med vores ICO i marts, men vi valgte at gå efter kvalitet i stedet for at haste til markedet, da det virkelig boomede. Det tog noget ekstra tid, men jeg tror, det vil gavne us i sidste ende. Vi har rejst pengene på den hårde måde, hvilket betyder, at vi har gjort alt vores hjemmearbejde,” siger Morten Nielsen, CFO og co-founder af Aryze.

Overbeviste garvede investorer om en ny model

Telefonen virkede helt fint, da Whatsapp blev lanceret. Men ved at sænke priserne på internationale opkald lykkedes det virksomheden at få millioner af brugere til at bruge VoIP-teknologien til at ringe med – uden de selv opdagede det. Brugerne tastede nummeret ind og trykke på den grønne knap, som de altid havde gjort.

I bund og grund ønsker Aryze at gøre ved valuta og globale overførsler, hvad Whatsapp gjorde ved telefonen. Virksomhedens infrastruktur skal gøre det muligt for den gennemsnitlige forbruger at opbevare og overføre penge globalt både hurtigere og med lavere gebyrer, uden at brugerne opdager, at de bruger krypto-teknologier.

Læs også: Hvem skal udstede fremtidens krypto-kroner?

Med den succesfulde ICO er virksomheden begyndt at hyre flere medarbejder for at gøre visionen til virkelighed, men vejen mod at rejse penge krævede først noget uddannelse af investorerne.

“Vi har talt med og uddannet rigtig mange investorer fra den gamle skole gennem vores ICO. Og mange af dem var meget i mod det her uregulerede ICO-marked,” siger Morten Nielsen.

Morten Nielsen, CFO and co-founder of Aryze.
Morten Nielsen, CFO og co-founder af Aryze. Foto: Nicolas Cosedis.

I skyggen af en masse underpræsterende og endda svindleragtige ICO-projekter fra 2017, var Aryze nødt til at gøre det klart, at investorerne var beskyttet på samme måde, som de ville være i en normal investeringsrunde. Virksomheden ville altså stadig være ansvarlig overfor investorerne, hvis der opstod svindel eller data-manipulation.

Samtidig udviklede Aryze en ny ICO-model, som efterligner nogle af trækkene fra traditionelle aktier, for at tiltrække garvede investorer. Istedet for at basere token-salget på ren prisspekulation, har virksomheden lavet en model for overskudsdeling, hvor Aryze bruger halvdelen af omsætningen på at tilbagekøbe tokens for at få prisen til at stige. Derved belønnes aktionærerne ligesom det sker med udbytte på traditionelle aktier.

“Hvis vi havde rejst penge tidligere, havde det måske været nemmere, men vi ville have haft en masse investorer om bord, som ønskede at prøve krypto uden virkelig at forstå det. Nu har vi i stedet kvalificerede contributors og backers fra et bredt spektrum, som forstår, hvad det er vi gør. Det har været hårdt. Men i sidste ende tror jeg, det kommer til at arbejde til vores fordel,” siger Jack Nikogosian.

Bredere community end traditionelle investeringer

Aryzes beslutning om at rejse penge gennem en ICO istedet for ad traditionelle veje, var meget bevidst.

“Hvor ellers kunne vi komme til at vokse en commmunity-base og få hundredevis af ambassadører, som ønsker at vi lykkes?, spørger Jack Nikogosian, og fortæller, at virksomheden allerede har fundet designere, UX-arkitekter og endda deres Lead Software Developer gennem communitiet.

Det der gør Aryzes ICO forskellige fra både traditionelle investeringsrunder og crowdfunding er, at de nu har et community med 283 backers fra et bredt spektrum: Studenterende der har brugt deres få sparekroner på at investere, rige enkeltpersoner og familier, der har investeret væsentlige summer fordi de er passionerede for tech og tror på teamet, samt krypto-eksperter, som gravede dybt i teknologien og konceptet, før de investerede.

“Og så har vi en kategori, som mange krypto-projekter ikke har: De traditionelle angels. Vi har været inde i traditionelle investor grupper, hvor vi hjalp dem med at forstå spacet, og efterfølgende pitchede vores egen forretning. Og jeg tror, at de valgte at investere i os, fordi vi understregede, at vi ikke bare er et kryptoprojekt. Vi bruger blockchain, hvor det giver mening, ligesom vi vil bruge Amazon eller Microsoft, hvis det giver mening,” siger Jack Nikogosian.

Danske værdier var afgørende

Der er ingen nem måde at rejse penge – undtagen måske i et lille vindue i 2017, hvor krypto-feberen rasede. Det gør kun den første ICO under dansk jurisdiktion, som Aryze netop har gennemført, til en større bedrift. Men virksomheden mente, at det var et vigtigt skridt at gennemføre den i Danmark.

“Det var på tale at gennemføre ICO’en i Schweiz, men som et startup ønskede vi at have nogle grundværdier, som er svære at købe for penge. Lighed, respekt for privatlivet, lav korruption, gennemsigtighed og demokrati er nogle af de værdier, vi forbinder med Danmark. Og i stedet for at forsøge at opnå dem gennem markedsføring senere, ønskede vi at gøre det til en del af vores DNA,” forklarer Jack Nikogosian.

Aryze prøver ikke at bygge den næste blockchain-teknologi, som kan håndtere endnu flere transaktion end den før dem. De ønsker at kombinere eksisterende teknologier til noget brugerne vil bruge. Og den ambition kræver tillid.

“Folk i Danmark bruger danske kroner. Vi ønsker bare at gøre dem i stand til at flytte de danske kroner smartere. Vi tvinger ikke folk i Indien til at bruge Bitcoin Cash eller Ether – nej, de skal bruge rupees. Bare på en smartere måde,” siger Jack Nikogosian.

Læs også: “Vi er ikke langt fra en fremtid, hvor vi kan betale husleje i Netflix-coins”

Mens ICO’en blev gennemført har Aryze bygget sin MVP og flyttet de første stablecoins i et lukket testmiljø.

“Vi begynder ikke nu, vi fortsætter men med mere momentum. Vi er klar til at eksekvere og implementere med partnere, så i forhold til forretningsudvikling sker der allerede en masse. Men vi har selvfølgelig stadig langt endnu. Når man har med penge at gøre opererer man i et reguleret miljø, og at gøre alt vi laver compliant og gennemsigtigt kræver en masse hårdt arbejde,” siger Morten Nielsen.