Tom Wehmeier fra Atomico

Atomico: Europas tech scene sætter nu sin egen dybe dagsorden

@rasmus

Deep tech og Europa kører pardans ifølge ny rapport. Det fastslog Tom Wehmeier fra Atomico på scenen ved Slush. I samme ombæring fremlagde han fire forudsigelser for det kommende år i startupland. 

Det plejer normalt at være internationale DJs, der står under et lysshow af den kaliber, der akkompagnerede Tom Wehmeier, partner og Head of Research fra Atomico, da han indtog scenen ved startup-konferencen Slush. Med sig havde han den tredje udgave af venturekapital-virksomhedens State of European Tech report.

Afbrudt af klapsalver, der gik til personen bag talerstolen, men også til publikummet og økosystemet selv, kosntaterede han, at det går godt i Europas tech-økosystem. Rigtig godt.

Hovedspørgsmålet var imidlertid ikke, om summen af investeringer var steget. Det var næmere spørgsmålet om hvor meget. Fra 14.5$ millarder sidste år til 19$ milliarder i 2017 ført an af syv nye europæiske unicorns til.

Spørgsmålet var også om sidste års forudsigelse er gået i opfyldelse: var deep tech blevet et særkende for den europæiske tech-scene?

Europa går sin egen vej

Det korte svar er ‘ja’.

Kontinentet kigger ikke længere udad, når der skal findes inspiration. Det bevæger sig i stedet ned i de teknologiske dybder af sin egen vej. Som Tom Wehmeier konstaterede:

”Det er blevet sagt, at Europa følger i fodsporende på Silicon Valley. Sådan er det ikke længere. Europa går sin egen vej nu.”

En vej hvor selvkørende biler, AI og kryptovaluta alle er komponenter, der får Atomico til at konkludere, at deep tech nu er et europæisk styrkeområde. Antallet af investeringer i deep tech er da også kun steget, på trods af at antallet investeringsrunder er faldet.

Kilde Dealroomco og Atomico

”Informationrevolutionens næste stadie er undervejs. Det er blevet gjort muligt af hurtig teknologisk udvikling, der ændrer alle industrier og skaber nye undervejs. Europa har en fordel som følge af kontinentets posisitonering indenfor deep tech,” siger Managing Director i venturekapitalvirksomheden Softbank i rapporten.

Men det er ikke kun antallet af investeringer, der tegner et dybt portræt. En tredjedel af de førende AI forskere har hjemme i Europa.

Fire fremtidige forudsigelser

Vanen tro spår Atomico, hvad der kommer til at ske i det næste år.

Founders kommer til at se lovgivning som en konkurrencemæssig fordel

At gennemgå lange complianceprocesser har traditionelt afskrækket startups, men der er allerede eksempler på, at nogle har gjort det og opnået en unik markedsposition. Det kommer vi til at se mere af.

Et europæisk tech startup kommer til at lave en exit for mere end en milliard us dollars. Køberen bliver et tradionelt set non-tech europæisk industrigigant.

Europæiske industrigiganter har en samlet kassebeholdning på 1.5$ billion, den vil de bruge af i 2018.

Europæiske startups vil bruge endnu mere energi på at tiltrække talent fra nye områder

Kampen om talent har aldrig været hårdere. Der vil komme et fokus på for eksempel den østeuropæiske talentpulje.

En af de etablerede VCs kommer til at deltage i en ICO

En række amerikanske VCs har allerede investeret i Initial Coin Offerings (ICO). Den trend kommer til Europa.

Læs også: Investor: ICO’er er klassisk boble, hvor fornuftige mennesker gør dumme ting

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev

...så får du de seneste nyheder og største historier om tech og startups lige i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY