At få en kræftsygdom er altid kritisk. Men når det rammer en ung, som burde bruge sin tid på at tænke på uddannelse, karriere og familie, rammer det særligt hårdt. Derfor er støtte til unge i den sårbare situation også afgørende, og det er netop hvad appen “UngeKræfter” er sat i verden for.
“Der har i en årrække været fysiske mødesteder for unge med kræft rundt om i Danmark. Her blev de unge optaget af at kunne tage det møderum med hjem i lommen. Så noget af det, som de unge oplever, når de mødes fysisk i forbindelse med et kræftforløb, har vi forsøgt at skubbe over i appen,” forklarer Helle Pappot, professor i patientinvolvering og kræft ved Afdeling for Kræftbehandling på Rigshospitalet.
Med appen kan de unge tracke humør og symptomer. De kan få viden og se film om deres forløb. Og de kan dele deres erfaringer med andre unge i et community.
“Vi prøver at gøre de unge til en aktiv agent i deres eget sygdomsforløb,” forklarer Andreas Dam, CEOCEO betyder Chief Executive Officer og er den øverste leder i en virksomhed, ansvarlig for den overordnede strategi og ledelse. CEO’en rapporterer normalt ti More, HealthBuddy, som har udviklet løsningen sammen med Rigshospitalet og de unge brugere gennem et omfattende co-creation projekt.
For et år siden blev løsningen udrullet nationalt i alle regionerne, hvor den kan højne livskvaliteten hos de unge kræftpatienter. Men vejen dertil har været lang.

Udruldning i et komplekst system
Andreas og Helle mødtes første gang til en innovationsmesse i 2016, hvor de fandt fælles fodslag om ideen til en støtteapp for kræftramte unge. Herefter startede et pilotprojekt med hjælp fra en crowdfunding-kampagne – og allerede her vidste de, at vejen til et færdigt produkt implementeret i sundhedssektoren ville blive lang.
”Fordi jeg er forsker arbejder jeg ud fra en rammesætning, der siger, at hvis jeg identificerer et behov og tænker at udvikle en løsning, så må jeg skabe evidens for, at den løsning har plads på sundhedsarenaen. Og det er sådan, vi går ind i det,” siger Helle Pappot.
Begge parter har i årevis investeret tid og hjerteblod i projektet, mens støtteordninger lige har kunnet finansiere udviklingen. Derfor var det også en meget stor dag, da løsningens effekt var bevist og de sidste år kunne erstatte skiftende test- og udviklingsforløb med en national udrulning til alle regioner i Danmark.
”Mange er i gang i det her space, men få løsninger er virkelig nået ud til mange og er blevet reelt implementeret og indkøbt. Mig bekendt er UngeKræfter faktisk den eneste digital health løsning, hvor en startup/scaleups produkt er blevet nationalt indkøbt og implementeret på samtlige hospitaler,” siger Andreas Dam.
Mens produktudviklingen har taget tid, har det også krævet en stor mængde vedholdenhed og politisk tæft at få løsningen gennem sundhedssystemet, inden de for et år siden fik fem års finansiering til at udrulle løsningen i Danmark. Og det arbejde er stadig i gang:
”Vi er ikke færdige med at implementere. Vi er startet i de store afdelinger, men der er stadig meget arbejde der skal gøres. Vi har fantastiske ambassadører derude, først og fremmest i kraft af de unge, og mund til mund fungerer. Men appen skal implementeres selv i de fjerneste kroge af Danmark fx via kommunale rehabiliteringsindsatser – for de unge med kræft er alle steder. Og det har man ikke prøvet på den her måde før, så vi har mere eller mindre skullet opfinde, hvordan man implementerer en sundhedsapp nationalt,” siger Helle Pappot.
”Det jeg har haft mega meget gavn af er, at man føler man har et fællesskab og et sted man kan gå til. På et tidspunkt i forløbet bliver du træt af at tale med dine forældre og venner og bekendte – du har brug for at dykke ned og lære noget om selve kræften. Og det kan du gennem den her app. Udover det er der også rigtigt gode kommunikationsmuligheder med andre unge, så man ligesom føler, at man har det her fællesskab – at det ikke er så ensomt.”
- Josephine Holbek Deleuran i Go’ Morgen Danmark, 14. April 2024
UngeKræfter er isbryder for andre startups
Sundhedsinnovation kommer både fra det offentlige, etablerede virksomheder og startups. Men når det handler om skalering af løsningerne, bidrager startups med noget helt særligt, mener Jannik Zeuthen, COOCOO betyder Chief Operating Officer og er den øverste leder ansvarlig for virksomhedens daglige drift og operationelle effektivitet. COO’en sikrer, at virkso More og vicedirektør i Health Tech Hub Copenhagen:
“Startups skubber innovationskraften ind i hele økosystemet. Et startup-team har et stærkt og ensidigt fokus på at få deres produkt til at virke og skalere, som ikke drukner i andre agendaer. For hvis ikke de skalerer deres løsning, dør de. Det er et godt incitament for at innovere og skalere,” siger han.
Desværre er det ikke let at skalere i dag i Danmark, ganske som UngeKræfter har oplevet det. Derfor har Health Tech Hub Copenhagen også spillet en central rolle i at understøtte UngeKræfter, i samspil med både Rigshospitalet og HealthBuddy. For det er afgørende at få implementeret og skaleret løsninger, som både borgere, sundhedsvæsen og økonomisk vækst har brug for.
“Det er svært nok at tage noget, som fungerer på papiret og i klinisk forskning, og få det til at fungere i virkeligheden. For hvordan får man det implementeret i den travle dagligdag på en måde, som skaber mærkbar værdi for borgere og personale? Og derfra bliver det kun sværere, når det skal skaleres ud i Danmark i blandt mange andre beslutningstagere, budgetregler, arbejdsgange, kriterier og standarder, som ofte ikke er ens fra f.eks. hospital til hospital,” siger Jannik Zeuthen.
Barrierer for skalering er der desværre rigeligt af, konkluderer rapporten “Bedre Digital Sundhed” fra Health Tech Hub Copenhagen, men der er heldigvis også mange gode muligheder og løsninger. Ofte er der tale om strukturer, der hæmmer det sundhedsfaglige personale i at udnytte mulighederne i digital sundhed, selvom de gerne vil. Og noget er nu ved at ændre sig.
”Det er jo et lysglimt, hvor man faktisk kan se, at der er noget, som bliver skaleret ud til glæde for alle parter, som det er tilfældet med UngeKræfter. Der er ildsjæle bag hos alle som har udviklet UngeKræfter, både i virksomheden og på hospitalsgangene. De har kæmpet en brav kamp, og nu bliver det skaleret nationalt,” siger han.
”Det har taget så mange år for dem, men vi tror også på, at de og andre succeser fungerer som isbrydere, som baner vejen for fremtidige løsninger. Vi har lært meget af det her projekt. Samtidigt indeholder den nye sundhedsreform gode bud på strukturer og organisationer, som kan skabe større hastighed i implementering og udbredelse. Så der er lys i horisonten.”
Danske Regioner: Kan aflaste patienter og system
“Jeg håber, at mange unge i kræftforløb på hospitalet vil få glæde af den digitale løsning fra regionerne. Det sociale fællesskab med andre i samme situation kan afhjælpe den ensomhed, mange yngre patienter med kræft oplever. Udover at appen hjælper patienterne, kan det digitale tilbud forhåbentligt medvirke til færre hospitalskontakter og aflaste vores pressede sundhedsvæsen,” siger Lars Gaardhøj, formand for Danske Regioners arbejdsgruppe for digitalisering og datadeling, i forbindelse med lanceringen af UngeKræfter.
Stadig stort uforløst potentiale
UngeKræfter har vist, at løsningen vedligeholder patienternes livskvalitet, og hurtigere øger den efter endt forløb, en positiv effekt i forhold til det man kender fra patienter, der ikke får et hjælpeforløb.
“Appen er nået hertil, hvor den er, fordi vi har vist, at den gør en forskel. Samtidig ser vi positive afledte af appen i det faglige miljø for folk, der interesserer sig for at skabe bedre forhold for unge med kræft,” siger Helle Pappot.
Det betyder ikke, at løsningen er færdig: Løsningen skal have flere funktionaliteter, og både Helle Pappot og Andreas Dam ser også store muligheder for at bruge en lignende løsning som tilbud til andre børn og unge med kroniske eller livskritiske sygdomme – også udenfor landets grænser.
“Lige nu arbejder vi på opfordring fra unge brugere med fokus på fysisk og mental træning, og vi kigger på ernæring – alt sammen som mulige, nye moduler i appen. Det er ikke sikkert det kommer, men det er muligt. Og med en sundhedstrend der går i retning af, at man skal klare sig selv derhjemme, når man er syg, er det vigtigt med sådan et støtteredskab,” siger Helle Pappot.
Andreas Dam er enig, og som startupstifter ser han også et forretningsmæssigt potentiale i skaleringen.
”Hvis vi snakker sammen igen om et år, så er der nok tre veje, vi har noget i gang på: At forbedre tilbuddet til unge med kræft. At skalere til unge med kræft andre steder i verden. Og så kigger vi på at udbrede den her type løsning til andre målgrupper,” siger han.