Christian Erfurt fra Be My Eyes til Aarsome Townhall

Be My Eyes: Hvordan gør man frivillighed til en forretning?

@sebastian

Det to år gamle startup Be My Eyes er drevet af en klar og sympatisk mission: At forbinde blinde og svagtseende med frivillige fra hele kloden, så de frivillige kan være blindes øjne gennem startuppets live-video teknologi. Men hvordan gør man den sympatiske mission til en forretning?

Det to år gamle startup Be My Eyes er drevet af en klar og sympatisk mission: At forbinde blinde og svagtseende med frivillige fra hele kloden, så de frivillige kan være blindes øjne gennem startuppets live-video teknologi. Men hvordan gør man den sympatiske mission til en forretning?

Siden det aarhusianske startup Be My Eyes slap sin app løs i 2015, har de hundredetusinder af gange forbundet en blind eller svagtseende med en frivillig gennem deres app.

På den måde har svagtseende kunne få hjælp til daglige gøremål: Hvilken dåse er det lige, der er den med hakkede tomater? Hvilket nummer skal jeg trykke på automaten for at få en Coca-Cola ud af automaten? Hvilken af mine skjorten er den blå, jeg gerne vil have på i dag?

Allerede på førstedagen strøg appen til tops på den danske App Store, og siden er både brugere og frivillige strømmet til. Men fordi appen som udgangspunkt er gratis for de blinde og svagtseende og i stor grad bygger på frivillighed, har de haft nogle særlige overvejelser omkring at gøre projektet til en forretning.

”Vi vil ikke tjene penge på forholdet mellem blinde og seende – det skal altid være gratis. Alle vinder kun når ingen taber,” forklarede Christian Erfurt, stifter og CEO i Be My Eyes, da han var keynote-speaker til Aarsome Townhall i slutningen af august.

”Alle vinder når ingen taber”. Christian Erfurt fortæller, at citatet egentlig kommer fra et GoKart, han fik af den nuværende Community Director, men siden er det gået hen og blevet designfilosofien hos Be My Eyes. Foto: Michael Veng.
Alle vinder når ingen taber Christian Erfurt fortæller at citatet egentlig kommer fra et GoKart han fik af den nuværende Community Director men siden er det gået hen og blevet designfilosofien hos Be My Eyes Foto Michael Veng

Ville ikke tjene penge på lavthængende frugter

Be My Eyes kunne egentlig have været en non-profit organisation, men kort efter starten blev de råddet til at gøre det til en bæredygtig forretning, hvis ikke de ville bruge al deres tid på at gå med hatten i hånden for at samle penge til organisationen.

I de to år der er gået siden, har Be My Eyes været igennem et acceleratorforløb i San Francisco og åbnet kontorer på begge sider af Atlanten. Og det var da også en travl CEO jeg – efter et par udsættelser – fangede en søndag formiddag, mens han sad i lufthavnen og var på vej til USA.

”Da vi fik ideen til en Startup Weekend, var forretningsvinklen svær at finde. Så vi gik Robin Hood og så måtte vi se, om ideen havde en plads på jord,” fortæller Christian Erfurt.

Læs også: InnoFounder bliver Danmarks første designdrevne inkubator for iværksættere

Det vidste sig hurtigt, at ideen havde stor tilslutning, og med en solid brugerskare blev det muligt at tjene penge på reklamer eller en donationsmodel. Men de lavt hængende frugter harmonerede bare ikke med Be My Eyes’ designfilosofi:

”Alle vinder når ingen taber,” gentager Christian Erfurt gennem telefonen et par dage efter han sagde det til Aarsome Townhall.

I praksis betyder det, at reklamer ødelægger brugeroplevelsen i appen – ikke alle vinder på den. I stedet har de tålmodigt arbejdet hen imod en model, som alle kan vinde på.

”Vi monetizer på, at virksomheder betaler et fee for at gøre deres content tilgængeligt. Hvis en blind eksempelvis har problem med sin netbank, kan vi re-route opkaldet direkte til banken. Virksomheden får deres content gjort tilgængelig og den blinde får den bedste hjælp,” forklarer Christian Erfurt.

Et enestående datasæt

Forretningsbenet, der består i at gøre virksomheders content tilgængeligt for blinde og svagtseende ved at omstille opkald direkte til virksomheden, er nyt, men Be My Eyes arbejder samtidig på en fremtidig indtjeningsmulighed.

”Vi er ikke en AI-virksomhed, men vi har et datasæt, der kan være super relevant til træning af kunstig intelligens. Vi har nemlig gemt vores videoer, og de er alle sammen labelet gennem lyd. Bliver der sagt drej dåsen lidt til højre, så sker det i videoen. Man kan altså med vores data skabe mening ud fra det, man ser ske motorisk,” forklarer Christian Erfurt.

Perspektivet er, at Be My Eyes sidder på et datasæt, der kan skabes kontekst ud af ved at koble lydforståelse og billedgenkendelse på. Et datasæt som kan hjælpe Siemens med at designe en mere blindevenlig ovn eller Microsoft til at forstå, hvornår deres egne hjælpeprogrammer når sine begrænsninger.

”Datasættet skal i de rette hænder, så det i sidste ende kan være de blinde, der får glæde af det. Og det er nok ikke vildt langt ude i fremtiden – med et kontroleret datasæt virker det allerede i test,” siger Christian Erfurt.

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev

...så får du de seneste nyheder og største historier om tech og startups lige i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY