This post is also available in: English
Danmark tager et stort skridt mod at styrke sin position inden for kunstig intelligens med en investering på 30,7 millioner kroner fra Digitaliseringsministeriet. Midlerne skal understøtte udviklingen af Danish Foundation Models (DFM), der er et ambitiøst projekt med deltagelse af Syddansk Universitet, Aarhus Universitet, Københavns Universitet og Alexandra Instituttet.
Projektet skal etablere en avanceret R&D-platform til udvikling, træning og vedligeholdelse af dansksprogede AI-modeller. I stedet for at konkurrere med globale tech-giganter som Google og OpenAI, fokuserer DFM på løsninger, der imødekommer specifikke danske behov inden for offentlige forvaltning, sundhedssektor, uddannelse og erhvervsliv.
Læs også: 375 timers indtaling af danske dialekter frigivet: Styrker dansk taleteknologi – TechSavvy
“DFM udspringer af en vision om, at fællesskab og inklusion må være de styrende principper for udviklingen af dansk sprogteknologi. Vores interaktive sandkasse vil på den baggrund samle forskere, udviklere og brugere om hurtigt og fleksibelt at skabe prototyper, ligesom den vil danne rammen om et samarbejde med henblik på at finjustere løsninger til en righoldig mængde samfundsmæssige behov. Ved at tage afsæt i dansk kulturarv og ved at foretage kulturelt afstemte justeringer af allerede eksisterende modeller ønsker vi at skabe sprogteknologi, der afspejler og respekterer kompleksiteten af det danske samfund – før som nu,” siger Kristoffer Nielbo, professor ved Center for Humanities Computing på Aarhus Universitet, i en pressemeddelelse.
Et stort samarbejde på tværs
Den nationale tilgang prioriterer sikkerhed, bæredygtighed og retfærdig digital udvikling. Platformen vil leve op til høje standarder for dataintegritet og sikker anvendelse, hvilket er afgørende i samfundskritiske sektorer.
“Udvikling af sprogmodeller er ét langt sejt træk. Det er ingen hemmelighed. Vi startede arbejdet for mange år siden, og med nye midler kan vi sammen rykke med den nødvendige hast. Som GTS-institut er det præcis vores rolle at bringe forskning og forretning sammen. Midlerne er afgørende for, at vores gode samarbejde kan fortsætte, fordi vi kan træne, finjustere og vedligeholde basismodeller på dansk. I sidste ende betyder det bæredygtige AI-løsninger baseret på anvendt forskning og reelle use cases til gavn for Danmark,” Jens Kaas Benner, der er leder af AI Lab hos Alexandra Instituttet.
DFM inkluderer en innovativ og åben ’sandkasse’, hvor eksperter fra forskellige sektorer kan samarbejde om at tilpasse og finjustere modellerne. Dette fleksible miljø gør det muligt at skabe skræddersyede løsninger og løbende forbedringer, der adresserer unikke danske udfordringer. Platformen bygger på eksisterende supercomputing-infrastruktur og dataudleveringsaftaler, hvilket reducerer omkostninger og sikrer bred tilgængelighed. Modellerne vil blive gjort open source, så både offentlige og private aktører kan drage nytte af dem og bidrage til videreudvikling.