Langt de fleste nye virksomheder siger “nej tak” til reklamer. Men selvom det kan være forstyrende at have en telefonsælger i øret, kan det også stå i vejen for samarbejder på tværs og ramme startups selv.

Indlægget er skrevet af Bisnode og redigeret af TechSavvy.media.

På få år er antallet af reklamebeskyttede virksomheder i CVR-registeret steget til 44 procent. Det er mere end dobbelt så meget som i Sverige. Blandt nystartede danske virksomheder er det hele 72 procent, som takker nej til reklame-henvendelser. Det viser ny analyse fra Bisnode.

Denne stigning gør det mere vanskeligt for underleverandører at skabe kontakt til danske startups, som selv skal ud og tilbyde deres ydelser til andre virksomheder.

“Vi har analyseret danske virksomheder siden 2011 og kan se en femdobling i antallet af virksomheder, der tilvælger muligheden for reklamebeskyttelse. Tallene er meget høje for Danmark i forhold til fx Sverige, hvor blot 18 procent af virksomhederne vælger reklamebeskyttelse,” siger Kari Mette Almskog, Head of Business Development & Analytics fra Bisnode, som har specialiseret sig i at give danske virksomheder indsigt i de enorme mængder af data, firmaet besidder om dansk erhvervsliv.

Reklamebeskyttelse hindrer samhandel

Reklamebeskyttelse i CVR-registret betyder, at virksomhedens oplysninger ikke må anvendes til telefonsalg, annoncering og andre reklamehenvendelser. Fremgår oplysninger om virksomheden andre steder end CVR-registret, fx på deres hjemmeside, er disse oplysninger ikke omfattet af reklamebeskyttelsen.

“Idéen med reklamebeskyttelse er i og for sig god nok, hvis det er anstrengende annoncehajer og lignende sælgertyper, man vil slippe for. Men det bremser desværre også for samhandlen mellem danske virksomheder, når så mange fravælger at blive kontaktet uopfordret med relevante marketingbudskaber. For de fleste danske virksomheder vil jo gerne have nye kunder, og det sætter CVR’s reklamebeskyttelse en gevaldig begrænsning for, da man ikke må henvende sig til mere end to ud af fem danske virksomheder,” forklarer Kari Mette Almskog.

Startups risikerer at spænde ben for sig selv

Nystartede virksomheder har brug for hjælp til at vokse og blive en succes, men alligevel ønsker syv ud ti startups at have reklamebeskyttelse. Det er ikke kun en udfordring for alle, der ønsker at sælge relevante produkter til den nyetablerede virksomhed, men kan også blive et problem for virksomhederne selv.

“Når startups har en endnu større modstand mod relevante marketingbudskaber, så kommer det til at påvirke leverandører, der vil få sværere ved at få fat i nye kunder og afsætte relevante produkter til startups, så de kan blive succesfulde. Det er lidt af et paradoks, at nystartede virksomheder, som skal ud at skaffe deres første kunder, ikke vil lade andre virksomheder komme i kontakt med dem,” mener Kari Mette Almskog.