You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Black Capital Ventures innoverer med løsninger fra virkeligheden: »Vi tager stiftere fra tegnebrættet til markedet«

Venturestudiet Black Capital Ventures har en unik tilgang, når det handler om at opbygge et startups.
@Redaktionen
Black Capital Ventures har specialiseret sig i at bygge startups med stiftere, der selv har praktisk erfaring med problemet, de forsøger at løse. Det giver nemlig de bedste forudsætninger for at lykkes og skabe impact i verden, mener venturestudiet.

Sponsoreret: Artiklen er udgivet i samarbejde med Black Capital Ventures.


Der er rigeligt med udfordringer i verden. Derfor arbejder det unge venturestudie Black Capital Ventures hver dag for at få fremtiden til at se en smule lysere ud, end den gjorde i går.

”Vi involverer os ikke i projekter, der stiller verden et dårligere sted, end den var i går. Derfor investerer vi kun vores tid og kapital i startups, der gør en forskel – primært inden for healthtech og greentech, som er de to områder, vi kan skabe mest mulig impact,” fortæller Stefan K. Johansen, CEO og stifter af Black Capital Ventures.

Venturestudiet er på mange måder lidt anderledes. For BCV arbejder gerne med stiftere med praktisk erfaring. Folk, der selv har haft fingrene nede i det problem, de gerne vil løse eller forbedre. Den tilgang skaber nemlig stærke startups, forklarer Johansen.

”Der er stor forskel på stiftere med en god idé versus stiftere, der har oplevet et problem på egen krop”

”Der er stor forskel på stiftere med en god idé versus stiftere, der har oplevet et problem på egen krop. Sidstnævnte har nemlig så stort et ønske om at gøre en forskel, at de får de bedste forudsætninger for at lykkes. Det føder som regel en stærk virksomhed med et klart defineret formål.”

Stefan K Johansen CEO og stifter af Black Capital Ventures

Stiftere, der brænder for sagen

Mange af stifterne bag BCV’s porteføljevirksomheder kommer direkte fra felten uden tidligere at have prøvet kræfter med iværksætteri. Derfor har venturestudiet specialiseret sig i at bygge virksomheder op fra bunden – lige fra organisatorisk struktur til forretningsplan og skalerbarhed – sammen med stifteren.

Det var også tilfældet, da Steffen Yndal, tidligere ambulanceredder og stifter af startuppet HATO Medical Technologies, henover flere år blev frustreret over, at EKG-målinger i ambulancer blev vist og transmitteret til hospitalet på en håbløst gammeldags måde. Det kunne gøres langt bedre, mente han, og gik i 2021 til Black Capital Ventures for at udvikle en løsning på problemet.

“Jeg tror, at mange førstegangsiværksættere ikke kommer langt, fordi der ganske enkelt ikke findes én enkel opskrift”

”Som nystartet iværksætter er der utallige ting at lære fra bunden. Jeg tror, at mange førstegangsiværksættere ikke kommer langt, fordi der ganske enkelt ikke findes én enkel opskrift. BCV har specialiseret sig i den proces og støtter iværksætterne med den nødvendige viden og ressourcer for at tage et projekt fra idé til færdigt produkt og videre mod succes,” forklarer Steffen Yndal.

Derfra gik BCV og HATO hurtigt i gang med at udvikle, designe og producere en prototype til en ny EKG-metodik, der både visualiserer hjertets nøgletal, analyserer hvad der er galt og automatisk videresender de kritiske informationer fra ambulancen til kardiologerne på hospitalet. Parterne håber på at kunne introducere en regulatorisk godkendt løsning på markedet i 2024.

HATO til startupeventet SlushD

Idéer fra virkeligheden

På sundhedsområdet har BCV vist sig særligt effektiv. For i øjeblikket vokser udfordringerne sig større og større og flere steder i den offentlige sundhedssektor skriger man efter nye løsninger og teknologier, der kan gøre en forskel i dagligdagen.

”Sundhedsvæsnet er glødende, fordi vi som befolkning lever længere som multisyge og med kroniske sygdomme samtidig med, at vi mangler sundhedsprofessionelle. Derfor er sundhedsvæsenet nødt til at kigge på nye løsninger, som kan effektivisere hverdagen. Heldigvis er potentialet for innovation kæmpe stort,” fortæller Kristina Refstrup Sørensen, stifter af startuppet BeSammen.

Som sygeplejerske på Herlev Hospital oplevede hun, at de fysiske sorggrupper på hospitalet var utilstrækkeligt. Derfor er hun sammen med BCV ved at udvikle en platform, der tilbyder patienten små digitale og intime sorggrupper – også efter, de udskrevet fra hospitalet.

Den løsning understreger blot, hvordan BCV i samarbejde med stifteres praktiske viden kan resultere i ny innovation, mener Stefan K. Johansen.

”En idé er først god, når man kan eksekvere på den”

”En idé er først god, når man kan eksekvere på den. Vi griber den skitse, stifteren har og får etableret en plan for, hvordan vi hurtigst muligt får bygget en prototype vha. af de stærke tekniske kompetencer, vi har i huset. Vi plejer at sige, at vi tager stiftere fra tegnebrættet til markedet.”


Black Capital Ventures

  • Stiftet i 2018 af Stefan K. Johansen
  • 6 porteføljeselskaber, hvoraf 80% er i sundhedssektoren
  • Fokus på medtech, healthtech og greentech

Artiklen er en del af magasinet “The Guide – A comprehensive overview of the Danish startup ecosystem”, som er udgivet af Heyfunding og TechSavvy.media.

Læs hele magasinet her:

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY