Der var engang hvor hvor etiske og grønne investeringer var almisser og filantropi og mange investorer så det kun som en mindre tilføjelse til deres portefølje. Men siden 2013 er investeringer i grønne obligationer eksploderet, og har nu, ifølge The World Bank, nået 150 milliarder dollars i 2017.
“Det var virkelig en kamp, at skabe opmærksomhed om potentialet for grønne investeringer. Men i de sidste par år er der sket meget i den finansielle sektor. I dag er grønne investeringer mainstream,” siger Cecilia Repinski.
Hun er Executive Director i non-profit virksomheden Stockholm Green Digital Finance, der vil skabe en bedre infrastruktur for grønne investeringer. Ifølge Cecilia Repinski er det altafgørende at private fonde bliver mobiliseret til at skabe grøn omstilling, hvis vi skal have noget håb om at nå FN’s klimamål eller have indflydelse på klimaforandringerne.
“Det er stadig marginalt, hvor meget kapital der investeres i grønne projekter. Derfor er der brug for nye løsninger,” siger hun.
Mangel på projekter
Solceller, grøn energi eller rent drikkevand er populære projekter blandt investorer. Det er projekter, hvor investeringer ikke kun kan gøres op i penge men også i positiv indflydelse.
“Folk er begejstrede for at investere i grønne installationer. Pensionsfonde og institutionelle investorer står i kø for at investere i de grønne projekter og grønne obligationer (green bonds red.) bliver udsolgt på ingen ting,” siger Cecilia Repinski.
Cecilia Repinski håber at investorer vil prioritere grønne projekter, hvis de kan give samme afkast som traditionelle investeringer. Men desværre er markedet ikke så stort, som det burde være. Selvom de grønne obligationer ser lovende ud, er de langt fra at levere deres fulde potentiale. Markedet har brug for en løsning, der kan forbinde investorer med flere grønne muligheder.
Green Asset Wallet
Det lyder måske nemt at øge forsyningen af grønne projekter, men markedet for grønne obligationer har nogle unikke vækstudfordringer. Fordi investeringerne er målt på deres indflydelse såvel som deres afkast, skal investeringerne gennemtjekkes og valideres grundigere end almene investeringer. Derfor skal investorer og udbydere have tillid på et højere plan.
Derfor lancerede Stockholm Green Digital Finance ‘Green Asset Wallet’ som pilotprojekt i 2017. En platform hvor investorer, udbydere og validatorer møder hinanden. Platformen bruger digitale værktøjer til at skabe tillid, og kommer greenwashing til livs.
“Den typer af investeringer er mere omkostningstunge, fordi investorer både vil have finansielle og udbyttereporter tilsendt. Vi vil bruge teknologi til at løse de udfordringer og åbne for flere grønne gældsfinansieringer og skalering af forsyningen af grønne obligationer,” siger Cecilia Repinski.
Udbydere, investorer og validatorer skal stole på hinanden, hvis investeringerne skal ske på tværs af geografi og kultur. Kapital kan kun gives til de indflydelsesrigeprojekter – uanset hvor det er i verden – hvis alle parter stoler på hinanden.
“Mange af de projekter, der idag er finansieret gennem grønne obligationer, er allerede i gang. Det er fantastisk, men vi skal gøre mere. Vi er nødt til at skabe tillid til investeringsmuligheder i nye markeder,” siger Cecilia Repinski.
BlockchainBlockchain er en decentraliseret digital teknologi, der bruges til at gemme data i et netværk af computere på en sikker og uforanderlig måde. Blockchain sikr More og transparens
Den specielle ingrediens i Green Asset Wallet, der vil hjælpe stakeholders med at stole på hinanden, er blockchain. Ikke en blockchain, der bruges til at overføre penge via kryptovalutaKryptovaluta er en digital eller virtuel valuta, der sikres ved hjælp af kryptografi. Den er decentraliseret og fungerer uden behov for en central myndighed so More, men en blockchain, der bruges som en betroet database, der indeholder dokumenter og konsekvensrapporter.
Platformen tilbyder en manipuleringssikker database. Når en validator har afgivet en konsekvensrapport til platformen, kan den ses af alle investorer – og den kan ikke ændres, uden at nogen kan se det.
“Vi forsøger at oprette en track-record for udbydere, som skal give en klar gennemsigtighed til investorerne. Det skal være klart, hvilke forpligtigelser udbyderne har, og hvis de ændrer forpligtelser eller ikke leverer på dem, skal det være transparent for investorerne. Investorer kan stole på Green Asset Wallet – data kan ikke manipuleres på nogen måde, når de er indsendt,” siger Kirill Kirikov, direktør i 4ire Labs.
4ire Labs er teknisk partner. Den ukrainske virksomheder har relevante erfaring med at arbejde sammen med flere danske og svenske virksomheder. De er blandt andet den officielle integrator af Chromia Blockchain i Sverige, hvilket Green Asset Wallet er baseret på.
Selvom målet er at få investorer til at stole på platformen, så er gennemsigtigheden også en måde at hjælpe nye udbydere med at komme i gang. Når et vellykket impact-projekt kommer på platformen, bliver det synligt for alle, også investorerne. På denne måde kan man se, hvis en udbyder eller et emne har op til flere succeshistorier og en succesfuld track-record kan tiltrække endnu flere investorer.
Tillid giver større indflydelse
Blockchain er bare et lille stykke af det gigantiske puslespil bag Green Asset Wallet. De validerende led og konsekvensrapporter – som er en integreret del af, hvordan tingene gøres i dag – vil også spille en væsentlig rolle på den nye, digitale platform. Men ved at tilføje blockchain, sigter Green Asset Wallet mod at designe en løsning, der skaber tillid mellem nye parter på en mere overkommelig måde.
“Hvis du er en velkendt udbyder i Danmark, er dette ikke en dealmaker. Udbyderen er allerede troværdige over for investorer, så når de udsteder grønne obligationer, behøver investorer ikke at se på dokumentationen – de investerer i udbyderen. Men hvis du er en ny udbyder grønne obligationer eller er gældsaktør i Afrika, kan valideringen muligvis være en forudsætning for at få adgang til globale investeringer. Og Green Asset Wallet gør den proces lettere,” siger Cecilia Repinski.
Den nye tillid mellem partnere er altafgørende, hvis grønne obligationer skal blive succesfulde i et spirende marked. Selv hvis en udbyder i Malaysia har et godt ry på deres hjemmemarked, behøver de muligvis alligevel ekstra verificering før udenlandske investorer tør engagere sig.
“Afrika er længe blevet overset og vil nu også gerne involveres i det grønne gældsmarked, og med Green Asset Wallet kan vi gøre dette på en måde, der tager omkostninger for udbydere, mens vi leverer tillid,” siger hun og fortsætter:
“Alle grønne investeringer er gode investeringer, men du får muligvis større CO2-reduktion per dollar i Malaysia end lokalt. Vi kan bringe muligheder med stor indflydelse tættere på investorer, og virkelig begynde at fokusere på at frigøre bæredygtige muligheder på de udviklende markeder.”
‘Green Asset Wallet’ har allerede partnerskaber med den tyske regering, SEB Bank, Öhman og klimacentret Cicero – blandt andre. Platformen er i øjeblikket kun tilgængelig i en demonstrationsversion, men planlægges at gå live og lancere de første virkelige projekter i december i år.