Erhvervsmanden Lars Seier fik en følelse af at stå med noget unikt, der kunne ændre verden, da han tilbage i 90’erne mødte internettet. Hvilket blev startskuddet til Saxo Bank, der udnyttede internettets muligheder, og gjorde ham til en af Danmarks mest velhavende.
Samme følelse fik han igen for et par år siden – denne gang i mødet med Bitcoin. Og det fik ham til at lancere blockchain-projektet Concordium, som han mener har potentialet til at omvælte erhvervslivet på samme måde, som Saxo Bank ruskede op i bankverdenen.
”Jeg tror virkelig, at blockchain med en lang indflyvning – for det havde internettet også – kommer til at blive en meget vigtig teknologi, som er transformativ på samme måde som internettet,” siger Lars Seier, som er bestyrelsesformand for Concordium.
Kryptovalutaer og blockchainprojekter som Bitcoin og Ethereum tilbyder allerede både overførsler og smart-kontrakter, har store følgerskarer og enorme værdisætninger. Men Saxo Bank-stifteren mener, at de alle har én helt central mangel, hvis de for alvor vil slå igennem i det etablerede erhvervsliv: Identifikation på alle brugerne.
Ideologisk udgangspunkt dur ikke
En distribueret blockchain har nogle sikkerhedsfordele over en central database. Samtidig er overførslerne programmerbare gennem såkaldt smart-kontrakter, hvilket betyder at vilkårene for en overførsel eller aftale mellem to parter kan programmeres, hvorefter den udføres automatisk. Med andre ord: Smart-kontrakter har enormt potentiale til at skære mellemled fra.
”Hele skønheden er, at du kan overføre med det samme uden mulighed for at rulle overførslen tilbage – det vi kalder finalitet. Og har man beskæftiget sig med at cleare valuta, som jeg har, ved man, at det dels tager to dage, og dels kan en part undlade at lave sin del af handler. Det slæber en række problemer med sig, som blockchain løser definitivt. Med smart contracts indenfor både overførsler og alle andre områder har man en vished for, at den anden part overholder sin del af aftalen: Det er automated trust,” siger Lars Seier.
Blockchainen Ethereum har tilbudt smart-kontrakter i flere år, så hvorfor står erhvervslivet ikke klar med åbne arme til at omfavne teknologien?
”De tidlige generation af blockchain havde et mere anarkistisk udgangspunkt om at gå udenom det etablerede, finansielle system. Jeg er jo også lidt ultraliberal, så jeg kan godt have sympati for det, men du kommer ikke til at lave business in the real world, hvis du har det udgangspunkt,” mener Lars Seier.
Kend din bruger
Concordium konkurrere langt hen ad vejen på samme parametre som de andre infrastrukturer indenfor blockchain. Men på spørgsmålet om identitet adskiller projektet sig væsentligt.
”Man kan ikke operere på vores blockchain uden at være identificeret på blockchainen først. Det betyder ikke, at alle kan se din identitet, men du er verificeret. Så vi kan finde frem til en person, hvis myndighederne ønsker det. Og det mener jeg faktisk, er vores største sellingpoint – og det overrasker mig, at andre ikke har set som vigtigt nok,” siger Lars Seier.
Den første offentlige version af blockchainen fra Concordium – såkaldt mainnet – er netop lanceret over sommeren, hvor kravet om identifikation er bagt ind i selve systemet. Samtidig har projektet i år fået investeringer for 260 mio. kroner, som blandt andet bliver brugt til at udviklere og forskere kan gøre Concordium teknologisk overlegen.
”Vi henvender os jo mere til større virksomheder, der har et behov for at vide, at det her ikke kommer til at eksplodere i hovedet på dem. Så ud over ID’et, så er vi altså også cutting edge på både videnskab og teknologi,” siger Lars Seier.