Artiklen er skrevet i samarbejde med Blue Energy.
Strøm er en af de slags varer, hvor det er svært for alvor at se forskel. Så længe lyset tænder, når vi trykker på kontakten, er de fleste tilfredse. Alligevel har selskabet ’Blue Energy’ formået at ruske op i el-markedet.
Tilbage i 2014 lancerede virksomheden et ‘Flex’-produkt, der som det første produkt på markedet, gjorde op med måden, man tænkte strøm og el-aftaler i Danmark. Med Flex-produktet tjener Blue Energy nemlig ikke mere, når forbrugerne bruger mere strøm, og derfor dømte flere af de etablerede spillede dem ude. Men det gør de ikke længere.
”Det er det mest almene produkt i dag: Man har abonnement og så betaler man en variabel kostpris på strøm ved siden af. Og det er jo meget sjovt at se, at vi som en lille aktør kan skabe ændringer og have indflydelse på markedet på den måde,” siger Mathias Christensen, der er Kommerciel Direktør og partner i Blue Energy.
Derefter kiggede virksomheden mod mobilbranchen og lod sig inspirere til et flat-rate produkt, hvor kunderne betaler en fast pris uanset forbrug. Det er blevet til produktet ‘Blue Fri’ til både lejlighed og hus.
“Når man tænker på strøm, tænker man det ikke som det mest sexede, og det kan derfor være svært at differentiere sig. Men vi gjorde det ved at kigge på noget som simpelt som afregningsformen og lavede det om til et fast abonnement. Og den faste pris betyder, at vi har ensrettet vores interesser med kundernes: Som leverandør er vi ikke interesserede i, at kunderne bruger mere strøm. Så vi kan for alvor forsøge at hjælpe med at sænke forbruget,” siger Mathias Christensen.
Klimatosser med iværksættergen
Kombinationen af innovative el-produkter og klima har fra start været i fokus hos Blue Energy. Og efter Flex- og Fri-produkterne tog de i efteråret skridtet videre, og lancerede et nyt produkt til alle ‘klimatosserne’.
“Vi får tilføjet en fysisk manifestation af den grønne omstilling til el-forbruget: Vi planter træer i Danmark sammen med kunderne. Over 1000 kunder er allerede sprunget på, og det bekræfter jo bare, at forbrugerne ønsker at tage aktive valg omkring deres forbrug og den måde, det påvirker klimaet på,” siger Mathias Christensen.
Stort set alle elselskaber køber CO2-kvoter for aflad, og det vil Blue Energy også fortsætte med. Men med deres nye produkt – ‘Blue Klimatosse’ – vil virksomheden samtidig plante 100.000 træer i det, der formentlig er Danmarks største skovrejsningsprojekt mellem en kommune, NGO og virksomhed.
”Vi kan se, at andre aktører nu også dukker op med egne skovrejsningsprojekter, og vi er selvfølgelig smigrede over, at andre kopiere os, for det betyder bare, at vi er på rette vej. Derfor er det også vigtigt at ruske lidt i markedet – og når forbrugerne er med, betyder det, at vi for alvor kan ændre noget,” siger Mathias Christensen.
Blue Energy har siden sendt flere nye produkter på markedet, og har udviklet sig til også at sælge forsikring og bredbånd. Og nu står næste store satsning på innovation for døren: Virksomheden har ansat en CTOCTO betyder Chief Technology Officer og er den øverste ansvarlige for en virksomheds teknologiske strategi og udvikling. CTO’en leder teknologiteamet og sikr... More og vil for alvor være et digitalt selskab for sine kunder.
Kundeoplevelsen skal løftes
Siden starten har Blue Energy ikke været bange for afprøve nye produkter og skubbe til markedet i en noget stædig og konservativ branche. Det gælder også på det digitale felt. For virksomheden har skabt en personificeret kundeoplevelse ved hjælp af chatbots og algoritmer og så er de ikke er bange for agil projektledelse.
Men nu vil Blue Energy skridtet videre på den digitale stige. En rapport fra Accenture viser nemlig, at der stadig er 44 procent af forbrugerne, som ikke har nogen interesse i at interagere med deres leverandør af hverdagstjenester. Derfor har Blue Energy ansat en dedikeret CTO, som ikke bare skal være it-pedelen, der sørger for at mailsystemet virker, men som aktivt skal udvikle nye, digitale produkter vendt mod kunderne. Her ser virksomheden nemlig et kæmpe potentiale i igen at gøre sig positivt bemærket.
“Ser man på kundeoplevelsen i branchen, har den været statisk i mange, mange år. Mange har talt om digitalisering, men meget få har fået det helt ind under huden og virkelig gjort deres kundeoplevelser digitale. Og vi tror på, at man virkelig kan vende op og ned på markedet, hvis man kan og tør tænke nyt og anderledes på det felt. Det er en essentiel del af vores DNA,” siger Abdalla Al-Ayrot, som er den nye CTO i Blue Energy.
Det vigtigste ved den nye ansættelse er, at stillingen er forbrugervendt fremfor en klassisk it-chef, der har fokus rettet mod de interne processer.
I starten af februar slap Blue Energy den første version af en ny app fri. Lige nu er den ret basal, hvor man kan se sit forbrug, regninger og få kundeservice – alt sammen på tværs af produkterne indenfor strøm, internet og forsikring. Men det er et vigtigt første skridt i den digitale satsning.
”Vi stiller hele tiden spørgsmålstegn, i stedet for bare gøre, som man plejer i branchen – ellers udfordrer vi jo ikke de store, konsoliderede selskaber. Det, der bliver rigtig spændende for os i 2020, bliver at vise branchen, hvad du ellers kan gøre med en app-baseret løsning. Vi ønsker at være forgangsmænd for vores kunder. og vise branchen hvordan du kan tænke klima og convenience ind i en digital platform,” siger Abdalla Al-Ayrot.
Digital eller ‘Blockbuster’
Blue Energy lægger ikke skjul på, at deres app skal kunne meget mere, før den for alvor bliver en gamechanger. Men med et internt udviklerhold og en mission om at gøre oplevelsen bedre for kunderne, er de sikre på, at de nok skal nå derhen.
”Det er tankevækkende, at mange af vores store konkurrenter ikke har kapacitet til selv at udvikle kundevendte systemer. Men det kommer jo tilbage til kultur: Er det okay at udvikle hurtigt, eksperimentere og måske fejle?” siger Abdalla Al-Ayrot.
Derfor har virksomheden også store forventninger til, hvad deres platform kan gøre ved markedet – uden at de dog endnu har lyst til at løfte sløret for meget for, hvad platformen skal kunne.
”Vi er jo nødt til at have meget mere teknologi ind, hvis vi vil gøre en forskel for kunderne. De er vant til en helt anden digital oplevelse i dag end for bare fem år siden. Vi kan se, hvor meget vi kan flytte, hvis vi kan kombinere klimafokus, convenience og teknologi. Så kan man jo vælge, om man vil være en del af det, eller om man vil gøre som Blockbuster,” siger Abdalla Al-Ayrot.