Danske scale-ups får permanent landingsbane i London

Tidligere iværksætter og nuværende Eksportrådsansat, Mia Grosen, har søsat Canute-programmet, hvor ti danske startups får tre dages intensiv skaleringsinspiration i London. Målet er at skabe den næste danske skaleringsucces.

Tidligere iværksætter og nuværende Eksportrådsansat, Mia Grosen, har søsat Canute-programmet, hvor ti danske startups får tre dages intensiv skaleringsinspiration i London. Målet er at skabe den næste danske skaleringsucces.

Dansk vækstpolitik har i flere år fokuseret på at skabe startups, men i den seneste tid er en ny mission stået frem. At skabe flere scale-ups, altså startups der vokser sig store – hurtigt. Men det kræver, at danske startups skal tænke globalt fra begyndelsen og være skaleringsparate, slår en rapport fra Mandag Morgen fast.

En af de oplagte destinationer, London, ligger halvanden times tid fra Kastrup Lufthavn. Men byen har ry for at være et svært marked at skalere til. Det skal Eksportrådet i Londons nye Canute-program gøre op med. Tidligere iværksætter og nu ansat ved Eksportrådet, Mia Grosen, er ophavskvinden.

“Jeg har selv prøvet at skalere to startups til det britiske marked gennem London. Så igennem egne erfaringer – og mit netværk – begyndte jeg at se nogle mønstre i de udfordringer, som danske startups møder, når de skalerer til UK. Byen er berygtet for at være et svært sted at lancere,” siger Mia Grosen.

Danske startups er måske vant til at være alene på markedet eller at have et par konkurrenter i Danmark, men i London bliver de hurtigt en i markedsmængden. Men hvorfor så overhovedet skalere til storbyen?

Svaret er investeringskroner og markedspotentiale. Sidste år rejste startups og scale-ups, der opererer på det britiske marked, mere end 20 millarder kroner i venturekapital, og Londons 8 millioner indbyggere – og potentielle kunder – er reelt set et lille land i landet og Storbritannien er hjemsted for ialt 63 millioner indbyggere.

Startups som eksportvarer med Canute

Det var i spændet mellem udfordring og potentiale, at Mia Grosen og investoren, Nicolai Højer, kom på ideen til Canute-programmet. Opkaldt efter Knud den Store, der ligesom startups havde svært ved at indtage London, men da det endeligt lykkedes blev han kendt som Danmarks mægtigste mand.

Konceptet er i sin kerne enkelt. Ti nordiske startups inviteres til London, og gennemgår et tætpakket tre-dages program, så de er bedre rustet til at bryde igennem støjen. Ydermere er det nye initiativ et udtryk for, at Eksportrådet i London ønsker at øge deres indsats for mindre virksomheder.

“SMVer har altid været en væsentlig del af vores arbejde, men Danmark havde som det eneste nordiske land ikke et målrettet offentligt start-up program i London, verdens næststørste marked for risikovillig kapital. Derfor har vi i et stykke tid ønsket at udvikle et struktureret tilbud til den type af virksomheder” siger Mette-Diego Roll, Chef for handelsafdelingen i London, og fortsætter:

“Der har Mia (red. Grosen) spillet en instrumental rolle, fordi hun har bibragt vigtig viden omkring skaleringsoplevelsen. Planen er at Canute-programmet skal køre kontinuerligt fra nu af, og vi skal videreudvikle det i takt med at vi får feedback fra virksomhederne. Derfor holder vi også kontakten med de deltagende startups, efter de tager tilbage til Danmark.”

Størstedelen af de tidligere deltagere vender da også tilbage til Eksportrådet for at få råd til at foden indenfor Londons bygrænser. Noget som startups kan få økonomisk støtte til i de lokale væksthuse, så længe de altså eksisterer endnu.

På enhjørninge-jagt

I løbet af de tre dage hører deltagerne om alt lige fra kontraktforhandlinger, kulturforskelle og fortællinger fra andre danske scale-ups, der selv har indtaget London. Turen koster 15.000 kroner, men de deltagende startups betaler kun halvdelen. Rising North og Danske Bank Growth har indtil videre sponsoreret resten på to respektive ture.

Global Head of Danske Bank Growth, Kent Due-Frederiksen, holdte et oplæg i løbet af det seneste Canute-program, hvor han fremhævede at Danmark producerer langt flere enhjørninge end vores befolkningstal berettiger os til i en europæisk kontekst. Siden 2011 har 41 europæiske tech scale-ups nået den mytiske værdiansættelse. Fem af dem var Danske.

“Danmark er ved at blive en enhjørningefabrik, der – i relative tal – kan måle sig med andre velkendte startup-økosystemer. Det er en udvikling som vi i Danske Bank Growth gerne vil støtte op om. Det gør vi blandt andet ved at sikre den rette forståelse og indsigt blandt Growth Advisorne, samt skabe nye løsninger og muligheder for vækstvirksomhederne,” siger Kent Due-Frederiksen og fortsætter:

“Men vi vil også gerne bidrage til den udvikling af andre kanaler. Der er det oplagt at sponsorere og være med til at udvikle Canute-programmet. Jeg og andre repræsentanter fra min afdeling deltog selv i det sidste forløb, og Mia (red. Grosen) har formået at skabe et virkelig spændende og dybdegående program, hvor de deltagende startups bagefter gav udtryk for, at de fik en stor værdi ud af deres deltagelse. Historier som disse glæder os og understøtter visionen om at skabe værdi på nye måder overfor denne type virksomheder.”

De næste startups drager mod London d. 26. – 28. November til den tredje udgave af Canute. Programmet er denne gang henvendt nordiske healthtech startups. 

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev

...så får du de seneste nyheder og største historier om tech og startups lige i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY