You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Cerebriu vil bruge machine learning til at udelukke blodpropper i hjernen og spare tid og penge i et hårdt presset sundhedsvæsen

@Redaktionen

Med machine learning bliver MR-scanneren, der skal finde en potentiel blodprop, intelligent. Det reducerer behovet for specialiseret arbejdskraft og sikrer hurtigere scanninger – hvilket er med til at redde liv i de kritiske situationer.

Med machine learning bliver MR-scanneren, der skal finde en potentiel blodprop, intelligent. Det reducerer behovet for specialiseret arbejdskraft og sikrer hurtigere scanninger – hvilket er med til at redde liv i de kritiske situationer.

Artiklen er udarbejdet i samarbejde med TechBBQ.


Hvert minut er et spørgsmål om liv og død, når hjernen bløder eller har en blodprop. Men det kræver en hjernescanning for at finde skaden inde i kraniet, og her er det helt afgørende for den videre behandling, om scanningen tager fem minutter eller en halv time.

Det er netop én af grundene til, at den unge virksomhed Cerebriu har udviklet en kunstig intelligens, der kan assistere sundhedspersonalet med at afgøre, hvad der skal ske med patienten, allerede under scanningen.

“Når en patient kommer ind med mistanke om en blodprop eller blødning i hjernen, kan vores teknologi efter de første par sekvenser informere radiologer og læger om, at vi har fundet en prop, og at det er tid til at afbryde scanningen og flytte patienten til en afdeling med akut behandling med det samme. Vi sparer 10-15 minutter, måske endda en halv time, og det har patienten brug for, for at komme tilbage til fuld kognitiv funktion bagefter,” siger Akshay Pai, medstifter og CTO for Cerebriu.

Virksomheden, der blev stiftet i 2018, er startet med hjerne-scanninger. Her er de nu så langt i evidens-fasen, at de er i dialog med en række sygehuse, der afprøver løsningen, såvel som de store producenter af scannere, der godt kan se fordelene ved at integrere teknologien direkte i deres scannere.

Cerebriu samarbejder ikke bare med hospitaler og store producenter, men også andre startup, fortæller Akshay Pai: “Vi prøver at ramme mange områder på én gang, men vi kan ikke gøre det hele selv. Nogle gange, for at hospitaler kan se den reelle værdi, har de brug for en række forbedringer på samme tid, og der kommer andre startups ind, der kan byde ind med lignende forbedringer på andre områder, der komplimenterer det vi laver.”

Understøtter de manglende hænder

Hvert år stiger brugen af radiologiske scanninger med op til 15 procent, forklarer Akshay Pai. Analysen af billederne fra scanningerne kræver radiologer, men færre og færre vælger at gå den vej på medicinstudiet, hvilket gør den den specialiserede arbejdskraft til en mangelvare i sundhedssektoren.

“Så den eneste udvej er, at de eksisterende radiologer skal arbejde ekstra meget, eller også gør vi maskinerne mere intelligente og effektive, så vi kun behøver radiologerne, når det er ekstra vigtigt,” siger Akshay Pai.

Mange af de scanninger, der bliver lavet, er helt normale, rutinemæssige undersøgelser. Det er undersøgelser med meget lav risiko, hvor patienter kommer ind for at få en ekstra bekræftelse på, at alt er som det skal være. Også her kan Cerebriu hjælpe sundhedsvæsenet. For hvis teknologien allerede efter de første fem minutter i scanneren kan afgøre, at alt ser normalt ud uden at indblande en radiolog i analysen, kan resten af programmet afbrydes, så sundhedsvæsnet sparer ressourcer på ikke at scanne en rask borger mere end højest nødvendigt.

“Vi adskiller os i den her verden af medicinaludstyr og pharma-industrien ved, at vi som udgangspunkt gerne vil ændre de arbejdsgange, der er. Vi ønsker ikke at erstatte radiologer. Vi er her for at assistere og for at forbedre processerne. Vi prøver i de første få minutter at støtte op om hurtigere beslutninger, men den overordnede mission er at gøre MR-scanninger mere effektive og sørge for, at den rigtige information bliver givet videre, så der kan handles hurtigt og rigtigt,” siger Akshay Pai.


Fakta: ”Bridging the Gap”

  • Projektet “Bridging the Gap – A more connected life science ecosystem” har til formål at etablere netværk og knytte bånd på tværs af life science-sektoren (mellem biotech, medtech, healthtech og welfaretech m. fl). Samtidig skal projektet forbinde life science-sektoren med det øvrige iværksættermiljø i Danmark og Norden.
  • TechBBQ fungerer som facilitator og katalysator i at etablere netværk, hvor alle er tættere knyttet til hinanden og kan drage fordel af hinandens viden.
  • Projektet er finansieret af Novo Nordisk Fonden.
  • Læs mere og se kortlægningen af økosystemet her: https://techbbq.dk/bridging-the-gap/

På vej til hospitaler og scannere

Cerebriu er nu i gang med studier med en række hospitaler, blandt andet Herlev-Gentofte Hospital, Rigshospitalet og en kæde af klinikker i USA, Israel og Indien, som skal bevise, at den kunstige intelligens kan konkludere på forskellige tilstande i hjernen med meget høj sikkerhed ud fra meget få scannings-billeder.

“Vi vil vise, at vi kan udelukke alt kritisk. Hvis en patient har noget, der ikke er kritisk, men som ser unormalt ud, kan du altid indkalde patienten igen og lave en ekstra scanning for at være sikker. Alt kritisk kan vi udelukke med de 3-4 billeder, vi kræver. Og når vi har bevis for det, kan vi overbevise lægerne, radiologerne og ledelsen på hospitaler og klinikker om at ændre praksis,” siger Akshay Pai.

Samtidig samarbejder startuppet med de store producenter om at integrere løsningen i deres scannere.

”Fordi vi kommer udefra, ser tingene fra et andet perspektiv og arbejder på en helt anden måde, er vi i højere grad i stand til at udfordre dem, og til at se potentiale for optimering. Jeg kan ikke afsløre navnet, men vi har allerede indgået en udviklingsaftale og potentiel salgsaftale med en stor producent, der har omkring 40 procent af markedsandelen. Vi har gode muligheder, så nu håber, at vi kan levere nu og komme ud med et ekstremt robust produkt, der kan bruges i hele verden,” siger Akshay Pai.


Q&A: Keld Laursen, Professor og Leder for Institut for Strategi og Innovation på CBS

– Hvorfor er det vigtigt, at virksomheder i life science-industrien bliver bedre til at arbejde sammen på tværs (af biotech, medtech, healthtech osv.)?

”Der er en grund til, at der ikke kun er én virksomhed på det her felt men 1000 forskellige, som hver især fokuserer på noget særligt. Det giver specialisering, hvilket også giver økosystemet mulighed for at få en fordel ved at koordinere aktiviteter med hinanden. Man kan bundle produkterne på tværs – der kan eksempelvis være en sammenhæng mellem medicinsk behandling og udstyr til patienterne. Og hvis man kan tilbyde en mere komplet løsning i fællesskab, så dem der skal aftage løsningen kan få reduceret deres koordinationsomkostninger, står man stærkere.”

– Hvorfor skal life science-startups i højere grad blande sig med tech-startups fra andre industrier?

”Konteksten betyder meget, men man har helt forskellige salgskanaler og produktcyklusser, som i medicin er meget, meget lange sammenlignet med andre. Derfor er jeg ikke overbevist om, at tech-branchen er den, man generelt skal kigge mest efter. Man kan selvfølgelig altid lære noget fra andre og erfaringsudveksle på et mere generelt grundlag. Men snakker man om at afsætte væsentlige ressourcer til samarbejdet, så tror jeg tiden er bedre givet ud med at arbejde sammen med aktører i relaterede brancher.

Med det sagt kan man godt forestille sig nogle komplementære produkter på tværs. Med medicinske apparaturer kan der jo sagtens være noget bundling med forskellige produkter i tech-branchen, som så måske integreres.”

UGENS STARTUP: