Det danske startup Chabber var nået hele vejen til sidste runde i kampen om optagelse i den magtfulde accelerator Y Combinator, før de fik et afslag. Trods afslaget har startuppet dog ingen intentioner om at skrue ned for vækstambitionerne.

Efter flere ansøgningsrunder og et Skype-interview var det lykkes det danske startup Chabber at komme blandt de sidste 500 startups, der skulle kæmpe om en af de 100 pladser i den præstigefulde accelerator Y Combinator. Med et ansøgerfelt der startede på 10.000 startup, var det bare det sidste nøglehul, der skulle forceres – i form af et 10 minutter langt interview i Silicon Valley.

”Vores indtryk, da vi kom ud, var, at det gik rigtig godt. Vi var derinde i præcis 10 minutter, og fik skudt noget der ligner 30-40 spørgsmål i hovedet. Så vi kom godt omkring casen, der var god energi og jeg synes vi fik svaret glimrende på det hele. De var skide flinke og alt var egentlig godt. Men det endte alligevel med et afslag,” fortæller Sebastian Løvgreen, medstifter og CEO i Chabber.

Læs også: Afgørelsens time: Chabber står på dørtærsklen til verdens mest magtfulde accelerator

Nålestiksmanøvren på 2,5 døgn i Silicon Valley – hvoraf halvdelen blev brugt på flyveturen, gav altså ikke det udfald, som stifterne havde håbet. Alligevel fortryder de ikke at have brugt tid og ressourcer på ansøgningsprocessen.

”Med almindelig god vindermentalitet er det jo træls at blive valgt fra ligemeget hvad. Men det var en god oplevelse, og forberedelsen op til har igen lært os vores case at kende ned i mindste detalje. Man kommer lige et spadestik dybere,” siger Sebastian Løvgreen.

Er markederne for forskellige?

“Det her var en rigtig svær beslutning for os. Jeres energi og passion for spacet var til at tage og føle på, men vi var bekymrede for, at i satser stort på et US-market med indsigter der ikke nødvendigvis kan oversættes så godt fra den region, hvor i er startet,” lød det i mail-afslaget fra Y Combinator.

Chabbers platform for serverings- og køkkenfreelancere – som de kalder ’Chabbers’ – har fået godt fat i både Danmark og Norge. Men grundlæggende var Y Combinator bekymret over, at den freelancende arbejdsstyrke i Danmark ikke er magen til dén i USA.

”Det, der endte med at blive udslagsgivende, var retentionelementet ift. Vores ’Chabbere’ på platformen. Vi prøvede selv at italesætte det tidligt, men de var ikke helt overbeviste. I Danmark og Norge er vores freelancere meget studerende som bruger platformen ved siden af studiet for at tjene lidt ekstra. I USA er freelance-billedet noget andet, hvor der er flere fuldtidsfreelancere i branchen,” forklarer Sebastian Løvgreen.

Alligevel opfatter Chabber langt fra afslaget som udelukkende negativt. Sammen med afslaget fulgte nemlig en opfordring til at søge igen på et senere tidspunkt – når der er flere beviser på, at modellen også fungerer i USA. Og Sebastian Løvgreen afviser da heller ikke, at de vil give det et forsøg mere, hvis timingen passer.

Satser stadig på ekspansion

Y Combinator var bekymrede for, at Chabbers arbejdsstyrke bliver skiftet for hurtigt ud, så startuppet kommer til at bruge for mange penge på at hverve ’Chabbere’ i forhold til indtjeningen på dem. Men indtil videre har Chabber formået at tjene penge på modellen, og derfor har de heller ingen planer om at bremse ekspansionen foreløbigt.

”Jeg synes helt klart, at det har været et skulderklap og thumps up, til at det vi gør nu – og har gjort indtil nu – er godt. Vi har bevist nogle ting, og skal blive ved med at bevise nogle ting,” siger Sebastian Løvgreen.

Før ansøgningen til Y Combinator var ekspansionsstrategien primært fokuseret på Norge – hvor Chabber allerede er til stede – samt Sverige og Holland. I arbejdet med Y Combinator fremskyndende startuppet USA-planerne, men nu er de tilbage til udgangspunktet, hvor der først skal tages hul på det amerikanske marked i 2020. For teamet har stadig stor tiltro til, at platformen også fungerer i USA.

”Det er nok positivt nok at tage et par markeder mere i Europa, inden vi kigger mod USA. Men mange freelanceplatforme kører som smurt derovre, og der umiddelbart ikke noget ved vores platform, der ikke kan oversættes til USA. Selvfølgelig skal der nok komme overraskelser og læringer undervejs, men jeg tænker kun det er positivt, at der er en større freelancekultur derovre,” siger Sebastian Løvgreen.