You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

ChatGPT er ikke nok: Startup hjælper ordblinde med at læse og skrive med ét klik

Hvor kommer navnet fra? Det udtales som det engelske ord ”Clearly”, men staves Cliarly. Og det er der en særlig grund til: ”Clearly var bare et fedt navn, fordi vi gør tingene klarere. Men jeg er jo ordblind, så jeg skrev det bare, som jeg tænkte, det skulle staves. Og det er sådan, vi staver det nu,” fortæller stifteren.
@Redaktionen

Med hjælp fra kunstig intelligens gør startuppet Cliarly det nemmere at skrive og læse. Målgruppen er ordblinde, men de effektive værktøjer har allerede fundet en bredere brugerskare.

Med hjælp fra kunstig intelligens gør startuppet Cliarly det nemmere at skrive og læse. Målgruppen er ordblinde, men de effektive værktøjer har allerede fundet en bredere brugerskare.

This post is also available in: English

Hvad gør man, hvis man er ordblind, og ikke synes, de værktøjer, der allerede findes til at hjælpe med retstavning og oplæsning, er gode nok? Hedder man Jakob Frederik Lykke, begynder man at bygge bedre værktøjer selv.

Han har nemlig stiftet startuppet Cliarly, der har udviklet Cliarly Corrected, som fejlretter tekst med ét klik, samt en oplæsningsfunktion, der kan gøre studiebøger til lydbøger.

”Jeg er selv ordblind og har udfordringer med læsning og skrivning. Derfor har jeg valgt at bygge Cliarly med den viden, jeg har fra AAU, og den erfaring jeg har med kunstig intelligens gennem mange år,” siger Jakob Frederik Lykke, Founder & CEO af Cliarly, og fortsætter:

”Vi har et produkt i markedet, som hjælper ordblinde mennesker, og vi har fundet product/market-fit. Men Cliarly hjælper også allerede en masse brugere, som ikke er ordblinde: Vi har alt fra marketingsbureauer til universitetsstuderende på løsningen.”

Fakta: Mød Cliarly – og 4 andre, lovende startups på Digital Tech Summit

– Fem startups er blevet udvalgt fra de danske universiteter til at pitche deres løsning på årets Digital Tech Summit i Øksnehallen d.30. oktober.

– Digital Tech Summit er Nordens største Deep Tech Event: 3.000 har allerede tilmeldt sig.

Ét tryk lokker brugerne

Oplæsning og stavekontrol er ingen ny opfindelse. Det særlige ved Cliarly er, at startuppet bruger avanceret kunstig intelligens. Deres stavekontrol fungerer i virkeligheden som en oversætter, der oversætter tekst med fejl til velskrevet tekst – og dét på et meget højt niveau, fordi Cliarly træner på særlig data fra ordblinde.

”Vores produkt er en del anderledes end stavekontrollen i Word eller Grammarly. Vi sætter ikke røde streger under forkerte ord undervejs. I stedet er vi så sikre på vores rettelser, at vi retter det hele med et klik og bare viser rettelserne bagefter. Det gør, at vi kan rette tekst meget hurtigt og på samme niveau eller bedre, end hvis du fik en sekretær til at rette din tekst,” fortæller Jakob Frederik Lykke.

Cliarly kigger nemlig ikke kun på stavefejl, men sikrer også, at meningen i teksten er rigtig. For ordblinde betyder det, at de hurtigt kan sikre, at de ikke bliver misforstået. Og det har vist sig, at ikke-ordblinde også er interesserede i den funktion – særligt i et hurtigt arbejdsmiljø, hvor meget kommunikation foregår på skrift.

”Jeg blev overrasket over at snakke med vores brugere; det er også nogen, der arbejder i store virksomheder og har læst dansk på universitetet. De synes også, det er meget lækkert at kunne rette en hel tekst med ét tryk på en knap og lytte til deres e-mails med vores oplæsning,” siger Jakob Frederik Lykke.

Derfor har vi selvfølgelig også afslutningsvist rettet artiklen her med Cliarly.

Fakta: Om Cliarly

– Cliarly gør det enkelt at læse og skrive mere selvsikkert. Særligt for ordblinde, som med løsningen kan læse og skrive hurtigere.

– Løsningen er udviklet af Jakob Frederik Lykke, som selv er ordblind. Han begyndte at udvikle løsningen, mens han læste til softwareingeniør på Aalborg Universitet, og har siden fortsat i universitetets innovationsmiljø AAU Innovate, som har hjulpet med forretningsudviklingen i startuppet.

– Løsningen blev officielt lanceret i foråret. Siden er 1.000 brugere kommet på løsningen – blandt andet større virksomheder som Norlys og Loxam.

UGENS STARTUP: