Clearhaus: Kvinder erobrer den danske e-handel

Både e-handel og iværksætteri har længe været mandsdomineret, men det ser ud til at være på vej til at ændre sig. En analyse fra Clearhaus viser, at andelen af kvindelige iværksættere indenfor e-handel er steget markant de seneste fem år.

Både e-handel og iværksætteri har længe været mandsdomineret, men det ser ud til at være på vej til at ændre sig. En analyse fra Clearhaus viser, at andelen af kvindelige iværksættere indenfor e-handel er steget markant de seneste fem år.

Selvom vi i Danmark har et væld af dygtige, succesfulde og kvindelige iværksættere, er der for kvindekønnet stadig en slagside i startupverdenen. Kun én ud af otte investeringer gik på tværs af Norden i 2018 til teams med mindst én kvinde. Og “The State of European Tech 2018” viste, at næsten halvdelen af kvinderne i branchen har været udsat for kønsdiskrimination.

Men inden for e-handel er nye vinde begyndt at blæse. Det viser en analyse lavet af indløseren Clearhaus.

Virksomheden har kigget nærmere på de 5.000 danske webshops, som virksomheden leverer betalingssystem til, og analysen viser, at antallet af kvindelige iværksættere indenfor e-handel er steget fra 20 procent i 2015 til 28,5 procent i 2019.

Mere end et kønt ansigt

Da Camilla Louise Krøyer i 2015 startede modevirksomheden Trendday, blev hun en del af den positive kvindetrend indenfor e-handel. Og det glæder hende.

“Jeg synes, det er fantastisk, at der kommer flere og flere kvindelige iværksættere til. Jeg ved, at bare fordi det er et andet køn, så sidder vi med mindst lige så mange gode ideer og ting, vi vil prøve af, som mænd,” siger Camilla Louise Krøyer.

Virksomheden startede hun sammen med Kasper Bondegaard, og selvom hun i lige så høj grad som ham er medstifter af selskabet, bliver hun ikke altid opfattet sådan.

“Jeg møder ofte mænd, der straks har en ide om, at jeg i virksomheden formentlig bare er et pænt ansigt, der i vores regi er dygtig til at tage fotos og se godt ud i de varer, vi sælger. Det er meget tydeligt, og jeg har faktisk for ofte oplevet, at møder er afsluttet med ‘Camilla, du har virkelig overrasket mig. Jeg har fået et helt nyt indtryk af din plads i virksomheden’. Dét er jeg så træt af. Så jeg synes hurtigt, at det kan komme til at ligne, at vi kvinder står i skyggen af de mænd, vi arbejder med eller driver vores virksomhed med,” siger hun.

Mænd starter tidligere end kvinder

En anden tendens analysen viser er, at der er kommet langt flere unge webshopejere mellem 18 og 24 år siden 2015. Men væksten blandt de unge iværksættere er i høj grad drevet af mænd.

Næsten 6 procent af mandlige webshopejere hører til i den yngste aldersgruppe, mens kun 2,7 procent af kvinderne er 18-24 år. Det betyder, at hele 87 procent af de 18-24 årige iværksættere er mænd.

Kigger man nærmere på tallene fra de seneste fire år, ser man, at kvinder typisk starter deres egen webshop, når de er i 40’erne. Det ser dog ifølge Clearhaus ud til at ændre sig, så vi i fremtiden vil vi se flere unge, kvindelige iværksættere inden for e-handel.

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev

...så får du de seneste nyheder og største historier om tech og startups lige i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY