Cluster City: Bergen finder sit speciale i klyngesamarbejderne

Oslo skygger stadig, men med en kombination af lokale penge, tunge traditionelle erhverv og samarbejde på tværs af klynger er Bergen ved at markere sig på startup-kortet.

De norske huse kravler rundt mellem skov og fjord på de syv bjergtinder, der omkranser Bergen. I århundreder har folk slået sig ned netop her, for at leve af og med naturen i den lille storby – og det charmerer.

Men under overfladen er byen langt mere end et postkort for turister. Områdets olie og fisk har gjort byen velhavende, og de seneste år er et spirende startup-økosystem begyndt at vise sig ovenpå kystbyens traditionelle industrier indenfor olie, offshore, det maritime og havbrug.

”De nye startups står på skuldrene af de eksisterende industrier, for miljøet indeholder i forvejen både leverandører og underleverandører til de store industrier,” forklarer Hilde Indresøvde, General Manager i Bergen Teknologioverføring, der arbejder med kommercialisering af innovation i Bergen-området.

Samtidig er de lokale rigmænd og -kvinder begyndt at få øjnene op for den nye investeringsmulighed, som kan supplere deres traditionelle fokus på ejendomme.

”Der er en del rige familier i området, og de er begyndt at sætte deres penge på arbejde i startupmiljøet. Lokale investorer er kommet på banen og der er blevet oprettet l okale fonde – og det er især sket indenfor de seneste 2-3 år,” siger Hilde Indresøyde.

For enden af flyvingen viser Bergen sig midt i den vilde, norske natur.
For enden af flyvingen viser Bergen sig midt i den vilde norske natur

Innovationen opstår på tværs af specialer

Oslo er stadig det suverænt største startup økosystem i Norge, og Trondheim har med sit tekniske universitet en stærkere tech-scene end Bergen.

Men i en by med 250.000 indbyggere, hvoraf 5.000 er forskere og 30.000 studerer, er der en helt naturligt innovativ kraft. Tidligere har den primært drevet de etablerede industrier indenfor offshore, fiskebrug og maritime erhverv, men efter oliekrisen i 2014 er flere talenter drevet over i startup-miljøet.

”Vi har set en fin udvikling på både projekter, aktører og investorer de seneste 5-6 år. Bergen er en up and coming historie,” mener Per Arve Frøyer, Senior Advisor i Innovation Norway, som følger og finansierer startups i norges Vestlandet.

Læs også: Norges udfordring: Hvordan kommer vi fra startups til scaleups?

Han peger især på Bergens styrke indenfor klynger, hvor byen tæller hele syv specialer: Maritim, klima, medier, energi, helse, finans og teknologi.

”Der er uforholdsmæssigt mange klynger, og det er ret specielt i forhold til resten af det norske økosystem, at klyngerne arbejder tæt sammen på tværs. Måske fordi vi er i et nærmiljø, hvor alle kender alle, er det et økosystem der inkluderer både startups og etablerede spillere på tværs af klyngerne,” siger Per Arve Frøyer.

Det gælder eksempelvis medieklyngen Media City, som huser 1200 arbejdspladser over 45.000 kvadratmeter. Her sidder både norske TV2, det statslige NRK og Bergens regionale avis side om side med lokale medie-startups.

”I Bergen er communitiet meget tæt og samarbejder meget på tværs. Og det er når, der er crossover mellem klynger, at innovationen sker,” mener Hilde Indresøyde fra Bergen Teknologioverføring.

Mangler lysende fyrtårn

Norske startups som Xeneta, Kahoot! Og Unacast har rejst store, internationale investeringsrunder de seneste år, men Norge har endnu ingen skindene unicorn at fortælle om, og økosystemet halter stadig efter resten af norden, når det gælder investeringer fra Venture Capital-fonde.

”Jeg stiller spørgsmål ved, om Norge er underfinansieret – hvis man altså kigger på andre steder end VC-fonde. Der foretages meget innovation og udvikling internt i corporates og industrien, men investeringer i intraprenørskab bliver ikke regnet med i de nordiske oversigter over tilgængelig kapital for innovation,” siger Maria Amelie, konsulent hos Angel Challenge og forfatter til bogen ”Alt eller Ingenting” om det norske startup-økosystem.

At de tunge virksomheder er så involverede i innovation kan dog også blive en hæmsko for økosystemet, hvis olieindustrien igen bliver så lukrativ som før 2014.

”Hvis du kan få lov at innovere hos corporates, der har et flat hieraki, gode ordninger for ferie og familie, og du tjener gode, faste penge mens du gør det, hvorfor skulle man så satse på et startup?” spørger hun.

Maria Amelie konsulent hos Angel Challenge og forfatter til bogen Alt eller Ingenting om det norske startup økosystem på scenen under Startup Extreme festivalen i Bergen Foto Frederik SteenStartup Extreme

Interessant miljø for investorer

Selvom Norge på flere områder halter efter de øvrige nordiske lande, er udenlandske investorer så småt begyndt at interessere sig for det spirende økosystem. Blandt andet danske Christian Jantzen fra Futuristic.vc.

”Jeg har en tese om, at Norge er ved at have deres Finland-moment. Da Nokia døde, blev en masse tvunget til at finde nye job og innovation blev skabt. Det samme sker i Norge efter oliepriserne faldt i 2014,” siger Christian Jantzen.

Når et stort træ vælter i regnskoven, så giver det næring til hele det underliggende økosystem, og han mener, det er det samme der sker i Norge: Talenter giver næring til startups i stedet for olieindustrien. Og med startups som Kahoot, Xeneta og Unacast – sidstnævnte rejste tidligere på året en serie B-runde på 17,5 millioner dollars – er de nye, norske fyrtårne på vej.

”Der mangler stadig serieiværksættere og angel-investorer, men det giver en mulighed som investor, fordi der ikke er så meget konkurrence om de gode startups. Når de begynder at accelerere, skal Norge nok hurtigt hale ind på resten af Norden. Det der kommer til at tage lang tid er kulturen,” mener han.

Christian Jantzen er stifter af futiristic.vc og danmarks yngste business angel

 

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev

...så får du de seneste nyheder og største historier om tech og startups lige i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY