This post is also available in: English
Forskningsprojektet har til formål at udvikle en database, der kan anvendes i et simuleringsværktøj til præcist at forudsige energiforbrug og kulstofemissioner fra byggeprojekter. Dette vil gøre det muligt for bygherrer at dokumentere byggeriers emissioner og energiforbrug baseret på faktiske data i stedet for estimerede oplysninger fra producenter.
Læs også: Digitale tvillinger skal gøre byggebranchen grønnere – TechSavvy
I dag baseres beregninger af byggeprojekters energiforbrug og CO2-emissioner typisk på data fra producentmanualer og faktaark. Men disse estimater kan være upræcise på grund af det store antal energiforbrugende og CO2-udledende kilder, der findes på en byggeplads.
“For at overholde byggeriets standarder for energiforbrug og CO2-emissioner beregner man i dag et byggeris samlede udledninger og forbrug på baggrund af oplyste tal i manualer og faktaark fra producenter af diverse maskiner, værktøjer, belysning og andre nødvendigheder på byggepladsen. Sådanne estimater er imidlertid unøjagtige på grund af det store antal energiforbrugende og CO2-udledende kilder og manglen på faktiske historiske data,” forklarer Adjunkt Jhonattan Martinez Ribon, der leder projektet, på Aarhus Universitets hjemmeside.
For at forbedre præcisionen af disse målinger introducerer projektet et netværk af IoT-sensorer, der vil indsamle data i realtid. Disse sensorer vil måle forskellige parametre, såsom maskinernes position, effektivitet og tomgangstid, og derved give et mere præcist billede af det samlede energiforbrug og emissioner.
Fra jordarbejde til omfattende byggepladsdata
Projektet, der går under navnet “Predictive carbon emissions monitoring and control system for earthwork and interior work using simulation and remote sensing technologies,” er udviklet i samarbejde med de danske it-virksomheder Clevertrack ApS og Acembee ApS. Ifølge Jhonattan Martinez Ribon er projektet det første i en serie og fokuserer i første omgang på jordarbejde og indvendigt arbejde på byggepladser.
“Energiforbrug og udledning af CO2 er kun én bekymring. Vi kan også bruge sensorer til f.eks. at måle arbejdernes velbefindende eller en lang række andre variabler, der til sammen har til formål at forbedre byggeriet,” siger han.
Projektet, som løber over halvandet år, har et samlet budget på 2 millioner kroner, hvoraf den ene million er bevilget af We Build Denmark. Målet er at nå et Technology Readiness Level (TRL) på 5, hvilket betyder, at teknologien vil blive testet og valideret i både laboratorie- og byggescenarier. Projektet forventes at give værdifuld indsigt i udviklingen af emissionsovervågnings- og kontrolsystemer, der kan hjælpe med at reducere byggebranchens CO2-fodaftryk.