Community-fokuseret app understøtter en hastigt voksende sport

Community-fokuseret app understøtter en hastigt voksende sport

‘Mountainbike United’ vil styrke fællesskabet i cykelsporten ved hjælp af et digitalt lag. Foto: Lasse Martinussen.
@Redaktionen

Sportrackerappen ‘Mountainbike United’ samler hele mountainbike-miljøet på samme platform. Appen gør det fleksibelt og lettilgængeligt at komme afsted, og giver de mange mountainbikere mulighed for at organisere sig på tværs af alder og niveau.

Sportrackerappen ‘Mountainbike United’ samler hele mountainbike-miljøet på samme platform. Appen gør det fleksibelt og lettilgængeligt at komme afsted, og giver de mange mountainbikere mulighed for at organisere sig på tværs af alder og niveau.

Skrevet af Camilla Bevensee, Nordic SportsLab

To retvinklede trekanter danner et sort ’M’ mod en neongrøn baggrund, og sikrer at du altid kan få øje på din trofaste mountainbike-følgesvend i virvaret af apps på din startskærm. Du trykker, og kort efter har du dit feed af tracks, ture, grupper og nyheder scrollende under din tommelfinger.

Du trykker ’Go’ og tramper afsted på starten af et 24 km langt mountainbike-spor, hvor der er anmeldt ’hårde bakker’ og ’mudrede sving’. Du er mountainbike-entusiast, og som tusindvis af andre entusiaster, har du ugentligt Mountainbike United ved hånden, når du skal ud at dyrke din sport.

Grundlægger Morten Kamp Schubert er ikke i tvivl om målet: At blive den førende tjeneste inden for mountainbikesporten på verdensplan. Med relanceringen af appen i starten af året, er techiværksætteren og hans team på vej i den rigtige retning. I den nye version er fællesskabet i centrum, og appen indeholder – udover en guide til spor – nu også en hel række features, der skal favne det ’community’, som er så stor en del af at køre mountainbike.

”Vi vil være appen mountainbikere søger til – ikke kun når de cykler, men også når de ikke cykler, og hver gang de tænker på at cykle,” fortæller Morten Kamp Schubert.

Morten Kamp Schubert har ambitioner om at Mountainbike United bliver den foretrukne app blandt mountainbikere. Foto: Lasse Martinussen

Teknologien får flere i skoven

Relanceringen af sportrackeren som et samlet univers for mountainbike, er støttet af DGI’s innovationsforløb for iværksættere DGI Impact, der de seneste tre år har udvalgt en håndfuld startups med potentiale til at udvikle og udbrede sport i Danmark, og støttet dem med beløb på op til en halv million kroner.

”Med appen er det muligt at komme ud og prøve sporten af, og fordi den er med til at gøre træningen mere fleksibel, kan den også bruges som et rekrutteringsværktøj til at få flere i gang med at cykle mountainbike,” forklarer Jakob Breddam, projektleder i DGI Impact.

Han håber, at appen kan støtte op om de klubber, der er etableret flere steder, og være med til at fastholde dem, der allerede er i gang. For med appen kan de få trænet, når det passer dem, og der hvor de lige er og har taget cyklen med hen.

Morten Kamp Schubert fra Mountainbike United er enig i, at de med deres app skal være med til at støtte de traditionelle klubber, og den måde de organiserer sig på. Der er flere features på vej i appen, som gør det nemmere for klubberne at holde styr på deres medlemmer og udbyde åbne træninger, men han lægger også vægt på, at det for ham er vigtigere, at platformen kan håndtere alle typer af grupper, der gerne vil køre mountainbike.

”Vi jo grundlæggende set også interesseret i at få samlet folk i officielle klubber, men vi vil gerne samle folk i andre grupperinger også. Om det så er en flok naboer, venner, kollegaer, forretningsforbindelser eller nogen, der har mødt hinanden på appen, så kan vi gøre en masse for dem, og det skal vi blive ved med,” forklarer app-udvikleren og fortsætter:

”Der er mange som ikke engang betragter det som sport, mere som motion, en fritidsinteresse, eller en hobby. Derfor er det også kun en meget lille del af dem, der kører mountainbike, som er medlem af en klub.”

Den øgede tilgængelighed og fleksibilitet appen faciliterer er da også vigtigere for DGI’s Jakob Breddam, end at mountainbikerne melder sig ind i en klub som det første.

”Mountainbike United er uden tvivl med til at gøre mountainbikesporten mere fleksibel og lettilgængelig for rigtigt mange. Appen faciliterer, at brugerne kan smide deres cykel bag på bilen og køre en tur på et nyt spor på vej til familiefest i den anden ende af landet, eller finde og mødes med andre, der har taget cyklen med i sommerhuset. Og det er vigtigt for at sporten skal blive ved med at vokse, så der på sigt kommer flere klubber med endnu flere medlemmer,” forklarer Jakob Breddam.

Morten Kamp Schubert (forrest til højre) har kørt mountainbike altid og sætter især stor pris på det sociale aspekt af sporten. Foto: Lasse Martinussen

Gamification gør det sjovere

Jakob Breddam fremhæver også den gamification, der så småt er blevet en del af appen, som en vigtig faktor i det potentiale han ser projektet har til at få flere ud i naturen og dyrke sport.

Morten Kamp Schubert er ikke bleg for at dele sit ’Ride the world’-Danmarkskort,
hvor der er store dele der er farvet grønt.

”De har lavet et oversigtskort, der bliver farvet efter hvilke spor, man har kørt, og så gælder det jo om at få farvet hele Danmarkskortet grønt. Det er sådan en sjov feature, hvor man kan konkurrere lidt med sig selv, som måske gør at flere kommer afsted,” siger han.

Udvikler Morten Kamp Schubert har en lang række gamification-features i ærmet, der minder om ’Ride the World’, som allerede er blevet en populær udfordring i miljøet.

”For mange er sådan nogle konkurrencer uimodståelige. Vi kan se, at det for nogle af vores brugere, har ændret deres adfærd og måde at dyrke sporten på. Lige pludselig bliver det dem magtpålæggende at sætte det næste kryds, at farve det næste område,” forklarer den aktive founder, der også selv planlægger at få farvet hele verden grøn med tiden.

Appen forebygger konflikter

Mountainbike United henvender sig til dem, der cykler mountainbike, men Morten Kamp Schubert forklarer, at appen er udviklet med øje for at alle brugere i skoven, skal kunne sameksistere på trods af forskellig hastighed og interesse.

”Vi vil gerne hjælpe miljøet og de forskellige naturbrugere med at komme overens og sameksistere. Det gør vi ved at guide mountainbikerne hen til de steder, hvor der er officielle spor,” siger han.

Selvom alle og enhver kan finde en rute i skoven, der er fed at køre, er der af hensyn til andre brugere af skoven ikke plads til dens slags brugergenereret indhold på Mountainbike United.

”Vi lægger kun ruter som er godkendt og accepteret ind, så vi styrer rytterne væk fra stier og områder, hvor de måske ikke er så velkomne. Det er tit, at man som mountainbiker ikke er så velkommen, hvis man tonser afsted på en meget trafikeret vandresti eller cykler i hundeskoven,” forklarer Morten Kamp Schubert, der selv har dyrket den terrængående cykelsport altid.

Jakob Breddam, projektleder i DGI Impact, mener at Mountainbike United er med til at gøre sporten sjovere og mere tilgængelig. Foto: Lasse Martinussen

På de officielle og godkendte spor ved skovens andre brugere, at de kan forvente, at en cykel kommer farende. Så de er på vagt og holder sig fra at færdes på og omkring sporene. Det samme gælder ikke i resten af skoven, og det kan føre til dårlige oplevelser og endda sammenstød. Ved at lede brugerne hen til de godkendte spor, er appen med til at forebygge konflikter, der ellers kunne opstå, når de mange uorganiserede mountainbikeryttere i høj fart indtager naturen.

Interessen for mountainbikesporten er ifølge Naturstyrelsen eksploderet i Danmark de seneste fem år, og især under coronakrisen har der været øget aktivitet på sporene. Der findes ikke eksakte tal, men det anslås at op mod 300.000 danskere kører mountainbike mere eller mindre regelmæssigt. Af dem er kun omkring 3 procent organiseret i traditionelle klubber.

Appen har nu 133.000 downloads i alt, og Morten Kamp Schubert anslår at omkring 60.000 er aktive brugere. Det er gratis at hente og bruge appen i en basic-udgave, mens en lang række features kræver at man bliver abonnent og betaler 49 kr./måned.

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev

...så får du de seneste nyheder og største historier om tech og startups lige i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY