Contech Lab: Danmark kan blive den grønne ’startup nation’ inden for byggeri

Det er afgørende at vi i højere grad tænker ud over Danmarks grænser og vækster vores grønne virksomheder hurtigere, mener Christina Haupt Toft, Netværkschef i Contech Lab.
@ChristinaHauptToft
Hvis vi tager ved lære af Israels startup-satsning i Danmark, kan vi blive et foregangsland og mekka for grønne startups, mener netværkschef i Contech Lab, Christina Haupt Toft, i dette indlæg.

Skrevet af Christina Haupt Toft, Netværkschef i Contech Lab


Man kalder Israel og især Tel Aviv for verdens ‘Startup Nation’. Og selvom, mange lande inkl. Danmark kunne lære meget af deres udvikling, har vi også noget herhjemme, de kunne bruge mere af.

På sine blot 52 km2 har Tel Aviv den højeste startup ratio i verden. Og regeringen planlægger at bygge 1,5 millioner nye boliger inden 2040 i urbane områder. Det er lykkedes at skabe et unikt og modent startup-miljø, som vi ser vokse støt inden for ConTech (construction technologies) og PropTech (properties technology) – lige på nær, når det gælder bæredygtighedsfremmende teknologi. 

Måden vi bygger og lever på er mere afgørende end nogensinde med en massiv befolkningstilvækst, en stigende urbanisering over de kommende årtier samt det faktum, at byggebranchen globalt direkte og indirekte står for ca. 38% af den samlede CO2-udledning. 

Og her er vi langt fremme i Danmark. Både branchens frontrunner-virksomheder og startup-miljøet er langt fremme i forhold til CO2-udledning i den eksisterende bygningsmasse, materialegenbrug og- genanvendelse, nye materialer mm. og det er medvirkende til, at den danske byggebranche er førende på bæredygtigt byggeri. Områder som alle lande før eller siden vil skulle forholde sig til for kombinationen med urbanisering og høj CO2-udledning stiller krav til innovationen.

Danmark har vi historisk set vist mod til at gå efter innovative grønne løsninger, men det er afgørende at vi i højere grad tænker ud over Danmarks grænser og vækster vores virksomheder hurtigere. Her kan Danmark måske lære noget fra “The Startup Nation” i forhold til at skabe stærke innovationsmiljøer og et stærkt miljø for risikovillig kapital, hvor den gode idé har mulighed for at gå fra startup til global vækstvirksomhed. 

Hvis vi i Danmark for alvor kombinerer bæredygtighed, tech og et stærkt startupmiljø, kan vi skabe sunde danske virksomheder og et stærkt økosystem inden for ConTech og PropTech. Byer og andelen af byggeri vokser stødt, og det kræver innovative, bæredygtige løsninger, der kan skaleres internationalt, være økonomisk værdiskabende og forme den urbane vækst. 

Med de rette rammer kan ConTech og PropTech i Danmark potentielt blive nogle af fremtidens erhvervsfyrtårne. Hvis vi formår at tage ved lære af Tel Aviv, kan vi blive verdensførende inden for bæredygtigt byggeri og samtidig understøtte skabelsen af fremtidens arbejdspladser i Danmark. 

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev

...så får du de seneste nyheder og største historier om tech og startups lige i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY