Mens folk over hele verdenen bliver smittet med Covid-19, og udgangsforbud bliver udstedt på stribe, er det ved at stå klart, at Coronakrisen ikke slutter foreløbigt. Det afføder ikke kun frustration, men også sammenhold. Og nu har en lille hær af startups taget det i egen hånd at bidrage til løsninger i krisetiden – gennem teknologi.
Projektet hedder CoronaTech, og startede i sidste uge. Allerede nu, har flere teknologiske-problemknusere meldt sig til initiativet. I en LinkedIn-tråd, bliver der i kommentarsporet kastet gode idéer frem og tilbage. De kreative løsninger lyder på alt fra digitale donations-krammere til tidlige firmajulegaver.
CoronaTech-bevægelsen har lavet en digital kommunikationsplatform, hvor kreative hoveder kan mødes og diskutere udfordringer, og løse dem via teknologi. Udfordringerne kan være næsten hvad som helst – men altid relateret til Corona og tekniske løsninger.
Læs også: Corona-karantænen rammer. Men hvad betyder det for iværksættere og startups?
Nyt nærvær – virtuelt
De danskere, der normalt ville nyde en Aperol Spritz i solen på Vesterbro på nuværende tidspunkt, sidder istedet inde i en lejlighed uden udsigt til hverken drinks på Vesterbro eller ugentlig middag med pigerne. Det lyder muligvis forkælet, men ensomhed er en reel ting mange i samfundet oplever den disse dage.
Især ældre og udsatte har ofte ikke selv mulighed for det sociale fix, man kan få når man bevæger sig i Fakta.
“Hvis du kun er derhjemme og ser nyheder, dør du af frygt og ensomhed efter en måned,” siger iværksætteren Esben Gadsbøll, der er en af hovederne bag Coronatech.
Han mener, at det i denne tid er vigtigt at finde nye måder at få nærvær på og optage nye hobbyer, nu hvor hverdagen ikke er som den plejer. Her kan teknologien hjælpe, og Esben Gadsbøll nævner eksempelvis en virtuel bogklub eller en en strikkegruppe som mødes hver onsdag – på nettet.

Time for time, dag for dag
Livet er på få uger gået fra en enkelt TV2-medarbejder med en vild historie til lukning af alle cafeer, restauranter, skoler og offentlige institutioner – samt forbud mod forsamling af mere end ti mennesker. Det efterlader ikke kun borgere ensomme, men flere arbejdsløse.
“De hundredvis af udfordringer, der er lige nu, kan vi kun løse sammen, og de udfordringer der ikke var i går, er der måske i morgen,” siger Esben Gadsbøll.
Han mener, at teknologiske platforme blandt andet kan være med til at forbinde eksempelvis fyrede kokke med køkkener i, nu lukkede, institutioner. Kokkene kan dermed fortsætte erhverv, med eksempelvis at lave takeaway til de isolerede.
En anden løsning, kan være at bruge videokonferencer til foredrag, hvor folk efterfølgende kan blive inddelt i arbejdsgrupper og fortsætte debatten – også selv om de sidder i hver deres stue.
Læs også: Survival Guide: 3 Konkrete Råd til at Komme Økonomisk Gennem Krisen
Ikke et langhåret projekt
De mange gode idéer initiativet vil afføde, behøver ikke nødvendigvis stoppe når virussen gør. For selvom “Coronatech” ikke kommer til at fortsætte, vil Esben Gadsbøll ikke afvise, at der kunne komme nogle tech-startups ud af de samarbejder Coronatech facilitere.
“Vi kommer ikke til at opfinde et eller andet langhåret projekt, der tager tre år at eksekvere. Vi kommer til at tage eksisterende software, men gentænke dem,” siger Esben Gadsbøll, og uddyber: “Dem der er med ved, at vi kører på max hastighed, det bliver vi nødt til.”
Så gerne et samarbejde med Røde Kors
Danskerne melder sig til meget frivilligt arbejde, og blandt andet Røde Kors, har fået enormt mange henvendelser fra folk der vil hjælpe med indkøb, hundeluftning osv.
Her mener Esben Gadsbøll også at teknologien kunne være brugbar:
“Det kunne være smart, hvis Røde Kors og vi samarbejdede. I stedet for at man skal ringe og give adresse og telefonnummer, kan man jo hive fem vakse iværksættere ind, der kan løse problemet på en billigere og, fremfor alt, mere skalerbar måde”.
Eksempelvis kunne løsningen være en app, der via GPS kunne forbinde hjælpere med de ældre, eller udsatte. Behovene kunne skrives ind, og var man “online”, kunne man kontaktes – til eksempelvis hundeluftning eller indkøb.