Cybersikkerhed spås en eksplosiv fremtid. Cyber Hub vil sikre, at Danmark får en fremtrædende rolle

Cybersikkerhed spås en eksplosiv fremtid. Cyber Hub vil sikre, at Danmark får en fremtrædende rolle

Lars Bajlum Holmgaard Christensen, Executive Director of Cyber Hub.
@Redaktionen

Som branche er cybertech i vækst, og meget tyder på, at rejsen kun lige er begyndt. Alle virksomheder, som ønsker at digitalisere, har nemlig i stigende grad behov for cybersikkerhed, og det gør vækstpotentialet enormt.

Som branche er cybertech i vækst, og meget tyder på, at rejsen kun lige er begyndt. Alle virksomheder, som ønsker at digitalisere, har nemlig i stigende grad behov for cybersikkerhed, og det gør vækstpotentialet enormt.

Artiklen er lavet i samarbejde med ‘Cyber Hub‘ – en af partnerne, som har gjort magasinet ‘From University to Unicorn 2021’ muligt. Du kan læse hele magasinet online her.


’Phishing’ og ’ransomware’ har på få år fået plads i det danske sprog ved siden af klassikeren ’hackerangreb’. Opmærksomheden omkring cybersikkerhed er steget voldsomt, og det samme gælder antallet af startups, der beskæftiger sig med feltet. Det viser en rapport fra Cyber Hub (Danish Hub for Cybersecurity), som er en organisation med fokus på at vækste danske cybertech-virksomheder.

Meget tyder dog på, at vi kun har set toppen af isbjerget. For stadigt mere avancerede angreb kalder på nye løsninger.

”Cybersikkerhed er en forudsætning for al fremtidig digitalisering. Vores vision er, at vi skal være platformen for vidensintensiv innovation indenfor cybersikkerhed – det vi kalder cybertech. Og vi er meget missionsdrevne på den måde, at vi skal øge antallet af startups og styrke de startups, der allerede er der – også ved at involvere de virksomheder, der ikke traditionelt ser sig som cybertech, så vi sammen kan styrke kommercialiseringen af cybersikkerhed i Danmark generelt,” siger Lars Bajlum Holmgaard Christensen, Executive Director for Cyber Hub.

Rimer på digitalisering

Et stort antal af de nye virksomheder er techdrevne startups med cybersikkerhed i fundamentet. Virksomheder der bruger nye teknologier som kunstig intelligens og quantum computing til at hjælpe sine kunder med at gøre cybersikkerhed til en konkurrencefordel på tværs af industrier.

Cybersikkerhed er nemlig ikke branchespecifik. Alle virksomheder, der har gang i digitalisering – hvilket vil sige så godt som alle virksomheder – er nødt til at tænke i cybersikkerhed, og det gør cybertech til en branche, der går på tværs af alle andre brancher.

”Det er måske tidligt at snakke om en decideret industri i Danmark, men der er et spirende økosystem. Og Cyber Hub har alle danske universiteter i partnerskabskredsen sammen med en række klynger og vidensinstitutioner. Det gør det muligt at danne et community og samle det i vores inkubator, så de kan tale med hinanden og forstå hinandens særlige udfordringer,” siger Lars Bajlum Holmgaard Christensen.

Parterne skal mødes

Cybersikkerhed kan være et kildent emne at tale om for etablerede virksomheder. Hvis man pludselig interesserer sig for området, betyder det så, at man har sikkerhedsproblemer her og nu?

Med Cyber Hub som et egentligt omdrejningspunkt for cybersikkerhed som industri er en aftabuisering i gang. Det er godt i gang med at blive et sted, hvor virksomheder såvel som investorer og forskere kan henvende sig for at blive klogere på cybertech-scenen i Danmark og endda deltage aktivt i udviklingen gennem challenges. Og det er nødvendigt, hvis Danmark skal gøre sig bemærket på markedet internationalt.

”Vi er one-stop-shop for dem, der kommer til Danmark for at blive klogere på cybersecurity og cybertech her i landet. Det at vi er en hub betyder også, at vi gerne skal forbinde forskellige aktører på området. Det er på den måde, at økosystemet begynder at vokse: I stedet for at skulle opfinde alt fra nyt, så kan vi faktisk gøre hinanden stærkere gennem organisationen,” siger Lars Bajlum Holmgaard Christensen.


Støtte til startups fra Cyber Hub

Cyber Hub støtter startups på en række forskellige måder:

  • Pilotprojekter: Hubben hjælper med at afsøge og identificere konkrete sikkerhedsudfordringer i eksisterende virksomheder, og kobler dem med samarbejdspartnere mod potentielle løsningen – fx i form af startups eller vidensressourcer.
  • Solutions Labs: Hubben er formidlingspartner på ’challenges’ fra større virksomheder, som startups og forskere har mulighed for at samarbejde på at løse.
  • Cyberboost: Støtter projekter mellem vidensinstitutioner og virksomheder med et kontant beløb til udvikling af nye løsninger eller teknologier.
  • Acceleratorprogrammer: Cyber Hub understøtter eksisterende programmer – bl.a. på universiteterne – med en cyber-komponent, som kan løfte startups i andre brancher.