Dårlige investeringsbeslutninger var lige ved at koste Quickorder livet, før de var kommet rigtigt i gang. Den 23-årige medstifter og CEO Mads Wedderkopp deler her sin historie med de fejl og læringer, som førte virksomheden fra randen af konkurs til en sund investering på 10 millioner og sprudlende vækst.

Historien om startuppet Quickorder begynder helt klassisk. Nogle unge gutter sidder på en bar i Odense og opdager et problem, de gerne vil løse. De kunne nemlig ikke få lov at bestille endnu en øl, fordi tjeneren havde for travlt med at servicere andre kunder. Træls for kunden og mistet indtjening for baren. Og gutterne tænkte, at det måtte kunne løses med teknologi.

Kort efter lykkedes det de fem stiftere at rejse en halv million til ideen om et digitalt menukort på en iPad, så kunderne selv kunne bestille direkte fra menukortet.

Selvom det kan lyde som en drømmestart for et helt grønt startup, så skulle investeringen vise sig at blive et stort problem senere. Og selvom de efter endnu en investeringsrunde havde skaffet to millioner kroner og to år til at udvikle, var de dårligt udarbejdede investeringer tæt på at koste virksomheden livet.

”Vi stod virkelig med ryggen mod muren. Produktet var klar, men vi havde ikke penge til at betale moms eller løn. Vi havde en måned til at finde en million – ellers måtte vi lukke,” fortæller Mads Wedderkopp, CEO og medstifter af Quickorder.

Selvom virksomheden i dag har en sprudlende forretning, lavede de tidligt nogle fejl. Fejl der gav dem penge at arbejde for – men som samtidig var en tidsindstillet bombe, der senere skulle give problemer.

Quickorder har i dag færdigudviklet sit digitale menukort, som senere også er blevet til kassesystem, håndterminaler, selvbetjening samt løn- og vagtplan til restauranter i én samlet løsning. Alt sammen med moderne teknologi i skyen, som giver restauranterne de datafordele gennem eksempelvis machinelearning, som andre industrier har haft i årevis.

Runde #1: Accelerator afviste problematisk ‘cap table’

Et dansk startup, der får en millioninvestering, er altid en god historie. Det emmer af positiv fremgang; måske har vi den næste, store danske startup-succes lige her. Men investeringsstrategi er mere nuanceret end som så, og når den første eufori har lagt sig, er det største beløb ikke altid det bedste beløb.

Det fandt Quickorder ud af på den hårde måde, da de rejste penge på ideen om et smart menukort – og solgte tæt ved halvdelen af virksomheden før de overhovedet var kommet i gang.

”Da vi startede i slutningen af 2014, var jeg lige fyldt 18 år. Og det blev starten på et crazy ride. Vi var fem unge fyre, der havde drevet webshop, men aldrig drevet rigtigt startup. Vi havde aldrig prøvet at rejse penge før, så vi startede med at sælge for mange procenter,” fortæller Mads Wedderkopp.

Læs også: Fra randen af konkurs til investering: 3 investeringsråd fra Quickorder

Hvor stort et problem den beslutning var, fandt de ud af, da de ansøgte den store, tyske retail-accelerator ’Metro’. Her kom de nemlig blandt de sidste 20 startups – men blev afvist, fordi deres ’cap table’ ikke så for lovende ud.

”De kunne se, at vi havde ild i øjnene, og de virkede tændte på ideen. Men to uger senere ringer de og fortæller, at vi var deres førstevalg – indtil de så vores cap table,” siger Mads Wedderkopp.

Fordi der for tidligt var solgt for mange procenter, ville det unge team få svært ved at rejse penge til væksten i senere runde. Og den missede mulighed, fik det unge team til at indse, at de måtte ud af aftalen med den første investor – der i øvrigt ikke tidligere havde investeret i startups. Kompromisset blev, at stifterne lånte 500.000 kroner til at købe investoren ud.

Runde #2: Kontrakter skal underskrives

Sideløbende med, at stifterne havde lært sin første lektie i funding, havde de gennem brugerfeedback også fundet ud af, at det digitale menukort ikke var produkt nok i sig selv.

”Vi fik nogle gode cases ind, fra dem der testede menukortet, men lærte også, at systemet skal kunne snakke sammen med kassesystemet, før det giver mening. Så vi tager fat i eksisterende udbydere af kassesystemer, men det viser sig, at 80 procent ikke har et API, og de sidste 20 procent vil ikke snakke med os,” fortæller Mads Wedderkopp.

”Derfor besluttede vi os for at udvikle vores eget kassesystem, hvor menukortet bare var et add-on. Og det var godt vi ikke vidste, hvor svært det var – det tog halvandet år at lave et kasseapparat, der fungere nogenlunde.”

Quickorder har selv udviklet virksomhedens software fra hovedkvarteret i Odense.

Beslutningen krævede samtidig flere penge til at udvikle produktet yderligere. Og i den nye runde sørgede stifterne for ikke at udvande deres ejerskab for meget: ‘Foodservice Danmark’ købte 20 procent af virksomheden for tre millioner kroner.

Men også denne investering blev problematisk for Quickorder. For kontrakten var ikke handlet ordentligt på plads og underskrevet, da startuppet begyndte at fakturere. Og mens de første to millioner gik rettidigt ind, begyndte problemerne, da deres kontaktperson – CFO’en i virksomheden – efter et år blev fyret.

”Jeg ringer til salgsdirektør og spørger, om jeg skal være bekymret. Det forsikrer han mig om, at jeg ikke skal, at CEO’en også er ombord, og at den halve million, de var bagud, nok skulle komme inden længe,” siger Mads Wedderkopp.

Men så bliver salgsdirektøren fyret. Kort efter bliver også CEO’en fyret. Alt sammen mens Quickorders voksende momsgæld trykker stifternes ryg tættere og tættere mod konkurs-muren.

”Den konstituerede CFO ringer til mig og spørger, hvad de to millioner vi har fået, er for noget. Jeg forklarer ham sagen, og to uger efter – da han har fået kigget på det – ringer han tilbage og siger, at den halve million vi venter på, kan vi godt kreditere. Men hvis ikke vi får penge, så er vi nødt til at lukke virksomheden,” siger Mads Wedderkopp.

Den idag 23-årige CEO Mads Wedderkopp måtte undervejs på startup-rejsen lære, hvad det vil sige, at være en hård forhandler.
Den idag 23-årige CEO Mads Wedderkopp måtte undervejs på startup-rejsen lære, hvad det vil sige, at være en hård forhandler.

Her måtte Mads Wedderkopp stå distancen som hård forhandler og sætte investoren pistolen for panden: Quickorder kunne ikke tilbagebetale investeringen. Og det fik de lov til, mens investoren afstod sit ejerskab. Derfor understreger han da også, at selvom samarbejdet kuldsejlede, er der ikke noget ondt blod mod den tidligere investor i dag:

“På trods af at det ikke gik som planlagt med Foodservice Danmark, var det stadig dem, som sørgede for, at vi kunne få et lån i banken til at købe første investor ud, og ultimativt gav selskabet en fremtid – hvilket vi er meget taknemmelige for den dag i dag,” siger han.

Men samtidig stod virksomheden og manglede en million, som der kun var én måned til at rejse, hvis virksomheden skulle overleve.

Runde #3: Fra fallittens rand til ti millioner ekstra

Vi er nu i sommeren 2018 og tilbage ved det punkt, hvor Quickorder for alvor har ryggen mod muren. Den halve million, de troede var på vej, kommer ikke alligevel, og de mangler akut en million, hvis moms og løn skal betales.

”Ud af det blå får jeg en besked på LinkedIn, og jeg havde det sådan lidt: Jeg har ikke tid til det her. Jeg skal ud og finde penge. Men da jeg så, at det var fra founderen af Zitcom – danmarks største hosting selskab – kunne jeg nok godt finde tid til at komme til Skanderborg og snakke med ham,” siger Mads Wedderkopp.

Turen til Skanderborg bliver til en aftale med Stefan Rosenlund og et par andre business angels, som investerer en millioner og overtager de 20 procent ejerskab fra den kuldsejlede aftale med Foodservice Danmark

”To dage før, jeg skal betale moms, får jeg millionen. Og her vender det så for alvor. For allerede i september har vi metrics, hvor vi kan se, at hvis vi putter flere penge i, kan det blive en rigtig god venture case,” siger Mads Wedderkopp.

Væksten skyder i vejret med 10-15 procent hver måned, og antallet af medarbejdere stiger fra 6 til 18 efter årsskiftet. Og samtidig rejser Quickorder yderligere 10 millioner kroner fra eksisterende investorer, Innobooster og et lån fra Vækstfonden til for alvor at sætte fart på virksomheden.

Fejlene førte til det perfekte øjeblik

Udviklingen fra at være presset til randen af konkurs til at rejse 10 millioner og vækste derudaf, handler selvfølgelig ikke kun om fundingbeslutninger, men også om et produkt og et team, der efter års udvikling, fejl og læring var det helt rigtige sted.

”Det er en kombination af, at alt falder i hak på det tidspunkt. Produktet når et punkt, hvor vi vinder 8 af 10 leads. Vi når et stadie, hvor vi med den tilbagevendende omsætning fra abonnementerne har lidt muskler selv, som vi kan putte i marketing. Og så får vi også ro, efter vi rejste millionen sidste sommer, hvor det skiftede fra ren overlevelse til vækst,” mener Mads Wedderkopp.

Hele vejen har Quickorder nemlig haft glade kunder, og sidste sommer er virksomheden efterhånden blevet en velsmurt maskine. Softwaren er færdigudviklet – nu med kassesystem og håndterminaler, et vagt- og lønsystem købt som whitelabel samt glatte procedurer til at levere den brandede hardware direkte fra underleverandørerne, når kunderne bestiller.

Alt sammen til en prisstruktur der varsler klassisk disruption i branchen: Konkurrenterne tjener på at sælge et kasseapparat til 50.000 kroner, mens Quickorder ikke behøver tjene på hardwaren, fordi kunderne bliver abonnenter i forretningens software – og samtidig får noget nyt og smartere.

”Vi er gået ind i skaleringsfasen nu, og det brager derudaf. Vi har knækket koden, og vi kommer til at lave endnu mere ravage med bordbooking om lidt, som kommer ud i freeminium, der kan det samme, som nogle betaler 1200 kroner for i måneden nu,” siger Mads Wedderkopp.

Samtidig er virksomheden kun lige begyndt på den dataindsamling, som den digitale og samlede løsning giver mulighed for. Eksempelvis kan dataen fra historisk salg og bordbooking bruges i en machine learning-algoritme til at hjælpe med vagtplanlæningen, fordi softwaren kan forudse, hvor travlt der bliver den pågældende dag.

”Det er også på tide at det sker. Restaurationsbranchen er den branche, der vækster mest år over år i Europa og beskæftiger allerflest mennesker. Den burde have de her muligheder allerede. Mange andre brancher har mulighederne, men vi er bare de første til at udnytte clouden og den data, man kan indsamle. Og det gør, at vi har nogle gode arbejdsforhold lige nu,” siger han.

Quickorder har i dag 350 restauranter som kunder, og tilføjer 20-40 nye hver måned. Det betyder, at antallet af abonnenter er tredoblet det seneste år, og inden længe ekspanderer virksomheden til sit første udenlandske marked i Norge.