Green Tech Challenge, pitch, GTC, Pitching, Oneliner,

Dagbog fra GTC #1: Tre minutter er ikke lang tid – men det er nok

@simone

Green Tech Challenge er taget til Lissabon for at afholde deres andet program uden for Danmark. Her er 15 europæiske startups meldt til tre hektiske dage, hvor der skal skæres fedt fra pitches, tales rettigheder og jura, networkes og speed dates. TechSavvy Media er med på sidelinjen. 

Tirsdag 2. maj: “Et pitch kan altid blive bedre, og det kan altid blive kortere. Vi skal have fundet én kernesætning, som beskriver jeres startups, dernæst skal vi arbejde på et 20 sekunders pitch og til sidst skal de tre minutter, I har foran investorerne, stå helt skarpt.”

Frederik van Deurs, medstifter af Green Tech Challenge, kigger på de forsamlede virksomheder en efter en. Ikke alle er mødt op endnu. Men de skal nok dukke op. Det er Portugal, og dansk punktlighed er ikke på mode.

Læs også: Historen om hvordan 100 macheter blev til en grøn accelerator

Det er anden gang, Green Tech Challenge afholder et program i udlandet efter stor succes i København og et godt jomfruprogram i Berlin tilbage i januar. 15 startups har tilmeldt sig programmet i Lissabon, som strækker sig over tre tætpakkede dage, hvor især pitchet har fokus.

“Det er et kortere program end normalt, så vi er meget fokuserede på at blive klar til at være skarpe foran investorerne på torsdag. Oftest ser vi med pitchet, at vi faktisk ender med at grave i selve virksomhedens formål; hvad de kan, hvem de vil være noget for, og hvad man skal skære væk. Det er noget af det vigtigste at blive skarp på; hvad man vil være som virksomhed og at kunne kommunikere det,” fortæller medstifter Joachim Almdal, som er Green Tech Challegens anden udsendte til dette program.

I små grupper skal virksomhederne lynhurtigt forklare hinanden hvad de laver og hvilken værdi de skaber

“Sælg mig jeres idé i én sætning”

Rundt i lokalet hos Microsoft står stifterne i små grupper. Det er en art speed dating, hvor de kort skal fortælle, hvem hinanden er. Det er et af de allerførste led i udvikligen af pitchet, som de kommer til at arbejde hårdt på resten af dagen sideløbende med, at de kan få juridisk bistand af nogle af Green Tech Challenges lokale partnere fra et portugisisk advokatbureau.

Sådan foregår programmerne normalt, to spor om dagen i et løst sammensat program, så virksomhederne også kan passe deres job sideløbende. Det handler om værdi pr. minut, det skal være effektivt og værd at bruge sin dyrebare tid på.

Frederik van Deurs samler de syv stiftere, som ikke er til møde med advokaterne, om sig. “Nu skal I sælge mig jeres idé i én oneliner. I må ikke bruge ét punktum. Go!” Der høres lidt spredt, nervøs latter, men da Frederik van Deurs peger på den første går det slag i slag.

“I er rimelig gode, men vi skal arbejde på den oneliner. Ligsom langt de fleste startups er I alt for overforklarende og tekniske,” forklarer Frederik van Deurs og nævner en række kendte indehavere af catchy slogans; Nike, Coca Cola, Obama, Trump. “Make pitching great again – det er så kort, vi skal ned.”

Virksomheder møder hinanden for første gang hos Microsoft i Lissabon Her skal de over tre dage arbejde sammen og med Green Tech Challenges partnere om at blive klar til at pitche foran et hold af investorer 4 maj

En oneliner kræver fokus – og det er sværere end som så

Virksomhederne bliver sendt ud i grupper for at arbejde på deres kortfattethed. Ved siden af et fad med klassiske pastel de nata står Mubeen Shahid fra schweisiske Enlife. Han arbejder som en stor del af denne rundes deltagere inden for energisektoren. Han vil gennem Enlifes software engagere virksomheder og private i at spare på energien.

Slår man Enlife op på AngelList står der:

“Enlife AG is a smart energy technology company delivering web and mobile based energy engagement solutions to residential and enterprise customers.”
Men i Mubeens noter står der nu:

“We demystify energy management to ensure the commitment to energy conservation is real, long-lasting & widespread.”

Han ved godt, det er lidt langt. Derfor har han også skrevet tre stikord ned, men ingen af dem er ordet energi, som er kernen, så han lægger hovedet lidt i blød igen. Det er ikke, fordi det er den sværeste øvelse, siger han, men han har aldrig rigtig haft tid til kun at fokusere på at lave en god oneliner og så kort en pitch, at den kan leveres fyldestgørende på tre minutter. Nu bliver han tvunget til det, og det er han glad for.

Daniela Sá er den første der pitcher foran gruppen af virksomheder

Fælles feedback og pitchtræning til langt ud på eftermiddagen

En anden, der får meget ud af sparringen er Daniela Sá, der, som den første, leverer et fuldt tre minutters pitch foran gruppen, der over timerne er vokset. Hun har startet modevirksomheden Najha World, et bæredygtigt brand, hvor kork er hovedkomponenten i deres tøj, sko og tasker.

Mens hun taler, bliver der klapret på taster og griflet noter. Ens slides skal ikke være teksttunge, der skal kun være ét emne pr. slide, vælg kun de vigtigste tal, tre, to, en, og så er de tre minutter gået. Vi får selvfølgelig først guldkornene bagefter, til en fælles feedback. Dem kommer der til at være flere af.

Mubeen Shahid og Enlifes investment manager, Adam Adamosi, går tilbage til arbejdet. Der skal skæres fra i deres tre minutters pitch, som indeholder for mange slides. Onelineren skal være mere mundret, men det skal nok gå, siger Mubeen Shahid.

Eftermiddagen går med flere pitches, mere træning, indtil Frederik van Deurs og Joachim Almdal sender deres alumni ud i den bagende portugisiske eftermiddag. Der er endnu en dag i morgen, hvor det for alvor gælder om at blive klar – for derefter foregår de tre minutter foran op mod 19 investorer, der kan være med til at sikre virksomhedernes fremtid.

Turen til Lissabon er betalt af Green Tech Challenge

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev

...så får du de seneste nyheder og største historier om tech og startups lige i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY