Green Tech Challenge er taget til Lissabon for at afholde deres andet program uden for Danmark. Her er 15 europæiske startups meldt til tre hektiske dage, hvor der skal skæres fedt fra pitches, tales rettigheder og jura, networkes og speed dates. TechSavvy Media er med på sidelinjen, her med dagbog fra anden dagen.
Onsdag 3. maj: Fra morgenstunden står Green Tech Challenges alumni igen foran skærmene hos Microsoft i Lissabon. Dem, der ikke står og øver pitches, sidder bøjet over computere, mens solen ubarmhjertigt varmer deres rygge. Der er kun én dag, til de skal stå foran investorerne.
En efter en kalder Frederik van Deurs dem op på scenen. Nogle startups har ændret alt efter feedbacken fra første dag, andre har ændret lidt, og andre igen har ikke ændret nok. Kritikken er konstruktiv, lige på og uden omsvøb.
Læs første nedslag: Dagbog fra GTC #1: Tre minutter er ikke meget – men det er nok
“Det er meget brugbart. Jeg har forsøgt at ændre min præsentation efter deres (Green Tech Challenge red.) råd i går, og jeg sad med de sidste rettelser klokken otte i går aftes, inden vi skulle spise,” fortæller Mubeen Shahid, CEOCEO betyder Chief Executive Officer og er den øverste leder i en virksomhed, ansvarlig for den overordnede strategi og ledelse. CEO’en rapporterer normalt ti... More hos Enlife.
Hans oneliner er også blevet mere kort og præcis – en af de tre opgaver der blev stillet virksomhederne første dag: Lav en oneliner, der på én sætning viser din idé og værdi, lav et 20 sekunders pitch, og lav så din tre minutters præsentation til investordagen torsdag.
I går lød den: “We demystify energy management to ensure the commitment to energy conservation is real, long-lasting & widespread.”
I dag er den kortet ned til: “Energy engagement as a service.”
Når du har din idé og forretning klar, er det på tide at se på dine rettigheder
Sideløbende med pitchøvelserne er der onsdag også møde med en af Green Tech Challenges store partnere, Awapatent. Her sidder to konsulenter og tager virksomhederne ind en efter en og hjælper med dem at se på deres rettigheder – og muligheder.
Læs også: Hvorfor er patenter en god idé?
Hver virksomhed får en times vejledning med programmet, en time som er tilpasset hver enkelt.
“Det er deres time, som de kan bruge til, hvad de gerne vil, men vi guider dem selvfølgelig for at skabe så meget værdi som muligt. Vi taler om meget konkrete ting, som hvilke elementer i virksomheden, der skal beskyttes, og om deres muligheder, om patentering og varemærker,” fortæller Lasse Henze, European Patent Attorney hos Awapatent.
Eksperter kan hjælpe med at se nye muligheder
Hver batch af startups er forskellige, og denne gang er der mange tech-tunge virksomheder. Det betyder, at han fokuserer meget på patenter og at afdække virksomhedernes behov for potentielle patenteringer.
“Eksempelvis har jeg vejledt en virksomhed, hvor jeg hjalp dem med at identificere en række potentielle patenterbare opfindelser. Vi så nogle muligheder, som de ikke selv havde set. Vi kunne se, at de havde nogle muligheder, for at beskytte anvendelsen af deres teknologi til at løse et antal problemer, som de ikke havde opdaget endnu,” fortæller Lasse Henze.
Fremgang allerede efter første session
Selvom de fleste mener, de har ret godt styr på deres pitches efterhånden, er der stadig en del at tage fat på, lader Frederik van Deurs og Joachim Almdal virksomhederne forstå. Men meget er også blevet forbedret. Roserne sidder lidt løsere i dagens sessioner.
Daniela Sá, som var den første til at pitche på programmets første dag, indtog scenen med meget større selvsikkerhed. Hun havde taget mange af konsulenternes råd til sig – et kortere pitch, storytelling, ét emne pr. slide, kun de vigtigste tal, og hvad hun leder efter fra investorernes side.
Men med skarpe råd fra de andre virksomheder og Frederik van Deurs kan hun forbedre sig endnu mere, inden hun skal stå testen foran investorerne i morgen med sin virksomhed Najha World – et pitch er aldrig perfekt, men man kan komme meget tæt på med fokuseret arbejde.
Der bliver derfor ikke meget solbadning for virksomhederne, der mellem præsentationerne på scenen arbejder hårdt med at forbedre sig til næste runde, hele tiden forbedre. Mubeen Shahid måtte igen rette til efter endnu en præsentation – den skulle være mere visuel, mindre teksttung og billederne skulle understøtte hans budskab, ikke bare være der for syns skuld. Frederik van Deurs tjekker løbende ind hos virksomhederne, lader dem vide, hvornår de skal på igen, kommer med små råd og idéer. Snart skal Mubeen op foran de andre virksomheder igen, han er ikke helt klar, men må præsentere, hvad han har.
“Jeg skal nu nok nå det til i morgen. Det skal jeg jo,” siger han med et grin.
Turen til Lissabon er betalt af Green Tech Challenge