You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Investorerne

Dagbog fra GTC #3: Virksomhederne smides foran løverne

@simone

Green Tech Challenge er i Lissabon, hvor 15 europæiske startups er meldt til tre hektiske dage, hvor der skal skæres fedt fra pitches, tales rettigheder og jura, networkes og speed dates. TechSavvy Media er med på sidelinjen, her med dagbog fra den afsluttende dag, hvor virksomheden står testen foran investorerne.

Allerede inden virksomhederne skal ind foran løverne, bliver nogle af dem følt på tænderne af investorerne. Adriari Vázquez fra Caixa Capital går målrettet hen til Enlife, hvor CEO Mubeen Shahid står klar med præsentation og visitkort. Ved siden af ham har Daniela Sá fyldt et helt bord med modevarer i kork, organisk bomuld og silke fra Najha World, Trigger Systems og Ultimate Power har prototyper af deres vandsparende og brændstofbesparende hardware med, der er en sitren i rummet. Lige om lidt skal virksomhederne gennem alt, hvad de har lært de seneste to dage foran investorerne.

Læs også: Dagbog fra GTC #2: Kend dine rettigheder

Adriari udfordrer Mubeen. Hvad gør hans løsning bedre end de andre SaaS-energi løsninger, hun har hørt om? Hvem er målgruppen? Er det besværligt at installere, og kommer det med ny hardware? Mubeen har øvet det hele. Kører gennem spørgsmålene, og da den potentielle investor går videre i rækken af startups til Green Tech Challenges investordag, puster han hårdt ud:

“Det gik godt, synes jeg. Jeg har lavet hele min præsentation om igen. Den er blevet tonet ned, blevet væsentligt kortere,” fortæller Mubeen Shahid:

“Det var ikke svært som sådan, men det var en ny måde at tænke på. Jeg er vant til at fortælle en-til-en og komme med svar som samtalen går frem. Jeg er ikke vant til at pitche foran et publikum efter en fastlagt præsentation og en tidsramme.”

Løsninger til alt fra madspild til energioverforbrug

Frederik van Deurs og Joachim Almdal begynder at samle folk sammen. Det er tid til at stå prøven.

En efter en pitcher virksomhederne. De er kommet langt siden første dag. Næsten alle har taget rådene til sig og holder sig til tidsrammen. Mubeen Shahid er på i anden runde efter pausen. Han lægger ud med grumme fakta, billeder af forurening og energioverforbrug. Hans B2B2C-software er løsningen på vores problemer.

Læs også: Historien om hvordan 100 macheter blev til en grøn accelerator

Investorerne har ingen spørgsmål. Men så let slipper han ikke. Frederik van Deurs springer kyndigt til og spørger ind til virksomhedens traction – et punkt, de har øvet dagene før. Her kan Mubeen uddybe de succeser, Enlife allerede har haft med tests i flere lande. Investorerne og tilhørerne klapper, og Mubeen går tydeligt lettet ned og kan sidde lyttende til resten af oplæggende, der bekæmper alt fra forurening og madspild til at udbrede fairtrade, oprette doneringsplatforme og lave IoT for logistik.

Investorerne
Frederik van Deurs sætter stemningen inden virksomhederne går på scenen

“En af de ting, der har overrasket mig mest, er, hvor langt virksomhederne er kommet med deres pitch på få dage. Ofte mener folk ikke, de behøver at øve sig på at pitche deres idé, men de er virkelig gået til den, har forbedret sig og taget viden til sig. Jeg vil bare sige tak til jer alle, det har været fantastik at arbejde med jer, og jeg håber, vi kan samarbejde videre frem og sammen skabe en mere bæredygtig og grøn verden,” siger Frederik van Deurs, da alle virksomheder har pitchet foran deres potentielle nye samarbejdspartnere.

Han afslører destinationerne for de næste programmer; Helsinki, København, London og Bangalore, og kommer med forslag til, hvike virksomheder der burde række ud efter tidligere alumni. Det er et af Green Tech Challenges andre forcer, stifterne har efterhånden et solidt bagkatalog af kontakter, som de med glæde deler med deres nye startups.

Læs også: Dagbog fra GTC #1: Tre minutter er ikke lang tid – men det er nok

Hos Enlife er Mubeen Shahid glad for, han tog af sted.

“Jeg har lært virkelig meget. Jeg havde faktisk ikke regnet med at få ligeså meget ud af programmet, som jeg har fået. Tiden har jo været kort, men det pres har faktisk fået mig til at arbejde hårdere og tvunget mig til at tage nogle drastiske beslutninger for at nå målet,” siger han.

Turen til Lissabon er betalt af Green Tech Challenge.

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY